Ur nyhetsbrevet: Förberedelser inför barnkonventionen som lag, ferieungdomar lär ut om barnets rättigheter, konferenser och utbildningar. 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeths inledningstext
 
Vi fick tid!
I denna värld som är fulltecknad till bristningsgränsen varje dag, fick vi drygt två år. Visst är det fantastiskt? Av lagrådsremissen framgick att Regeringen föreslog att konventionen inkorporeras den 1 januari 2020. Lagrådet avstyrker emellertid regeringens förslag om inkorporering. De menar att bestämmelserna i konventionen är för allmänt hållna och inte kan tillämpas i enskilda fall och att det inte finns en internationell domstol som kan tolka rättigheterna. Lagrådet tror inte heller att barns inflytande kommer att öka för att det blir en lag till, just den rättigheten finns redan i ett antal lagar.

Åsa Regnér säger i Aftonbladet att barns rättigheter behöver stärkas och att regeringen avser att inkorporera konventionen. Först ska regeringen sätta sig in i Lagrådets synpunkter. Av Regeringsförklaringen framgår också tydligt att regeringen avser att fortsätta arbetet med att inkorporera barnets rättigheter i svensk lag. Hur kan vi använda den tiden på bästa sätt för att förbereda oss och våra organisationer?

På SKL har vi redan hört att företrädare för offentlig verksamhet menar att de inte behöver arbeta med barnets rättigheter ännu eftersom lagen kommer först 2020. Den åsikten kommer kanske att bli vanligare när Lagrådets yttrande blir mer känt. Den som tänker så kommer att få det snärjigt om det verkligen går igenom, det vågar jag lova. Ett viktigt budskap till alla är att vi ska tillämpa ratificerade konventioner oavsett om de är lag eller inte.
Mer om förberedelser

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Illustratör: Ivar Inkapööl
Foto: Karlskoga kommum
Ny skrift om våld mot barn
 
Drygt 4700 elever från årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet har svarat på frågor om utsatthet för våld under hela uppväxten. Resultaten bygger på vad eleverna själva valt att berätta. Eftersom delvis samma frågor ställts vid flera undersökningar går det att jämföra svaren med tidigare år.
Skriften Våld mot barn 2016
Ferieungdomar lär ut om barnkonventionen
 
Karlskoga och Degerfors kommuner utvecklar barnrättsarbetet i praktiken genom att ferieungdomar som gått ut årskurs 9 kan välja uppdrag som handlar om att stärka ungas röster. I somras var det åtta ungdomar som jobbade med att stärka sin kunskap om barnkonventionen och funderade ut metoder för att sprida den vidare.
Mer om feriearbetet
Hur ska SKL jobba vidare med barnets rättigheter?
 
I augusti bjöd SKL in de två barnrättsnätverken till en workshop. Syftet var att deltagarna skulle få möjlighet att lämna synpunkter på hur SKL ska arbeta vidare med barnrättsfrågan inför att och när konventionen blir lag. Cirka 30 personer deltog och det var många intressanta diskussioner som genomsyrade dagen. Mot slutet av dagen prioriterades de förslag som kommit upp. Flest röster fick önskemål om att det ska finnas resurser på SKL för stöd och handledning, bland annat juridisk hjälp vid tolkning av olika lagar.
Resultat från workshopen (pdf)
Den ålande doktorn
 
Landstinget i Kalmar län har tagit fram så kallade Varjedag-berättelser i samband med sitt värdegrunds- och förbättringsarbete: "Varje dag lite bättre - kraften hos många!" Det är tänkvärda och berörande filmade berättelser som medarbetarna bidragit med. De lyfter fram det som fungerar i verksamheten, goda exempel och händelser som inneburit en positiv vändning eller kraft i förbättringsarbetet. I "Den ålande doktorn" berättar en mamma om sin 1-årige son och hur en läkare möter honom på ett lite annorlunda sätt.
Se Den ålande doktorn och andra Varjedag-berättelser
Barnrättskonferens i Vimmerby
 
Vimmerby kommun, i samarbete med Rädda barnen, bjuder in till en konferens för att stärka barnets rättigheter, den 26 oktober. Konferensen invigs av Helen Nilsson, kommunalråd i Vimmerby. Bland talarna finns Titti Mattsson från Lunds universitet som pratar om vad det innebär för kommunen när barnkonventionen blir svensk lag, Karin Sjömilla Fagerholm som pratar om Barnombudsmannens kunskapsuppdrag och statssekreterare Pernilla Baralt som talar på temat - varför barnkonventionen ska bli lag.
Barnrättskonferens 2017
Youmo i praktiken 
 
Nu finns en vägledning som stöd för att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF som tagit fram den. Vägledningen underlättar för vuxna att våga börja prata om hälsa, jämställdhet, sexualitet, rättigheter, normer och relationer med unga nyanlända på ett inkluderande sätt. 
Vägledningen Youmo i praktiken
Lär av barn och unga under en inspirerande halvdag
 
För dig som jobbar med barn och unga i socialtjänsten, vården och fritidssektorn arrangerar Barnombudet  i Uppsala län den 8 november en ”Mässa”. Här finns goda exempel på hur verksamheter kan lära sig av sina unga patienter och brukare, metoder från habilitering, diabetes- och intensivsjukvård, fritid för unga med funktionsnedsättning mm.
Information och anmälan
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd.
Barnets rättigheter
Webbutbildning Barnkonventionen - från teori till praktik