Nano-utbildningar i PBL
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
25 september 2017
Nu lanserar Boverkets PBL kompetens en kortare utbildningsfilm där Karl Evald, jurist, redovisar  vad definition av en och tvåbostadshus innebär. Foto: Hans Ekestang.
Definition av en- och tvåbostadshus och tomter
 
Hur vet man om man har en radhuslänga eller ett flerbostadshus? Det är en av de frågeställningar om definition av en och tvåbostadshus som utbildningsfilmen tar upp. Exempel på situationer där definitionen är viktig:
  • Du vill bygga om friggebod till ett radhus.
  • Du vill ha reda på om OVK krävs.
  • Du vill ha reda på om en detaljplanebestämmelse uppnås, t.ex. utnyttjandegrad eller hustyp.
Se filmen på Boverkets Youtubekanal!
 
Boverkets PBL kompetens satsar på NANO-utbildningar! 
 
Vill du ta del av Tips & trix med bäring på plan-och bygglagen? Då anmäler du dig till de NANO-utbildningar som Boverkets PBL kompetens tar fram. Du får olika tips och trix som du kan använda i ditt arbete med PBL via mail. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. Det är enkelt att anmäla sig på: pblkompetens@boverket.se. Ange i ditt mail till oss att du vill ta del av Tips & trix.
De som står för innehållet i Tips & trix är, från vänster i bild, Johan Larsson, förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting och Jonas Ledelius, Länsjurist Länsstyrelsen Västra Götaland. 
Foto: Hans Gustafsson.
 
Höstens webbseminarier på Boverkets webbplats
 
Onsdag 25 oktober kl. 14.00 - Gestaltning och PBL
Framgångsfaktorer med stöd i plan- och bygglagen för att arbeta med arkitektur och gestaltning för att skapa goda och hållbara livsmiljöer.

Torsdag 26 oktober kl. 14.00 - Byggfrågor i fokus 
Det här webbseminariet behandlar olika frågor för byggnadsnämnden som rör byggskedet.

Torsdag 16 november kl. 14.00 - Planera för friluftsliv i vardagen 
Du får argument för det vardagsnära friluftslivets betydelse för en god folkhälsa. Du får veta mer om den fysiska planeringens möjligheter för att skapa goda förutsättningar och om de begränsningar som finns.

Torsdag 30 november kl. 14.00 - Klimatpåverkan och klimatanpassning i översiktsplanen
Hur kan kommuner jobba inom den fysiska planeringen för att åstadkomma en positiv eller klimatneutral påverkan.Boverket introducerar planeringsguiden för klimatanpassning, ett stöd till planhandläggare om hur effekterna av det förändrade klimatet kan hanteras i planeringsprocessen för översiktsplanen. 
 
Detaljplanekonferens 2017
 
Stadsbyggnadsidéer, politisk vilja och praktiska lösningar – allt ska förenas i en juridiskt hållbar detaljplan med fungerande planbestämmelser. Det gäller att kunna motivera den reglering som görs i planen. Hur ska man tänka? Vad betyder egentligen planens syfte? Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Boverket arrangerar konferensen den 25-26 oktober i Stockholm.
Läs programmet och anmäl dig senast den 27 september!
Dialog på PBL dagen 2016. Foto: Hans Ekestang.
 
Ny publicerad vägledning i PBL kunskapsbanken
 
Boverket uppdaterar sin vägledning i PBL kunskapsbanken löpande med de ändringar i lag och förordning som trädde i kraft 1 juli 2017. Senaste vägledningstexterna som har publicerats handlar om ”Bygglov för ljusanordningar” och ”Bygglovsbefriad mindre byggnad på allmän plats”.
 
Ta del av texten om ”Bygglov för ljusanordningar” här.

Ta del av texten om ”Bygglovsbefriad mindre byggnad på allmän plats” här.

Här kan du läsa om samtliga ändringar i Plan- och bygglagen som trädde i kraft 1 juli 2017.
 
Ola Månsson moderator på Boverkets PBL kompetensdagar 
 
Årets PBL kompetensdagar äger rum från lunch torsdag 14 december till lunch fredag den 15 december på Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Nu är det klart att Ola Månsson, Vd för Installatörsföretagen ska moderera den inledande diskussionen om tillämpning av PBL.  
Läs mer på Boverkets webbplats!
Ola Månsson, Vd Installatörsföretagen, är också ledamot i Boverkets insynsråd. 
Foto: Ola Månsson.  
 
Pilotutbildningar
 
Boverkets PBL kompetens utvecklar nu kurser för nya PBL-handläggare. Kurserna ska i färdigt format bli tillgängliga i form av digitala lektioner med föreläsningar, webbutbildningsmoduler, webbseminarier med mera. Under hösten 2017 genomför vi fysiska pilotutbildningar för detaljplanehandläggare, lovhandläggare och byggnadsinspektörer för grupper om max 25-30 deltagare.

Ny på jobbet som byggnadsinspektör
Stockholm 6-7 november

Frågor? Kontakta Boverkets PBL kompetens: 
pblkompetens@boverket.se
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet