Observera arbetsgivare nr 20 2017  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förbud mot lokal löneförhandling med KyrkA
 
Arbetsgivarorganisationen har tecknat kollektivavtal med alla fackliga organisationer utom Kyrkans Akademikerförbund. Förhandlingarna fortsätter alltså fortfarande mellan arbetsgivarorganisationen och Kyrkans Akademikerförbund, och detta med stöd av medlare.

Reglerna i KHA 94, det huvudavtal som parterna har skrivit under, innehåller ett förbud mot att påkalla och föra förhandling när centrala parter redan befinner sig i förhandling om kollektivavtal. Skälet till detta är att den centrala förhandlingen ska kunna föras under fredsplikt och inte utsättas för yttre otillbörlig påverkan.

För Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Kyrkans Akademikerförbund innebär detta – såvitt nu är aktuellt –att vare sig arbetsgivare eller lokal krets av Kyrkans Akademikerförbund får påkalla eller föra förhandling avseende frågor som regleras i löneavtalet. Åtgärder av detta slag utgör ett avtalsstridigt angrepp på kollektivavtalsförhandlingarna och är förenade med skadeståndsskyldighet.

Arbetsgivare som från Kyrkans Akademikerförbund erhåller förhandlingsframställan om löneöversyn är därför inte skyldig att förhandla med förbundet. Tvärtom, att föra förhandlingen är i sig ett kollektivavtalsbrott.

I det fall arbetsgivare får förhandlingsframställan om löneöversyn ska arbetsgivaren meddela Kyrkans Akademikerförbund att så länge centrala kollektivavtalsförhandlingar pågår får sådan lokal löneöversynsförhandling inte föras. Samtidigt bör arbetsgivaren kontakta arbetsgivarorganisationen och rapportera händelsen.

Läs mer om förbudet mot lokal förhandling på intranätet
 
Särskilda ersättningar
 
De särskilda ersättningar som gäller enligt Svenska kyrkans allmänna bestämmelser (AB) är
  • ersättning för obekväm arbetstid (OB) § 21
  • ersättning för beredskap § 22
  • tillägg vid förskjuten arbetstid § 23
  • ersättning för färdtid § 24.
Nya belopp gäller för samtliga särskilda ersättningar från och med 2017-04-01 och utgår till alla anställda med undantag för KyrkA:s medlemmar, med anledning av att kollektivavtalsförhandlingarna med Kyrkans Akademikerförbund inte är avslutade. För dem gäller istället 2016 års nivåer.
 
 
Disciplinpåföljd gäller endast Kommunal
 
Disciplinpåföljden skriftlig varning är numera endast tillåten i förhållande till medlemmar i Kommunal. Arbetsgivaren är dock fortsatt skyldig att medvetandegöra arbetstagare som missköter sig. 
Läs mer om att hantera misskötsamhet
 
Nytt telefonnummer till arbetsgivarorganisationens avtalsjour: 08-737 72 00
 
 
Avtalsjour 08-737 72 00
Den 30 augusti 2017 får arbetsgivarorganisationens avtalsjour nytt telefonnummer: 08 - 737 72 00. 

Telefontiderna är som tidigare: 
Måndag-torsdag 8.15-12.00, 13.00-16.30, fredagar: 8.15-12.00 

Framöver kommer två personer kunna vänta i telefonkö under pågående samtal. Ringer ytterligare en person medan två väntar i kö kommer denna person att kopplas till en röstbrevlåda som uppmuntrar personen i fråga att ringa igen vid ett senare tillfälle.

Förändringen beror på att arbetsgivarorganisationen flyttar sin växel från kyrkokansliet till Stockholms stifts växel, som idag agerar växel för ett fyrtiotal församlingar. Vi hoppas att överflyttningen ska gå snabbt och smidigt.
 
Avtalsändringar och avtalskommentarer
 
Som tidigare har meddelats, finns en sammanställning av ändringarna i avtalstexten samt kommentarer för Kyrkans löneavtal 17 och Kyrkans Allmänna Bestämmelser, AB 17, som har tecknats med fyra av arbetstagarorganisationerna: Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund samt Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd, Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och Vision. 
 
Dags att anmäla sig till kyrkoherdeträffar och infoträffar om pension och avtal!
 

Höstens kyrkoherdeträffar genomförs 26-27/9 i Umeå, 2-3/10 i Ljungskile, 19-20/10 i Ramnäs och 29-30/11 i Höör.
Läs mer och anmäl dig till kyrkoherdeträff här

Infoträffar om det nya pensionsavtalet TPA 18 Svenska kyrkan genomförs i Umeå den 28 september, i Malmö den 5 oktober, i Göteborg den 16 oktober och i Stockholm den 18 oktober.
Läs mer och anmäl dig till infoträff om pension här

Infoträffar om Kyrkans avtal 17 genomförs denna vecka i Luleå, Göteborg, Stockholm, Alvesta och Karlstad. Det går fortfarande bra att anmäla sig till senare infoträffar: 12 september i Borlänge, 13 september i Linköping, 18 september i Örebro, 20 september i Visby, 21 september i Härnösand, 22 september i Hässleholm, 22 september i Gävle, 25 september i Lerdala.
Läs mer och anmäl dig till infoträff avtal här
 
 
Anmäl arbetslaget till medarbetarundersökningen Akka! Sista dag är 1/9 2017
 

Nu är det kort tid kvar att anmäla arbetslaget till medarbetarundersökningen Akka - en webbaserad enkät med frågor kring arbetsmiljö och arbetsklimat och ett konkret verktyg för att mäta och följa upp arbetsmiljön.
Sista anmälningsdag är 1 september 2017. 
 
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.