Webbsändningar om integration
 
Att lyckas med integrationsarbetet är en stor utmaning för hela samhället. SKL menar att den lokala nivån måste få en större frihet att i samverkan anpassa insatserna till enskilda och lokala förhållanden. Får vi inte till det kan det ta lång tid för den enskilde att få arbete. Hur snabbt det går att få ett arbete skiftar bland kommunerna, främst beroende på opåverkbara orsaker, men också beroende på vad man gör.SKL:s webbsändningar "Agenda för integration"  tar upp denna fråga, men också andra frågor som rör integration. I senaqste webbsändningen beskriver Sunne sitt mycket framgångsrika arbete. Vi har alla något att lära eller inspireras av vad de gör.

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
Utbildning och arbetsmarknad
 
Rätt till ersättning riskeras om nytt uppehållstillstånd inte söks i tid
 
Integration: De tidsbegränsade uppehållstillstånd som beviljades för cirka ett år sedan börjar nu gå ut. Det är viktigt att personer som har sådana tillstånd ansöker om nytt uppehållstillstånd i tid.
Annars riskerar de att förlora förmåner såsom etableringsersättning, studiestöd och föräldrapenning.
Tips och råd i arbetet med att ordna bostäder till nyanlända
 
Integration: Sedan november 2016 har SKL redovisat en rad exempel på hur kommuner arbetar med uppdraget att ordna bostäder till nyanlända. Utifrån det arbetet har en tips och råd-lista med ett antal framgångsfaktorer sammanställts.
 
Kommunala arbetsmarknadsinsatser för 95 000 personer
 
Arbetsmarknad: En ny rapport från SKL visar att 95 000 individer ingick i olika kommunala arbetsmarknadsinsatser under 2016. Men för att få fler i arbete eller studier behövs mer samarbete och individuella insatser.
Ett fåtal platser kvar till idékonferens om en välfungerande och inkluderande arbetsmarkand
 
Konferensen äger rum den 22: a respektive den 28:e september (samma program) på City Conference Center, Folkets Hus i Stockholm . Syftet är att via ”lärande exempel” från lokal nivå visa vad kommunala arbetsmarknadsverksamheter och lokala arbetsförmedlingar gör för
att säkerställa god kvalitet och bra resultat i sina insatser.
Konferens: Alla unga kan arbeta eller studera
 
Kostnadsfri konferens som vänder sig till dig som arbetar som projektledare, medarbetare i ESF:s ungdomsprojekt eller som jobbar i kommuner, skolor och arbetsförmedlingar.
 
SKL vill utvckla verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd
 
Ekonomiskt bistånd: SKL har i en skrivelse till Socialdepartementet ansökt om ekonomiskt stöd för att för att påbörja ett utvecklingsarbete kring att bryta långvarigt biståndsberoende och utveckla verksamhetsområdet ekonomisk bistånd.
Konferens om ekonomiskt bistånd den 5 februari 2018
 
Den 5 februari 2018 är det åter igen dags för en konferens med ekonomiskt bistånd i fokus. Mer information om program och anmälan kommer under hösten.
 
Projektet Mötesplatser förlängs
 
Givet antalet nyanlända som ska tas emot i kommunerna och den fortsatta utmaningen med att etablera nyanlända i samhället anser regeringen att arbetet med förenklade och mer effektiva processer är fortsatt viktigt och ska pågå även under 2018. Regeringen beslutade därför i juni 2017 om att förlänga projektet Mötesplatser till och med 31 december 2018.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.