FMU beställningar åter igång och fullbokad konferens om koordinering webbsänds.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Anna Östbom
Beställningar av FMU åter igång
 
Försäkringskassans beställningar av försäkringsmedicinska utredningar är nu igång igen, efter det stopp som infördes i mars.
- Om det framöver uppstår köer ska Försäkringskassan portionera ut beställningar utifrån vad landstingen och deras verksamheter mäktar med och lägga eventuella köer hos Försäkringskassan, istället för hos landstingen. De erfarenheter som nu finns i kombination med den lag som planeras träda i kraft 2019 kan förhoppningsvis ge bättre planeringsförutsättningar för landstingen, säger Anna Östbom, SKL.
 
Stöd för rehabkoordinatorer i vårdhandboken.se
 
De frågeformulär, mallar och samtalsguider som tagits fram som komplement till SKLs Metodbok för koordinering har nu fått en permanent plats på Vårdhandboken.se. Materialet kan vara till hjälp vid kontakt med patient och arbetsgivare och underlätta koordineringen av sjukskrivning och rehabilitering. Frågeformulären och blanketterna har tagits fram utifrån beprövad erfarenhet men är inte vetenskapligt testade. Material och fakta om rehabiliteringskoordinering finns under ämnena Administration och juridik samt Alla ämnen i vårdhandboken.se.
Till vårdhandboken.se
 
 Möjligheten att se sjukskrivningsgrad är en ny funktion i Rehabstöd.
Lena Furubacke
Rehabstöd får fler funktioner
 
Bättre översikt över sjukskrivningarna och enklare administration är två av fördelarna med webbtjänsten Rehabstöd. I höst blir tjänsten ännu bättre.
– De primära målgrupperna är rehabiliteringskoordinatorer och läkare som behöver ha koll på vilka patienter som är sjukskrivna på enheten just nu, så att de kan samordna insatserna för de sjukskrivna och se till att ingen faller mellan stolarna, säger Lena Furubacke, biträdande huvudprojektledare för Intygstjänster på Inera.
Till nyheten
 
Sjukpenning under pågående ärende
 
Försäkringskassan bör få besluta att lämna sjukpenning eller sjukpenning i särskilda fall till dess att ett ärende slutligt har avgjorts, anser SKL i ett remissvar till regeringens förslag "Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut". SKL tillstyrker förslaget om att ett ärende om sjukpenning, eller sjukpenning i särskilda fall, inte ska få avgöras till den försäkrades nackdel utan att hen har underrättats om innehållet i det kommande beslutet och fått tillfälle att yttra sig över det inom en bestämd tid.
Läs hela nyheten
Förstärkt rehabilitering
 
Sveriges Kommuner och Landsting har yttrat sig om utredningen "Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete". SKL ställer sig positivt till förslaget att arbetsgivare ska bli skyldiga att tillsammans med arbetstagaren ta fram en plan för återgång i ordinarie arbete, senast då arbetstagaren har varit frånvarande på grund av sjukdom i 30 dagar. Försäkringskassan bör även fortsättningsvis ha en samordnande roll och få resurser för det. SKL avstyrker dock förslaget att arbetsgivaren ska göra ett antagande om längden på sjukfallet.
Läs hela nyheten
 
Eva Sundman
Framgångsrik rehabilitering kräver bra dialog
 
Ett gemensamt möte med arbetsgivare och patient är grunden för en lyckad rehabilitering, tycker Eva Sundman, rehabkoordinator i Vänersborg. Öppenhet och neutralitet är andra viktiga faktorer.
– Både arbetsgivaren och patienten ska känna att jag är neutral länk och ett bollplank för båda parter, jag företräder inte någon av dem utan ska bidra till en så bra utveckling som möjligt i fallet, säger Eva Sundman.
 
Koordinatorn - nytt stöd i sjukskrivningen
 
14-15 september arrangerar SKL en nationell konferensen för personer som arbetar som koordinator med sjukskrivning och rehabilitering inom primärvården, sjukhusvården och psykiatrin. Syftet med konferensen är att ge ökad kunskap om olika arbetssätt och aktuell forskning för att rehabiliteringskoordinatorerna praktiskt ska kunna ta sig an uppdraget och öka samarbetet med exempelvis arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Konferensen öppnas av SKL:s ordförande Lena Micko och avslutas av socialminister Annika Strandhäll. Konferensen är fullbokad men stora delar av dagarna kommer att webbsändas via SKL Play.
Om konferensen
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.