Rivstart på hösten och samtal med entreprenörer 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Erika i det som en gång var ett kök.
Även i hall och korridor bryts golvet upp.
Säsong med rivstart
 
När det väl händer så går det fort! Vi i personalen hade precis hunnit börja arbeta efter sommaruppehållet när fastighetsansvarig från ledningen i Uppsala kom på besök, de sista byggkontrakten undertecknades och byggarbetarna klev in i huset. Kyl och frysar flyttades till kyrksalen samtidigt som flygeln plastades in och elektriker började dra nya elledningar genom huset. Nu, en vecka senare, har klinker och kakel hackats loss och väggar rivits för att förbättra passagen till handikapptoaletten. Om allt går enligt plan tar renoveringen ungefär två månader, vilket betyder att vi hoppas kunna öppna i slutet av november.   
Det här ska fixas
 
Den ombyggnad som nu görs bekostas av vår fastighetsägare, det vill säga utlandskyrkan på central nivå, och är nödvändig för att kyrkan framöver ska kunna bedriva riktig serveringsverksamhet utöver enkelt kyrkkaffe.

Köket rustas upp till professionell bar/caféstandard och handikapptoaletten utvidgas så att den motsvarar de krav som gäller i dag. Dessutom dras all el om i huset eftersom det gamla systemet inte uppfyller gällande krav på elsäkerhet.  
 
Mobilt kontor i skolan
 
Styrkan samlad på skolsalskontoret.
På högsäsong händer det att vi gnäller över att det är lite väl snärjigt med bara fyra anställda. Men just nu är det perfekt!

Eftersom strömavbrott och byggdamm gör att personalstyrkan inte kan stanna i kyrkan har vi packat det mest nödvändiga och flyttat till en ledig lektionssal i Svenska skolan. Här sitter vi både nära kyrkan och svensk skolvardag med barn och lek utanför dörren. Lite varmt, lite rörigt - men det fungerar utmärkt!
Aktiviteter på olika håll
 
Trots renoveringen håller vi igång våra vanliga aktiviteter - fast i mindre omfattning. Gudstjänster firar vi i Norska sjömanskyrkan, på egen hand eller tillsammans med den norska församlingen. Kanelbulleklubben och ungdomsgruppen träffas i skolans lokaler, en gång i månaden istället för varje vecka. Barnkören övar i skolans källare. Kyrkokören startar den 17 oktober och Luciakören den 2 november, båda i Norska sjömanskyrkan.

Diakonala ärenden tar vi hand om som vanligt och de bröllopspar som eventuellt berörs i november är informerade om att de kanske får vigas på annan plats. Samtidigt förbereder vi vårt årliga beredskapsmöte i oktober och hoppas hinna uppdatera alla de där listorna och planerna och bra-att-ha-dokumenten som blev över i våras.
 
Entreprenörer på gång
 
I somras efterlyste vi här i Kyrkbacken och på kyrkans hemsida entreprenörer som är intresserade av att driva kyrkans café efter renoveringen. Flera hörde av sig och intäktsgruppen har nu träffat ett par av dem för att diskutera vidare.

I slutänden är det kyrkorådet som avgör med vilken aktör församlingen vill förhandla vidare och vilka villkor som bör gälla. Även utlandskyrkans ledning i Sverige ska uttala sig innan allt är avgjort.
Thomas, nu ordinarie.
Grattis Thomas!
 
Till sist kan vi konstatera att det nyss har hållits ett kyrkoval i Sverige med rekordhögt röstdeltagande och att församlingens ordförande Thomas Edberg numer är ordinarie ledamot i SKUT-rådet efter att tidigare ha varit suppleant. Grattis Thomas!