Start för införande av videotjänsten och dataexport för utvärdering av vården kommer att bli möjlig.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Videotjänst i Stöd och behandling klar för införande
 
Efter tre lyckade piloter är integrationsramverket för att koppla videotjänster till plattformen Stöd och behandling redo att användas i större skala. Ramverket, som innehåller instruktioner och tekniska anvisningar för videouppkoppling, är en öppen lösning som inte pekar på någon särskild videotjänst eller leverantör.
– Grundtanken har varit att landsting och regioner enkelt ska kunna koppla in såväl redan upphandlade som kommande videotjänster till Stöd och behandling, säger Maria Berglund, projektledare vid invånartjänster, 1177 Vårdguiden.
Läs nyheten
 
Nytt verktyg ger unik möjlighet att utvärdera vården
 
Viktor Kaldo
I år startar utvecklingen av ett verktyg som möjliggör dataexport från plattformen Stöd och behandling. I praktiken handlar det om en funktion som underlättar överföring av data till externa analysverktyg, till exempel statistikprogram.
– Nu blir det enkelt att extrahera data ur systemet för att till exempel se hur en viss behandling har fungerat i stort när man använder Stöd och behandling. På så vis kommer det nya verktyget att bidra till en långsiktig kvalitetssäkring av vården, säger Viktor Kaldo, docent och utvecklingsansvarig vid internetpsykiatrienheten inom Stockholms läns landsting.
Läs nyheten
 
Nära start för två pilotprojekt med digital SIP
 
Annika Davidsson
Just nu pågår ett intensivt arbete med att få de sista pusselbitarna på plats inför starten av två pilotprojekt med en digital samordnad individuell plan (SIP) i plattformen Stöd och behandling.
– En digital lösning för SIP gör det möjligt, både för den enskilde och för aktörer från kommuner och landsting, att på ett smidigt sätt ta del av planen och kommunicera med varandra. Det är en viktig fråga och vi startar så snart vi har juridiken på plats, säger Annika Davidsson, projektledare på SKL.
Läs nyheten
 
Fördelar med integration av journalen i Stöd och behandling
 
Åke Nilsson
Arbetet med att utveckla en lösning för överföring av information från Stöd och behandling till journalsystem fortsätter. Förstudier och lösningsförslag har tagits fram av 1177 Vårdguiden i samarbete med landstingen i Dalarna och Östergötland. Nästa steg är att tillsammans med journalsystemleverantörer skapa en lösning för journalintegration i plattformen Stöd och behandling.
– Den stora nyttan med att ha en journalintegrationslösning i Stöd och behandling är att man slipper dubbeldokumentation, vilket kommer att ge en minskad administrativ börda, säger
Åke Nilsson, IT-handläggare vid Region Uppsala.
Läs nyheten
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
anmälan nyhetsbrev
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.