Miljöchefsnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sveriges Kommuner och Landsting ger ut detta nyhetsbrev några gånger per år som information till er som är chefer inom miljöområdet i kommunerna. Vi vill delge er aktuella frågor som vi arbetar med, bland annat i samarbete med den grupp av kommunala miljöchefer vi träffar fyra gånger per år. Information om miljöfrågor finns även på www.skl.se/miljo.

Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.

Trevlig höst!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, tfn 08-452 78 63, ann-sofie.eriksson@skl.se
Energi och klimat
 
Energieffektivisering i SMF – metodseminarier för tillsynen
 
Tillsynsmyndigheter erbjuds verktyg för att stödja energieffektivisering i små och medelstora företag (SMF) som omfattas av miljötillsyn. Energimyndighetens projekt Incitament för energieffektivisering ger metodstöd med branschvisa vägledningar, om åtgärdsplaner och energiledning, inkluderat fem filmer. Metodstödet riktas till både tillsynspersonal och SMF. Syftet är att nå olika branscher med ett likvärdigt stöd genom den befintliga tillsynsstrukturen.

En rad seminarier för tillsynspersonal genomförs under hösten 2017.

Se datum och anmäl dig här

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Uppdrag sektorsstrategier för energieffektivisering
 
Regeringen har uppdragit åt Energimyndigheten att i samråd med berörda myndigheter och tillsammans med olika branscher formulera sektorsstrategier för energieffektivisering. I en första fas ska det bestämmas för vilka branscher strategier ska tas fram. SKL har deltagit i en inledande hearing.

Regeringsuppdraget

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Livsmedelsfrågor
 
Statskontorets regeringsuppdrag om att föreslå åtgärder för att säkerställa att nödvändiga livsmedelskontroller genomförs av alla kommunala kontrollmyndigheter
 
Statskontoret har i juni 2017 redovisat sitt regeringsuppdrag (N201 6/07646/DL) i rapporten ”Stärkt livsmedelskontroll genom ökad kommunal samverkan”.

Statskontoret föreslår att regeringen tar initiativ till en färdplan med åtgärder som kan öka kommunernas samverkan. Som mål föreslås att de kommunala kontrollmyndigheterna senast år 2025 bör ha minst tre livsmedelsinspektörer. Med kommunal samverkan inom både livsmedelskontroll och miljötillsyn bedöms att de minsta kontroll- och tillsynsmyndigheterna ska ha ca 12 årsarbetskrafter totalt inom dessa områden. Om målet uppnås skulle antalet kommunala kontrollmyndigheter minska från nuvarande 250 till drygt 100 stycken.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se och Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.
Taxefrågor
 
SKL:s underlag till taxebilaga 2 finns nu på hemsidan
 
Du har väl sett det uppdaterade underlaget till bilaga 2 på SKL:s hemsida om förändringar i taxeunderlag, som lades ut i maj? Här finns även våra rekommendationer vad kommunen behöver göra under hösten, för att uppdatera sin taxa med nya bilagan. Det var i december 2016 som regeringen beslutade om ändringar i främst Miljöprövningsförordningen, som påverkar kommunernas taxebilaga 2.

SKL:s information om förändringar i taxeunderlag
 
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Hur går SKL:s utvecklingsarbete om ny taxemodell?
 
SKL fortsätter arbetet med att utveckla en ny enklare taxemodell för fasta avgifter inom miljöbalkens område. På vår hemsida finns mer information, och det går att prenumerera på sidan, så får du direkt del av nyheterna.

SKL:s arbete med ny taxemodell
 
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Osäkert rättsläge om indexuppräkningar – SKL rekommenderar att beslut fattas av kommunfullmäktige
 
I en dom (M 473 - 17) från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har domstolen prövat frågan om uttag av avgift för tillsynen av en avloppsanläggning.

Domstolen underkände den rådande beslutsordningen där kommunalförbundets nämnd med delegation getts beslutanderätt att justera taxan med indexuppräkning. Enligt domstolen saknades lagstöd för en sådant förfarande, då beslut av den arten måste fattas av fullmäktige. Med andra ord anser domstolen att det i 3 kap. 9, 10 §§ KL jämfört med bl.a. 27 kap. 1 § MB inte finns lagstöd för kommunfullmäktige att delegera beslutsrätten för indexuppräkningar av taxan till underställd nämnd.

Domen är överklagad till Mark- och miljööverdomstolen och SKL har biträtt klaganden. SKL:s ståndpunkt är att delegation avseende indexuppräkningen inte utgör något otillåtet överlämnande av föreskriftsmakt.

SKL:s rekommendation är att i avvaktan på slutligt avgörande i det här målet låta kommunfullmäktige i beslut fastställa grunderna för taxeuträkning och indexuppräkning. Vidare bör även beslut för varje indexuppräkning fortsättningsvis tas av fullmäktige

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Tillsyn
 
Förslag till genomförande av direktiv om begränsning av utsläpp till luft av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar
 
Miljö- och energidepartementet har skickat Naturvårdsverkets förslag till implementering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2193 om begränsning av utsläpp till luft av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar (MCPD).

Förslaget föreslås träda i kraft den 19 december 2017. Sveriges Kommuner och Landsting kommer att hantera ärendet i styrelsen den 8 september. Kommunerna föreslås bli registerhållande myndighet av MCP-anläggningar och då få krav enligt INSPIRE-direktivet. Sveriges Kommuner och Landsting har i olika sammanhang drivit att kommunerna inte ska vara registerhållande myndighet enligt INSPIRE-direktivet.

Naturvårdsverkets förslag

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Betänkande av Miljötillsynsutredningen
 
Utredningens betänkande innehåller inga förslag på några övergripande organisationsförändringar. Däremot föreslås en tydligare och mer samlad statlig styrning. Utredningen lyfter också fram behovet av ökad samverkan och samordning mellan myndigheterna och en ökad styrning av hur tillsynen genomförs. Kompetenshöjande insatser samt utveckling av uppföljning och utvärderingar samt att dialogen med näringslivet ska utvecklas finns också med bland förslagen.

För att få till en fungerande sanktionsväxling inom kemikalieområdet föreslår utredningen att regeringen ska tillsätta en särskild utredning. Miljöbrottmål, som idag hanteras vid de allmänna domstolarna, föreslås koncentreras till de tingsrätter som är mark- och miljödomstolar.

Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
 
Uppdaterat handläggarstöd för tillsyn av IED-verksamheter
 
Miljösamverkan Sverige har i nära samarbete med Naturvårdsverket uppdaterat handläggarstödet ”Tillsyn industriutsläppsverksamheter". Uppdateringen har skett främst utifrån ändringarna 2016 i Miljötillsynsförordningen och kraven på tillsynsprogram.
 
Beställargrupp Konstgräsplaner
 
Naturvårdsverket har tidigare i år delrapporterat ett regeringsuppdrag om källor till och åtgärder för att minska mikroplaster i miljön. I rapporten konstateras att den näst största källan till mikroplaster i miljön är konstgräsplaner. Naturvårdsverket har därför, efter dialog med bl.a. SKL, beslutat om att starta en beställargrupp för att hitta relevanta upphandlingskrav vid anskaffande av framtidens konstbeläggningsplaner.

SKL vill därför tipsa kommunala miljöchefer om att det fortfarande finns möjlighet att anmäla sig till Naturvårdsverkets beställargrupp. Er tillsynskompetens är efterfrågad!

Mer information om uppdraget finns här

Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 7714, fredrik.back@skl.se
Aktuella konferenser och seminarier
 
 
Konsten att planera och finansiera tillsyn
 
Tid och plats: 5 september i Stockholm

OBS! Nytt datum!

Välkommen till SKL för en heldagskonferens den 5 september om planering och finansiering av tillsyn och kontroll. Tidigare annonserad tvådagarskonferens med samma tema har utgått. Stora delar av konferensen webbsänds.

Vi kommer att diskutera taxor och verksamhetsplanering med kollegor från hela landet. Hur ska vi prioritera, veta vårt behov och enas om vad som ska göras? Hur får vi resurser för den tillsyn och kontroll som behövs? Ni får även veta mer om SKL:s nya koncept för behovsutredningar och arbetet med utveckling av nya taxan inom miljöbalkens område.

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Att vidta åtgärder och planera för minskat trafikbuller
 
Tid och plats: 28 september 2017 i Stockholm

Syftet med konferensen är att sprida kunskap om att det är viktigt att arbeta strategiskt med trafikbuller. Utöver att arbeta strategiskt med buller handlar det om att genomföra åtgärder i de mest utsatta miljöerna. Vi kommer också att presentera en skrift om åtgärder för minskat trafikbuller som SKL i samverkan med Trafikverket och Stockholms stad har tagit fram.

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
INSTÄLLT - Heldagsseminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark 18 oktober 2017
 

SKL har tidigare annonserat seminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark. Seminariet är inställt och kommer att hållas vid ett senare tillfälle. Håll utkik i kommande nyhetsbrev för nytt datum.
 
Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Kommunala miljöchefsdagar
 
Tid och plats: 9-10 november 2017 i Stockholm

SKL anordnar en 1 och en halv dagskonferens med aktuella myndighetsfrågor inom miljö- och hälsa samt livsmedelsområdet i november. Missa inte - anmäl dig senast 9 oktober!

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Fredrik Bäck, tfn 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se  och Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Vi som jobbar med miljöfrågor:
 
Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 7860, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Thomas Forsberg, tfn 08-452 7882, thomas.forsberg@skl.se
Fredrik Bäck tfn 08-452 7714, fredrik.back@skl.se
Tove Göthner, tfn 08-452 7925, tove.gothner@skl.se
Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Michael Öhlund, tfn 08-452 7963, michael.ohlund@skl.se


Information om hur SKL jobbar med miljöfrågor