Stöd för utemiljöer, nya regler samt information om buller och jämställdhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
31 augusti 2017
Det är inne att vara ute
– missa inte att söka stöd för att förbättra din utemiljö
 
I år finns det 500 miljoner kronor som ska användas till förbättring av utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Stödet kan sökas vid två ansökningsomgångar. Den första ansökningsomgången har redan gått ut men du har en ny chans att söka fram till och med den 2 oktober.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden
Fram till och med den 2 oktober kan du söka stöd för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Illustration: Jan Olsson
 
Nya regler om ekonomiska planer för bostadsrättsföreningar
 
Boverket har tagit fram nya regler om ekonomiska planer och kostnadskalkyler för bostadsrättsföreningar. De nya reglerna ska underlätta förståelsen av ekonomiska planer och ge intygsgivarna bättre verktyg vid granskningen av planer och kalkyler så att osunda bostadsprojekt förhindras.
Läs mer om de nya reglerna på Boverkets webbplats
 
Samlad information om
buller och goda ljudmiljöer
 
Buller kan påverka människors hälsa och möjlighet till god livskvalitet. Genom att planera och utforma bostäder och lokaler på rätt sätt går det att skapa bra ljudmiljöer även i bullriga lägen. Boverket har sammanställt en webbsida där du hittar våra vägledningar, utbildningar, webbseminarier och rapporter om buller.
Du hittar sammanställningen på Boverkets webbplats
Nu kan du på ett enkelt sätt ta del av Boverkets information om buller. Foto: Hans Ekestang
 
”Får jag lov?” projektet som ska förenkla bygglovsprocessen
 
Projektet ”Får jag lov?” kommer under 2017 och 2018 att fokusera på att utveckla de generella tjänster som kommunerna behöver för att hantera lov- och byggprocessen digitalt. I dagsläget medverkar över 200 medlemmar och 54 samverkande parter, där Boverket är en part tillsammans med andra myndigheter, organisationer, kommuner och universitet. Målsättningen för projektet är att effektivisera och öka takten för bygglov och byggande.
Läs mer om "Får jag lov?" på Boverkets webbplats
 
Jämställdhet ger plats för fler
 
Våra miljöer speglar sociala relationer. Genom att synliggöra erfarenheter från personer med skilda bakgrunder och förutsättningar kan våra offentliga rum gestaltas så att de möter flera behov. Att arbeta med jämställdhet handlar om demokrati och människliga rättigheter det offentliga rummet ska vara tillgängligt för alla!  Här kan du ta del av Boverkets och andras erfarenheter av att arbeta med jämställdhet i det offentliga rummet
Inspireras av hur man kan arbeta med jämställdhet av offentliga miljöer. Foto: Sanna Dolck
 
Ny publikation: Skolans nya plats i staden
 
Behovet av nya skollokaler är mycket stort, särskilt i storstadsområdena men även i andra områden med stark befolkningstillväxt. Reformer inom skolan har gett hushållen ett friare skolval och ett växande utbud av friskolor. Det väcker nya frågor om hur offentliga skolor ska planeras och lokaliseras. Syftet med denna studie är att undersöka hur kommunerna anpassar planeringen av grundskolor till skolvalet och konkurrensen från friskolorna, i kombination med urbana stadsbyggnadsprinciper.
Ta del av publikationen på Boverkets webbplats
 
Ändringar i PBL, PBF och BBR
 
Den 1 juli 2017 trädde ändringar i plan- och bygglagen, PBL, plan och byggförordningen PBF, sam Boverkets byggregler, BBR, i kraft. Den 1 juli publicerade Boverket även viss vägledning i PBL kunskapsbanken till de nya lagändringarna.
Läs mer om ändringarna på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling