Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender
och framtidsprognoser.
En tillbakablick på augusti
På grund av ett allt svalare väder samt att industrisemestern var över steg landets elförbrukning från juli till augusti. Dessutom minskade såväl kärnkrafts- som vindkraftsproduktionen i Sverige.
Dessa faktorer bidrog till ett högre pris i hela landet. Däremot ökade vattenkraftsproduktionen vilket hindrade priserna från att stiga än mer.

Terminspriset
Priserna på den finansiella elmarknaden gick successivt upp under augusti. En orsak var att
spotpriset var högt samtidigt som den svenska kärnkraften tampades med problem. Dessutom steg priset på råvaror samt på den tyska elterminsmarknaden samtidigt som det hydrologiska överskottet avtog i Norden. Förutom detta steg priset på de svenska EPAD-kontrakten som
prissätter skillnaden mellan elområden och det gemensamma nordiska systempriset.

Spotpriset
Spotpriset för de fyra svenska elområdena steg både i jämförelse med juli men också i förhållande till augustipriserna 2016. Underhåll av kärnkraftsreaktorer och en lägre vindkraftsproduktion tillsammans med en stigande elanvändning ligger primärt bakom prisuppgången.
En annan faktor som påverkat priset är att det råder importbegränsningar på elnätet från Norge. För elområde 3 blev priset i augusti 32,11 öre/kWh.

Prognos
Under september kommer kärnkraftsproduktionen att vara som lägst under hela 2017 vilket kommer att bidra till ett fortsatt högt spotpris. Senare under hösten väntas priset kunna komma ner från septembers nivåer för att sedan öka igen mot vintern. På den finansiella elmarknaden finns det utrymme för högre priser som en följd av stigande råvarupriser och en sjunkande hydrologisk balans.
Analysen är baserad på vår tro om kommande prisutveckling och utgör ingen garanti för utfall. Alla åtgärder görs på eget ansvar.
 
SEOM-boxen – smart laddning

Enkelt och hållbart elbilsägande med vår egen variant av HALO Wallbox™.

Det är en av de bästa Mode3-laddarna för ditt laddbara fordon. Boxen är liten, smart och snygg!
 
SOLCELLER

Vi hjälper dig att ta vara på solen!
Mikroproducerad förnybar el är bra och vi vill hjälpa dig förverkliga ditt projekt. Vår målsättning är att det ska vara enkelt och tryggt för dig att producera din förnybara el.
Läs mer om vårt erbjudande – vi hjälper dig igenom hela processen.
 
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev