LCC-kalkyler
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
LCC-kalkyler för en hållbar förvaltning
 
Att arbeta med ansvarsfullt ekonomiskt tänk i sin fastighetsorganisation innebär inte bara att sänka kostnaderna just nu utan att se på dem ur ett längre perspektiv. Detta innebär alltså att man inte bara arbetar med att sänka investeringskostnaderna utan snarare tittar på investeringskostnaderna tillsammans med de beräknade kostnaderna för byggnadens hela livscykel. I vår nya skrift kan du som vill lära dig mer om hur du arbetar med livscykelkalkyler få hjälp och stöd.
 
I Sverige är vi just nu inne i en stor investeringsvåg där vi bygger mer än på mycket länge. Detta innebär att vi försöker hålla nere våra investeringskostnader i den mån det går. Detta är dock inte alltid det rätta att göra. För att ta god ekonomisk hänsyn så är det inte bara investeringskostnaderna du ska tänka på utan också alla tillkommande kostnader under byggnadens livstid. Det kan till exempel handla om drift-, underhålls- eller energikostnader.

Detta innebär att en dyrare investeringskostnad kan betala sig på längre sikt. Detta kräver dock goda underlag och modiga beslutsfattare. Annars kan fastighetsorganisationer i kommuner, landsting och stat bli sittande med höga driftkostnader eller fastigheter som läcker energi. Det kan i sin tur leda till en mycket ansträngd ekonomi de kommande åren.

För att undvika detta är ett bra alternativ att arbeta med LCC-kalkyler där du räknar på och uppskattar de kostnader som kommer att tillkomma för en fastighet under dess livstid för att på så sätt kunna ta ett bättre informerat beslut. En LCC-kalkyl kommer aldrig att ge en perfekt bild men kan i alla fall ge en bättre uppfattning om vilket alternativ som är det ekonomiskt mest fördelaktiga.

I Sveriges Kommuner och Landstings nya skrift kan du lära dig mer om vad du kan göra för att börja arbeta med LCC-kalkyler i praktiken.

Innehåll i rapporten

Rapporten består i huvudsak av fem delar. I den första delen kan du läsa om hur LCC-kalkyler används i offentliga Sverige i dag utifrån en enkätundersökning vi gjort. I den andra delen förklarar vi mer djupgående varför du bör arbeta med LCC-kalkyler. I den tredje delen går vi igenom hur du kan föra in LCC som en del i er process och hur du bör använda det. I den femte delen tittar vi på olika rutiner som kan vara idé att ha i ert arbete. I den femte och sista delen beskriver vi hur du kan arbeta med LCC-kalkyler för hela byggnader till skillnad från enskilda delar eller mindre komplicerade projekt.

Beställ skriften

Skriften LCC-kalkyler för en hållbar förvaltning skickas ut till dem som är medlemmar i Offentliga fastigheter och SKL:s FoU-fonder för fastighetsfrågor.

Rapporten finns att ladda ner gratis som PDF på webbutik.skl.se där den också går att beställa som tryckt skrift.

Beställ eller ladda ner LCC-kalkyler för en hållbar förvaltning

Detta är Offentliga fastigheter

Organisationen Offentliga fastigheter består av organisationer som förvaltar Sveriges offentliga fastigheter. Tillsammans förvaltar vi över 90 miljoner kvadratmeter – skolor, myndighetsbyggnader, militära installationer, sjukhus och fängelser. I vårt nätverk finns det en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman i Offentliga fastigheter.

Vi bedriver gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter. Projekten ska vara angelägna och väcka nya tankar. De ska visa på goda exempel och erbjuda praktiska verktyg som i slutändan höjer kvaliteten på offentliga fastigheter och för våra hyresgäster. Projekt som inte bara gynnar oss själva utan också kan hjälpa och vägleda många fler. Bakom Offentliga fastigheter står Sveriges Kommuner och Landsting, Fortifikationsverket, Akademiska Hus, Samverkansforum genom Statens fastighetsverk och Specialfastigheter.

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Saija Thacker, e-post saija.thacker@skl.se, tfn 08-452 70 05.
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.