Observera arbetsgivare nr 22 2017 - Förhandlingarna med KyrkA frånträds
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förhandlingarna med KyrkA frånträds
 
Idag onsdagen den 13 september 2017 har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation valt att frånträda förhandlingarna med Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA, om ett nytt kollektivavtal. Orsaken är att förhandlingar inte längre kan anses vara meningsfulla.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har på uppdrag av Svenska kyrkans omkring 660 arbetsgivare förhandlat om nytt kollektivavtal med Kyrkans Akademikerförbund. Förhandlingarna har pågått hela våren och sedan den 7 juni med hjälp av medlare. Förhandlingarna har varit mycket svåra, inte bara på grund av att parterna står långt från varandra, utan främst därför att den normala förhandlingsprocessen på svensk arbetsmarknad inte har kunnat följas. I förhandlingar möts förslag med motförslag och genom ett resonemang hittar parterna sätt att närma sig varandra och komma fram till ett avtal som båda parter kan vara nöjda med.

Kyrkans Akademikerförbund har flera gånger gått ut i media med sina tolkningar av arbetsgivarorganisationens förslag. Att ge luft åt sina tolkningar offentligt under pågående förhandling skapar grogrund för missförstånd och eliminerar förutsättningarna för ett fruktbart förhandlingsarbete. Genom detta har en pseudodebatt uppstått och en del av KyrkAs medlemmar har blivit upprörda över påståenden om vad arbetsgivarorganisationen vill uppnå. Påståenden som varken motsvarar våra mål eller de förslag som vi har kommit med i förhandlingsrummet. Utspelen har också ofta innehållit påhopp och smutskastning av både arbetsgivarorganisationen och enskilda individer.

Efter åtta månaders försök att få till stånd konstruktiva diskussioner, får vi nu konstatera att det inte finns några förutsättningar för meningsfulla förhandlingar under dessa omständigheter. Vi frånträder därför förhandlingarna och arbetar vidare med att skapa goda förutsättningar för Svenska kyrkan som arbetsgivare på andra sätt. Att två parter avslutar förhandlingar utan att komma överens är inget nytt på arbetsmarknaden och vi kommer att ta ansvar för att alla medarbetare i Svenska kyrkan har ett välfungerande regelverk som stöttar både verksamheten och medarbetarna i kyrkans viktiga uppdrag.  

Det har gjorts många utspel som vi har valt att inte bemöta för att inte störa förhandlingarna. Därför vill vi nu i efterhand klargöra några av de vanligaste missförstånden:
  • Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations kansli driver de frågor som Svenska kyrkans arbetsgivare efterfrågar. Sedan länge har församlingar, pastorat och stift efterfrågat enklare, enhetligare och flexiblare arbetstidsregler.
     
  • Det senaste förslaget som arbetsgivarorganisationen lämnade till medlarna var ett avskalat förhandlingsförslag och det var aldrig meningen att det skulle lämna förhandlingsrummet. Precis som KyrkA har sagt, så innehöll det inga skrivningar om OB eller övertid, eftersom vi förväntade oss ett motförlag där KyrkA skulle presentera vilka förändringar som var viktiga för dem. Utifrån dessa två utkast skulle vi sedan med medlarnas hjälp kunna förhandla och hitta lösningar som är acceptabel för båda parter. Det är så förhandlingar går till. Utan ett motförslag kommer vi ingenstans och situationen blir helt absurd när förhandlingsförslag presenteras i media som om det vore ett slutligt förslag.
     
  • Årsarbetstid är ett modernt och välfungerande sätt att tillgodose både verksamhetens och medarbetarnas behov av flexibilitet, samtidigt som samarbetet mellan yrkesgrupper förenklas. Det underlättar också gränssättningen mellan arbete och fritid genom den nedlagda arbetstiden regelbundet ses över. Det har förekommit många påståenden om att årsarbetstid skulle innebära hårdare schemaläggning eller, som Kyrkans Akademikerförbund uttrycker det, slavarbete över lång tid. Det är ett påstående utan förankring i verkligheten. Det finns enheter inom Svenska kyrkan som redan idag tillämpar årsarbetstid med goda erfarenheter.
     
  • Det förekommer missförstånd när det gäller arbetstidsmåttet med 15 fridagar som kompensation för arbete på lätthelgdagar. Det stämmer att det i genomsnitt infaller 15 lätthelgdagar måndag-lördag, men när definitionen infördes på 60-talet arbetade många fortfarande sexdagarsvecka. Måndag–fredag infaller i genomsnitt 10 lätthelgdagar. Det enklaste sättet att beräkna arbetstiden för yrkesgrupper som arbetar på lätthelgdagar är per år. Den som arbetar 38,25 timmar i veckan som kompensation för arbete på lätthelgdagar arbetar 1996 timmar per år, vilket är något mindre än den som arbetar normal kontorstid. Prästerna, som arbetar 40 timmar i veckan samt har 15 fridagar, arbetar 1967 timmar per år, vilket är 29 timmar mindre per år än exempelvis en vaktmästare som tjänstgör samma helger.
     
  • Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations styrelse har varit helt enig i alla beslut rörande avtalsrörelsen. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har aldrig föreslagit någon minutschemaläggning av präster, inte heller har vi menat att präster skulle undantas från arbetstidslagens regler eller behandlas sämre än andra yrkesgrupper. Vi har strävat efter mer välfungerande regler för samtliga yrkesgrupper och vi har tagit steg i den riktningen med de andra arbetstagarorganisationerna efter goda och konstruktiva förhandlingar där båda parter har givit och tagit.
     
  • Det stundande kyrkovalet har ingen inverkan på kollektivavtalsförhandlingarna. Dessa leds av erfarna arbetsrättsjurister med förhandlingserfarenhet från både näringslivet och kyrkans värld.
Förra årets avtal, Svenska kyrkans avtal 16, är sedan i våras förlängt med sju dagars ömsesidig uppsägningstid mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Kyrkans akademikerförbund. Det betyder att det tidigare avtalet tills vidare gäller för medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund. Eftersom förhandlingar inte längre pågår, upphör förbudet om att föra lokala förhandlingar i frågor om lön och kollektivavtal. Det finns dock inget framförhandlat utrymme för löneökningar eller ökningar av särskilda ersättningar i 2016 års avtal. Arbetsgivarorganisationen kommer att återkomma med rekommendationer om hur arbetsgivarna ska agera i lönefrågor när det gäller medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kommer löpande att hålla Svenska kyrkans arbetsgivare uppdaterade om det aktuella läget och hur frågorna ska hanteras i framtiden. Vi hoppas att det ska finnas förutsättningar för konstruktiva samtal med Kyrkans Akademikerförbund i framtiden.

Aktuella nyheter om Svenska kyrkans avtal finns alltid på intranätet

Här kan du läsa det pressmeddelande som har gått ut om frånträdet 
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.