Vilka mål har våra dialoger med unga?
 
För att höra ungas röst och sänka trösklar för att delta i den lokala demokratin arbetar många kommuner speciellt med aktiviteter riktat till unga. Efter en genomförd medborgardialog eller annan aktivitet för att öka ungas deltagande vittnar många om svårigheten i att utvärdera om målen uppfylldes.

Den 6 oktober anordnas ett seminarium som handlar om det vi gör efter medborgardialogen, med fokus på utvärdering. Du kommer att få inspireras av kommuner som arbetat systematiskt med utvärdering av medborgardialoger och delaktighet för unga samt andra aktörer som arbetar med utvärdering. Dagen bjuder också på tid för samtal mellan deltagarna.
Mer om utbildningen
Kontakt Nils Munthe, 08-452 76 94, nils.munthe@skl.se
 
Val 2018 - vad gör SKL?
 
Den 9 september 2018 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Nedan följer några aktiviter som sker i SKL:s regi kopplat till valet.
  • I december arrangeras En trygg valrörelse som bl.a. tar upp goda exempel på strategier för att öka tryggheten under valåret, politikens trygghetsundersökning och polisens erfarenheter i frågan.
  • Under höst och vintern erbjuder SKL valnämnder och valadministratörer till seminarieserien Val 2018 – utmaningar och möjligheter som hålls runtom i landet.
  • I februari 2018 anordnas konferensen Ungas deltagande och inflytande som fokuserar på valet och goda exempel på att tillgängliggöra valet för olika grupper i samhället.
  • Demokratidagen den 14 mars 2018 kommer att präglas av valåret på olika sätt.
 
Hur kan styrelseordförande och direktör styra och leda tillsammans?
 
Välkommen till en work shop den 2-3 november som fokuserar på bättre samarbete för att öka genomslag och resultat av politiken. SKL presenterar delar i Kommunallagen samt ny forskning som bygger på djupintervjuer med 26 styrelseordförande och direktörer från 13 kommuner och regioner. Presentationerna varvas med att bygga er gemensamma strategi för ett samarbete som ska öka genomslag och resultat av politiken.
För mer information och anmälan
Kontakt Lena Lindgren, 08-452 76 10, lena.lindgren@skl.se
 
Bygg framtiden tillsammans
 
Den 10 oktober välkomnar SKL förtroendevalda och tjänstepersoner till en föreläsning som handlar om att bygga samverkanssystem- och samverkanskultur i kommun och region, mellan människor och organisationer i lokalsamhället.

Under dagen får du en introduktion till den kanadensiska delstaten Nova Scotias utvecklingsarbete att modernisera kommunerna – vilket här handlar om att få till stånd förändringsledarskap, samverkanskultur och organisatoriska förändringar som svarar mot de reella behoven. Vi fördjupar oss  även i samtal, reflektioner, analys och jämförande av svenska och kanadensiska erfarenheter, samt vad vi kan utveckla och förverkliga i våra egna lokala och regionala kontexter.
För program och anmälan
 
Politikerdagarna i Göteborg
 
PolitikerDagarna anordnas i samband med Kvalitetsmässan i Göteborg den 14-16 november. Konferensen är en mötesplats för förtroendevalda i landets kommuner, landsting och regioner.

Årets program erbjuder en stor variation av ämnen som visar på bredden i den kommunala sektorns verksamhet. Många frågor i programutbudet blir dessutom särskilt viktiga under tiden fram till valet och tar sikte på de utmaningar som demokratin står inför. Politikerdagarna är ett tillfälle att utbyta erfarenheter, få inspiration och kunskap som kan stärka dig i din roll som förtroendevald.
Om Politikerdagarna
 
Så kan vi skapa en trygg valrörelse
 
SKL har under 2016 och 2017 genomfört ett antal utbildnings- och utvecklingsinsatser som främst handlat om hur hat och hot påverkar den enskilde förtroendevalde men också hur det påverkar den lokala och regionala demokratin. Dessutom har åtta kommuner och fyra landsting/regioner tagit fram strategier och riktlinjer för ett mer systematiskt arbete vad gäller förebyggande och hantering av situationer som påverkar den förtroendevaldes demokratiska uppdrag.

Ta del av resultatet av detta arbete samt de senaste siffrorna från Politikens trygghetsundersökning (PTU) 2017 vid konferensen En trygg valrörelse den 11 december 2017. Även Polisen och andra aktörer medverkar under dagen för att beskriva sina erfarenheter.
För mer information och program
 
Fullmäktige och revisorerna
 
Revisorerna är fullmäktiges instrument för granskning och prövning. Hur skapar revisionen och fullmäktige tillsammans en revision som stärker fullmäktiges styrning och ansvarsprövning och bidrar till utveckling av verksamheten i kommunen, landstinget eller regionen? Bli inspirerade och utveckla samarbetet mellan fullmäktige och revisionen genom Sveriges Kommuner och Landstings utvecklingsseminarium.

Målet är att under seminariet starta eller vidareutveckla en samverkansprocess mellan fullmäktige och revisionen som kan fördjupas på hemmaplan. Seminariet förutsätter deltagare från såväl fullmäktiges presidium som revisorer.
  • Stockholm 17 oktober
  • Borlänge 21 november
 
Fullmäktiges styrning och uppföljning
 
Temat på höstens presidiekonferens är fullmäktiges styrning och uppföljning. Vi kommer även titta närmare på innehållet i den nya kommunallagen.
 
Fullmäktige styr verksamheten genom att besluta om mål och riktlinjer för verksamheten. En perfekt styrmodell som fungerade perfekt hade många kommuner och landsting önskat sig. Istället är det många som själva påtalar brister och att man inte får genomslag eller uppnår önskade effekter. Hur kan styrningen bli mer långsiktig och strategisk? Ett ökat medborgarfokus, vilka effekter får det för styrningen?
 
Fullmäktige ansvarar även för uppföljning och kontroll av hela den kommunala verksamheten. Revisionen är fullmäktiges instrument för granskning och prövning. Hur skapar revisorerna och fullmäktige tillsammans en revision som stärker fullmäktiges styrning och ansvarsprövning och bidrar till utveckling av verksamheten i kommunen, landstinget eller regionen?
  • Örebro 3 oktober
  • Malmö 10 oktober
  • Stockholm 27 oktober
  • Göteborg 1 november
För mer information
 
Arbetet med Mänskliga Rättigheter fortsätter
 
Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen är överens om ett fortsatt arbete med att stärka mänskliga rättigheter. Överenskommelsen innebär att SKL kommer att bygga vidare på den hittills treåriga satsningen.

SKL kommer att arbeta med att öka kunskapen om hur mänskliga rättigheter kan omsättas i praktiken i kommunala verksamheter. Förbundet kommer också att stödja fler kommuner, landsting och regioner i att använda sig av MR-plattformen och integrera rättighetsperspektivet i ordinarie styrnings- och ledningsprocesser.

Den nya överenskommelsen ska också bidra till Sveriges genomförande av Agenda 2030, det vill säga den överenskommelse som FN:s generalförsamling har antagit för hållbar utveckling.
Mer om MR-arbetet
 
Mänskliga Rättighetsdagarna
 
Den 9-11 november är det dags för de Mänskliga rättighetsdagarna. Temat för Mänskliga rättighetsdagarna som i år äger rum i Jönköping är ”De mänskliga rättigheternas framtid”.

Sveriges Kommuner och Landsting är en av medarrangörerna. SKL finns på plats med monter och arrangerar seminarier som handlar om jämställdhet, Agenda 2030, MR-städer och hur kommuner kan stärka sitt arbete mot rasism och diskriminering.
Mer information och SKL:s program Hela programmet och anmälan
 
Europeiska lokala demomrativeckan
 
Mellan den 9-15 oktober arrangeras "Europeiska lokala demokrativeckan". Lokala och regionala myndigheter från Europarådets 47 medlemsstater uppmanas att organisera offentliga arrangemang för att:
  • Rikta Europas invånares uppmärksamhet mot lokal demokrati
  • Uppmuntra förtroendevalda att utöka och fördjupa sin dialog med invånarna
  • Lyfta fram Europarådets roll med sin Kongress för lokala och regionala myndigheter
Mer om Europeiska lokala demokrativeckan
 
En utvecklingsdag för fullmäktige
 
Önskar ni utveckla fullmäktiges arbete och diskussioner? Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder en utvecklingsdag för fullmäktige med målet att stärka förmågan att använda de demokratiska verktygen. Dagen äger rum på er hemmaplan och där går vi igenom vilka regler som gäller i fullmäktige och diskuterar förhållningssätt i förtroendevaldas relationer till varandra, väljare och massmedia.

Utbildningen består av fyra block:
  • Jag är förtroendevald av folket - om förväntningar, rättigheter och skyldigheter
  • De demokratiska verktygen - spelregler i fullmäktige
  • Bemötandet i politiken - samtalstonen och förhållningssätt
  • Information och kommunikation - relation mellan fullmäktige och medborgarna
Mer om en utvecklingsdag för fullmäktige
 
Glöm inte att boka in Demokratidagen den 14 mars 2018