Trygghet före, under och efter graviditeten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Trygghet före, under och efter graviditeten
 
Tack vare mätningar av medicinska resultat vet vi att svensk förlossningsvård håller hög kvalitet. Hur föräldrarna faktiskt upplever vården – genom hela förloppet – vet vi mindre om. Men det ska SKL nu ta reda på.

Med start nästa år ska gravida få möjlighet att hjälpa till att utforma vården. Det kommer att göras genom enkätundersökningar som mäter gravidas upplevelser av vården. Önskemål och förbättringsförslag kommer också att fångas upp, skriver Hans Karlsson, SKL, på Vårdbloggen.
 
 
Innovationskraft vägen till smartare integration
 
För att bryta segregationen och skapa goda livschanser för nyanlända barn och unga behövs ett nytänk. Det skriver bland annat Katrien Vanhaverbeke, sektionschef på SKL, i en debattartikel.
Debattartikel
Remissinstanserna om Skolkommissionens förslag
 
Per-Arne Andersson, sektionschef på SKL, och hans medarbetare läser med stort intresse remissinstansernas yttranden om Skolkommissionens förslag. Remissinstanserna efterfrågar djupare analys.  
Skolbloggen
 
 
Vd-krönika
Riv hinder för samverkan
 
 
Inom kort lämnar kommunutredningen sitt förslag. Från SKL:s och våra medlemmars sida hoppas vi på ett förslag som täcker det ökade behovet av att enkelt kunna samverka över kommungränser.
 
 
Mer från SKL
 
 
 
SKL-expert med i färdtjänstutredning 
Förra hösten beslutade regeringen att göra en översyn av regelverket för färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Utredningen har nu kommit igång. SKL deltar med en representant i expertgruppen.
Utredningens kommittédirektiv
 
 
Anmäl aktiviteter till eMedborgarveckan 
Nu är anmälan öppen för årets eMedborgarvecka som äger rum den 9-15 oktober. Detta är ett årligen återkommande evenemang vars syfte är att bidra till större användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet.
Läs mer och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden
 
Rapport: kommuner skyldiga att kontakta den med indragen assistansersättning
En gemensam rapport från Försäkringskassan och Socialstyrelsen föreslår att kommuner ska få en skyldighet att ta kontakt med den vars statliga assistansersättning dragits in för att klarlägga om hon eller han vill ansöka om insatser enligt LSS. 
Kommer nu beredas i Regeringskansliet

Lagförslag ska tydliggöra om politisk information i skolan
Regeringen har lämnat ett lagförslag som tydliggör att partierna ska bjudas in på skolans villkor med objektivitet som grund. Förslaget innebär att rektor ska kunna begränsa inbjudan till demokratiskt valda partier som sitter i riksdagen, kommunfullmäktige (inklusive landstings- eller regionfullmäktige) eller Europaparlamentet. 
Ska börja tillämpas under våren 2018

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet
Trafikverket har överlämnat sitt förslag till nationell trafikslagsövergripande plan för transportsystemet 2018-2029.
Kortversion av lagförslaget

Förslag om legitimation för kuratorer
Socialdepartementet föreslår i en departementspromemoria bland annat att en legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården ska införas.
Ute på remiss fram till den 29 november 2017