Viktiga forskningsstudier om psykosocial arbetsmiljö genomförs med start i höst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Viktiga forskningsstudier om psykosocial arbetsmiljö genomförs med start i höst
 
 Vi vill med detta nyhetsbrev informera om några viktiga studier inom arbetsmiljöområdet som genomförs med start i höst.
Studierna rör arbetsmiljön för bland annat präster och diakoner i Svenska kyrkan  och  leds av Malmö högskola respektive Göteborgs universitet.
De två studierna kompletterar varandra och blir ett viktigt bidrag till ökad kunskap om arbetsmiljön i Svenska kyrkan. 


Vad främjar god arbetsmiljö och vad är det som kan skapa stress för många yrken där man arbetar med människor, det som ofta kallas kontaktyrken? I kyrkan är präster och diakoner exempel på kontaktyrken. Sådana yrken är mycket meningsfulla men kan även innebära psykisk påfrestning. Av rapporter från Försäkringskassan framgår att präster och bland dem framförallt prästvigda kvinnor finns i toppen bland yrken med stressrelaterade sjukdomar.

Mer kunskap behövs om vad som är viktigt att främja och förebygga för att skapa hälsosamma arbetsplatser och minska risken för ohälsa i dessa kontaktyrken. Med start i höst genomförs två studier i frågan vid Malmö högskola respektive Göteborgs universitet.

De två studierna kompletterar varandra och utgör viktiga bidrag till ökad kunskap om arbetsmiljön i Svenska kyrkan. Enkäterna från Malmö högskola och Göteborgs universitet kommer ge generell information om präster och diakoner.  Studierna fokuserar inte på enskilda arbetsplatser. Däremot kan hösten innebära att präster och diakoner får frågan om att medverka i Malmö högskolas och/eller Göteborgs universitets studie relativt nära i tiden inpå varandra.

Malmö högskolas studie vänder sig till alla präster och diakoner
Forskare vid Malmö högskola genomför en forskningsstudie där de kartlägger den psykosociala arbetsmiljön för präster och diakoner inom Svenska kyrkan. Studien är en del av den vetenskapliga forskningen vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning som har tagit initiativ till kartläggningen.  Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är positiv till studien och har därför beslutat att bidra till att möjliggöra den.

Resultatet ska ge kunskap som kan användas inom Svenska kyrkan för att främja ett positivt utvecklingsarbete och även bidra till fördjupad förståelse för psykosociala arbetsmiljöfrågor i allmänhet.

Under vecka 40 ska en digital enkät skickas ut till präster och diakoner i Svenska kyrkan. Adresserna till studien hämtas från Kyrksam.

Frågor om undersökningen? Kontakta någon av följande:
Tuija Muhonen (Malmö högskola/Centrum för Tillämpade Arbetslivsstudier, CTA
Tel.nr: 040-665 77 99, e-post: Tuija.muhonen@mah.se
Anders Edvik (Malmö högskola/Centrum för Tillämpade Arbetslivsstudier, CTA)
Tel.nr: 040-665 73 16, e-post: Anders.edvik@mah.se

Göteborgsstudien vänder sig till präster, lärare och psykologer
Utöver Malmö högskolas undersökning, kommer Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet att genomföra en separat vetenskaplig studie om arbetsmiljö och stress för så kallade kontaktyrken. Studien vänder sig till präster, lärare och psykologer, vilket innebär att präster i Svenska kyrkan kommer att få en inbjudan att delta även i denna undersökning under hösten. Projektet finansieras av Afa-försäkringar som stödjer forskning som vill främja positiv arbetsmiljö och hälsa.

Resultatet från denna studie ska bland annat användas för att ta fram arbetsmaterial för att främja ett positivt arbetsklimat på arbetsplatser för yrken som jobbar mycket med mänskliga kontakter, varav Svenska kyrkan är en sådan arbetsplats.

Göteborgsstudien fokuserar på hur individuella skillnader i psykologiska och sociala förhållanden bidrar till att förklara i vilken utsträckning yrkesverksamma präster, psykologer och lärare löper risk för stress.  Denna undersökning genomförs över tid och består av tre webbaserade enkäter som besvaras i höst, i vinter och i vår.
Första enkäten kommer att skickas ut i vecka 45.

Frågor om studien? Kontakta sandra.buratti@psy.gu.se.

Vecka 39 kommer information om dessa två studier att gå ut via e-post till präster och diakoner i Svenska kyrkan.  

Egna medarbetarundersökningar kan ske parallellt
Många arbetsgivare i Svenska kyrkan genomför egna medarbetarundersökningar som en del av sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Enkäterna från Malmö högskola och Göteborgs universitet kan och ska inte ersätta en sådan medarbetarundersökning.

I höst har fyrtioen arbetsgivare exempelvis valt att genomföra medarbetarundersökningen Akka, som Svenska kyrkans arbetsorganisation har tagit över från Göteborgs kyrkliga samfällighet. Läs mer om Akka här Länken leder till arbetsgivarorganisationens intranät och öppnas i nytt fönster.
 
Med vänlig hälsning

Anna von Malmborg
Utvecklingschef och samordnare för arbetsmiljöfrågor

Har du frågor om arbetsgivarorganisationens utvecklings- och arbetsmiljöarbete?
Skicka ett mejl till anna.vonmalmborg@svenskakyrkan.se
 
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.