Tillfälligt bidrag ska stötta ensamkommandes boende
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillfälligt bidrag ska stötta ensamkommandes boende
 
Regeringen skjuter till ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor som ett stöd för kommuner där ensamkommande barn bor som fyller 18 under asylprocessen.

– Vi är glada för att regeringen lyssnat och har insett att kommunerna behöver stöd så att de unga som är i behov av det kan ges möjlighet att bo kvar i kommunen i väntan på avgörande i sina asylärenden, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef, på SKL.
 
 
Arbetsmarknadsinsatser för 95 000 personer
 
Kommunerna genomför omfattande arbetsmarknadsinsatser mot grupper som står långt från arbetsmarknaden. En rapport från SKL visar att 95 000 individer ingick i olika kommunala arbetsmarknadsinsatser under 2016.
Samarbete och ökat statligt ansvar behövs
Stark ekonomi ger fortsatt ökat skatteunderlag
 
Den svenska ekonomin har haft en stark utveckling under första halvåret. Främsta orsaken är de växande investeringarna i att bygga bostäder visar SKL:s skatteunderlagsprognos.
Skatteunderlaget försvagas dock framöver
 
 
Vd-krönika
Nu vässar vi välfärden inför framtiden
 
 
För kommuner, landsting och regioner väntar stora och växande utmaningar. SKL samlar därför ledande politiker och tjänstemän till fyra regionala konferenser på temat. För att klara välfärdsuppdraget framöver är det dags att agera nu.
 
 
 
Mer från SKL
 
Stoppa urholkningen av ersättningen för assistans
Ersättningsnivån för personlig assistans är för låg. Alla kostnader är inte medräknade och uppräkningen har under många år varit betydligt lägre än kostnadsökningen från avtalad löneökning.
Debattartikel av bland annat Lena Micko
 
 
Stärkt skydd för hotade förtroendevalda ses över
Regeringen ska utreda möjligheten till ett förstärkt skydd för hot och hat mot förtroendevalda. SKL ser positivt på att frågan lyfts i regeringens handlingsplan.
Regeringens handlingsplan ”Till det fria ordets försvar”
 
 
Heléne Fritzon utsedd statsråd
Heléne Fritzon har utsetts till migrations- och biträdande justitieminister och lämnar därmed sina uppdrag i SKL.
Senast ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation
 
 
Innovation för integration
Den 31 augusti börjar ”Sammanhacket” i Stockholm – en innovationsverkstad för att utveckla en smidigare integration av ensamkommande barn och ungdomar. Sammanhacket är ett samarbete mellan SKL, Förnyelselabbet och Reach for Change.
Fortfarande möjlighet att anmäla sig
 
 
Nytt från omvärlden
 
Medarbetare i välfärden ska få större inflytande när nationella riktlinjer tas fram
Statskontoret har fått i uppdrag att kartlägga hur statliga myndigheter involverar medarbetare från kommunal verksamhet när styr- och stödmaterial ska tas fram.
Regeringens pressmeddelande

Kunskapsläget kring värdebaserad vård kartläggs
Regeringen har gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) i uppdrag att kartlägga kunskapsläget kring styrmodellen värdebaserad vård.
Ska redovisas senast 31 maj 2018

Skolplikt från sex års ålder
Regeringen går vidare till lagrådet med förslaget att skolplikten för barn bosatta i Sverige ska inträda ett år tidigare än i dag. Skolplikten ska inträda redan höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år.
Föreslås träda i kraft den 1 januari 2018