SKL svarar på Skolkommissionens förslag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL svarar på Skolkommissionens förslag
 
Skolkommissionen har fokus på regler och system istället för kvalitet i undervisningen och en tydlig ansvarsfördelning mellan stat och kommun. Det behöver lösas i ett nationellt samråd.

– Det finns många bra idéer och vällovliga förslag i Skolkommissionens arbete. Men för bättre resultat och en mer likvärdig skola måste vi också komma ifrån dagens oklara situation om vem som ansvarar för vad i skolan, säger Lena Micko, ordförande i SKL.
 
 
Play movie
Sänkta avgifter ger högre tjänstepension
 
Från årsskiftet sänks avgifterna i de kommunala kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen. Det innebär mer tjänstepension för de drygt 1,1 miljoner anställda i kommun och landsting.
Flera viktiga villkorsändringar
Ansvar för klimat fortfarande inte löst 
 
Staten måste bli tydlig med att det är fastighetsägaren som ska skydda sin tomt och byggnad mot klimatförändringarnas negativa effekter. Det svarar SKL Klimatanpassningsutredningen.
Nödvändiga insatser behöver pekas ut
 
 
Vd-krönika
Samråd för tydligare ansvar i skolan
 
 
En bra skola är avgörande för varje individs möjligheter att utvecklas och för vårt samhälles välstånd. Idag står skolan inför extra stora utmaningar
 
 
Mer från SKL
 
Välfärdstjänsteutövare måste ha samma krav
Samma krav bör ställas på såväl offentlig som privat utförare och offentliga medel ska gå till avsedd verksamhet. Det är SKL:s ståndpunkt till Välfärdsutredningens slutbetänkande.
Samma insyn ska gälla oavsett utförare
 
 
På gång inom EU hösten 2017
SKL har samlat ihop det senaste som har hänt - och som kommer att hända - inom EU som på ett eller annat sätt påverkar kommuner, landsting och regioner. Läs bland annat om Brexit och diskussionerna om EU:s framtid.
På gång inom EU hösten 2017
 
 
Ett förlängt och förändrat arbetsliv
9 oktober bjuder SKL in till en konferens om möjligheter och konsekvenser av ett förlängt arbetsliv. Agneta Jöhnk, SKL, skriver på Arbetsgivarbloggen om konferensen och om varför vi behöver arbeta längre än till 65 år. 
Sista anmälningsdag 15 september
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Höjd habiliteringsersättning för personer i daglig verksamhet
I höstbudgeten föreslår regeringen att 350 miljoner kronor ska skjutas till kommunernas arbete med att öka motivationen att delta i daglig verksamhet. Pengarna ska också uppmuntra fler kommuner att införa habiliteringsersättning.
Regeringens pressmeddelande

Riktat bidrag för att stödja kommunerna i deras arbete mot akut hemlöshet
Regeringen föreslår ett riktat bidrag på 25 miljoner kronor per år under perioden 2018-2021, för att stärka kommunerna arbete med akut hemlöshet. Medlen riktas främst till kommuner med ett stort antal personer i akut hemlöshet.
Fördelningsnyckel ej ännu presenterad

Så fortsätter Migrationsverket avvecklingen av boendeplatser under 2018
Då allt färre söker asyl i Sverige fortsätter Migrationsverket successivt att minska antalet boendeplatser under 2018. Nu har fem regioner fått i uppdrag att planera för uppsägning av både lägenheter och platser i kollektiva boenden.
Lista över den planerade avvecklingen

Vägledning i att samtala med unga nyanlända om hälsa, sexualitet och jämställdhet
MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) har tagit fram en vägledning i att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet.
Youmo i praktiken