Skolans utmaningar behöver vi lösa tillsammans
 
Det finns mycket att bygga vidare på av Skolkommissionens förslag för att stärka svenska skola. I vårt yttrande föreslår SKL att staten, huvudmännen och professionen skapar ett arbetande råd för att reformer och förslag från staten ska leda till skolutveckling och en mer likvärdig skola. Detta råd bör arbeta enligt en tydlig modell med tre centrala punkter – full finansiering, tydlig ansvarsfördelning och en plan för genomförande som bygger på forskning och praktisk erfarenhet. Högt på agendan står förskolans och skolans kompetensförsörjning.
SKL pekar även på områden som behöver diskuteras mer, till exempel den stora utbyggnad som behöver ske framöver samt fritidshemmens och förskoleklassens betydelse.
 
Konferens
 
Platser kvar till SKLs gymnasiekonferenser
 
Det finns fortfarande platser kvar till höstens gymnasiekonferenser som äger rum i Stockholm den 15-16 och den 20-21 november, i Malmö den 23-24 november och i Göteborg den 29-30 november. Digitalisering och fjärrundervisning, inkludering och stöd, regional samverkan och regeringens tankar om gymnasieskolan är några punkter på programmet.
 
 
Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2017
 
Årets rapport har fokus på genomströmningen i gymnasie­skolan läsåret 2015/16. Vi presenterar resultat från Skolinspektionens under­sökning; Skolenkäten, som ger en bild av hur eleverna själva ser på sin utbildning.
I rapportens temakapitel beskrivs stödinsatser som finns tillgängliga i gymnasieskolan och hur inkluderande lärmiljöer kan vara ett sätt att ge fler elever förutsättningar att fullfölja sin gymnasieutbildning.

Öppna Jämförelser grundskola som beskriver resultat läsåret 2016/17 publiceras 7 december.
 
 
Statsbidrag för åtgärder för att motverka och minska segregation
 
Bidrag lämnas under 2017 till kommuner och landsting för åtgärder som syftar till att förbättra situationen i socialt utsatta områden genom att motverka och minska segregation. Sista ansökningsdag för årets ansökningsomgång är den 1 november.
 
Skapande förskola - ansök om medel för vårterminen 2018
 
Den 28 september öppnar Kulturrådet ansökan till Skapande förskola, där bidrag till kulturaktiviteter under våren 2018 kan sökas. En förutsättning för bidrag är att tillgången till professionell kultur bedöms vara låg i området där förskolorna finns och att det finns en plan för arbetet med konst och kultur i förskolan. Ansökan är öppen för kommunala och fristående huvudmän under perioden 28 september - 29 oktober.
 
 
Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet Skolaoch förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se