Färre drabbas av vårdskador
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Färre drabbas av vårdskador
 
Patientsäkerheten i Sverige har förbättrats. Det visar världens största granskning av nära 65 000 journaler från omkring 60 svenska sjukhus under fyra år. Löpande granskningar är nödvändiga verktyg för att fortsätta att utveckla en vård som är bättre och säkrare för patienterna.

Granskningen visar en minskning av det totala antalet vårdskador mellan år 2013 och 2016. Exempelvis är det 12 000 färre som skadas av vårdrelaterade infektioner nu än för fyra år sedan.
 
 
Play movie
Större andel elever i gymnasiet tar examen
 
Andelen gymnasieelever som tar examen ökar. Men en stor grupp hoppar av eller når inte målen. Inkluderande lärmiljöer kan vara ett sätt att få fler unga att fullfölja utbildningen.
Åtta av tio elever nöjda med skolan
Både ris och ros till professionsprogram
 
Skolkommissionens förslag på ett program för kompetensutveckling av lärare och skolledare innehåller bra delar. Men professionens utveckling ska inte styras av en myndighet utan skötas av arbetsgivare och arbetstagare.
Läs mer på Skolbloggen
 
 
Vd-krönika
En stopplag med allvarliga följder
 
 
Arbetet för rent och bra vatten är viktigt i alla kommuner. Från SKL:s sida arbetar vi för att även staten ska öka sina insatser. Men nu finns ett lagförslag som istället riskerar att stoppa angelägen samhällsutveckling.
 
 
 
Mer från SKL
 
Nyanlända får jobb i Sunne
Åsa Furén-Thulin skriver på Socialtjänstbloggen om ett perspektiv hon ofta saknar i flyktingdebatten; avfolkningskommuner där de har sett flyktingarna som en möjlighet, ur ett rent egoistiskt perspektiv. "Utan att på något sätt förringa utmaningarna tänker jag dela med mig av ett sådant exempel. Sunne."
Socialtjänstbloggen 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Stora regionala skillnader i ekonomiskt bistånd enligt Socialstyrelsen
Det är stora regionala skillnader i fördelningen av ekonomiskt bistånd. I en del kommuner får en av tio ekonomiskt bistånd medan det i andra kommuner knappt betalas ut något ekonomiskt bistånd alls.
Detta enligt statistik från Socialstyrelsen

Kostnader för skolan 2016
Skolverket släpper nu officiell statistik om kostnader för skolan för kalenderåret 2016.
Så mycket kostade skolan 2016

Arbetsmiljön i äldreomsorgen ska granskas
Arbetsmiljöverket ska i en nationell tillsyn under hösten granska arbetsplatser i äldreomsorgen utifrån hur arbetet är organiserat och hur relationerna på arbetsstället fungerar.
455 arbetsplatser ska granskas