EU-stöd
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
EU-stöd för kommunala fastigheter
 
I tider av stora investeringar och mycket utgifter är ett tillskott med pengar alltid välkommet och pengar finns att tillgå, i EU. Tyvärr är vi i Sverige inte särskilt bra på att utnyttja de möjligheter som finns i de olika program, fonder och projekt som EU erbjuder just nu. Att ta del av pengar från EU innebär inte bara att få ekonomiskt stöd utan också utmärkta möjligheter att få dela med sig av sina kunskaper till andra och dessutom få ta del av deras erfarenheter. I vår nya rapport kan du få hjälp, stöd och inspiration till att söka bidrag från EU.

Medlemskapet i EU påverkar oss i Sverige i mycket stor utsträckning och för med sig en hel del fördelar. En konkret fördel, som vi i Sverige tyvärr är väldigt dåliga på att nyttja, är möjligheten att söka bidrag till olika projekt. Inom EU finns en stor mängd specialutformade bidrag som vi i Sveriges kommuner skulle kunna söka för att ge en extra skjuts i våra investeringar. Detta är något vi borde ha särskilt mycket nytta av nu när investeringsvolymen i landet är så stor.

Att söka bidrag från EU kan dock uppfattas som en utmaning då det för det första gäller att hitta de bidrag som är relevanta för just det projekt man startat i sin kommun. Därefter ska en ansökan skrivas ihop och skickas in. För många är detta en utmaning då man inte är van vid att söka EU-bidrag och det blir därför en allt för hög tröskel.

Att söka EU-bidrag är dock ofta värt arbetet då det utöver ett tillskott i investeringsmedel ger möjlighet till lärdomar och erfarenhetsutbyte. För att inspirera och underlätta påbörjandet av den här processen har vi på Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram den här rapporten.

Innehåll i rapporten

Rapporten är uppdelad i fyra olika delar. Den första delen innehåller tre inspirerande exempel från kommuner som valt att söka EU-bidrag. Den andra delen berättar om hur organisationen kring EU-bidrag fungerar. Vad syftet är med dem och vad man bör tänka på. Den tredje delen av rapporten beskriver genomförande av en ansökan och hur man arbetar med själva bidragsprocessen under ett projekts gång. Den fjärde och sista delen ger exempel på olika lämpliga bidrag som finns att söka i dagsläget.

Beställ skriften

Rapporten finns att ladda ner gratis som PDF i vår webbutik

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Helen Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se och Saija Thacker, e-post saija.thacker@skl.se.
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.