Höstens webbseminarier på Boverket, film om begreppet en - och tvåbostadshus, samt årets plattformsdagar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
28 september 2017
Programmet för höstens webbseminarier är nu klart. Först ut är ett seminarium om gestaltning och PBL den 25 oktober. Bilden är tagen inför förberedelser för ett annat webbseminarium på Boverket. Foto: Malin Andersson
Ta chansen! Öka din kunskap om PBL genom höstens  webbseminarier!
 
Onsdag 25 oktober klockan 14.00 - Gestaltning och PBL
Framgångsfaktorer med stöd i plan- och bygglagen för att arbeta med arkitektur och gestaltning för att skapa goda och hållbara livsmiljöer.

Torsdag 26 oktober klockan 14.00 - Byggfrågor i fokus 
Det här webbseminariet behandlar olika frågor för byggnadsnämnden som rör byggskedet.

Torsdag 16 november klockan 14.00 - Planera för friluftsliv i vardagen 
Du får argument för det vardagsnära friluftslivets betydelse för en god folkhälsa. Du får veta mer om den fysiska planeringens möjligheter för att skapa goda förutsättningar och om de begränsningar som finns.

Torsdag 30 november klockan 14.00 - Klimatpåverkan och klimatanpassning i översiktsplanen
Hur kan kommuner jobba inom den fysiska planeringen för att åstadkomma en positiv eller klimatneutral påverkan? Boverket introducerar planeringsguiden för klimatanpassning, ett stöd till planhandläggare om hur effekterna av det förändrade klimatet kan hanteras i planeringsprocessen för översiktsplanen. 
 
Film: Vad är ett en- och tvåbostadshus?
 
Boverket har tagit fram en film för att förklara och definiera vad ett en- och tvåbostadshus samt flerbostadshus är. Det är jurist Karl Evald som reder ut begreppen. Filmen riktar sig till dig som jobbar inom byggnadsnämnden, eller till dig som funderar på att bygga skärmtak, balkong eller en komplementbyggnad.
Play movie
Klicka på bilden för att titta på filmen.
 
Boka in årets plattformsdagar den 6-7 december i Göteborg!
 
Plattformen för hållbar stadsutvecklings årliga nationella konvent Plattformsdagarna anordnas i år från lunch onsdag den 6 december till lunch torsdag den 7 december i Eriksbergshallen i Göteborg. Det övergripande temat är stadsutvecklingspolitik för levande städer. Vi kommer att utveckla förra årets succé – kunskapsdialoger och även följa upp villkoret ”Barnen har sin plats i staden”. Kunskapsdialoger, där dialog och medskapande står i centrum, är en kreativ workshopform där vi diskuterar relevanta ämnen kopplade till hållbar stadsutveckling.

Vi bjuder även på utställningar, partnersamverkan, kreativa och provokativa diskussioner och studiebesök. En ungdomspanel diskuterar framtida livsmiljöer under temat ”Mina drömmars stad”. Köpenhamns stadsarkitekt Tina Saaby ger oss inspiration och verktyg för hur stadspolitik kan omsättas i praktiken. Moderator och inspiratör är programledaren, entreprenören och samhällsbyggaren Johan Wester.

Läs mer på Hållbar Stads webbplats
 
Ny rapport: digitala detaljplaner
 
Boverket anser att det behövs en reglering av den tekniska utformningen av nya detaljplaner. Boverket föreslår därför bland annat att det i plan- och bygglagen införs en reglering av att informationen som hör till detaljplanen och planbeskrivningen ska finnas i elektronisk form. Boverket föreslår också en ändring i plan- och byggförordningen som ger Boverket rätt att meddela närmare föreskrifter om detta.

Ladda ner rapporten
 
Anmäl dig redan nu till Boverkets PBL kompetensdagar!
 
Den 14-15 december är det dags för Boverkets PBL kompetensdagar på Münchenbryggeriet i Stockholm. Antalet platser är begränsat så boka redan nu genom att föranmäla dig på pblkompetens@boverket.se

Framgångsfaktorer i PBL-processen, rättsfall och medborgardialogens betydelse för hållbart samhällsbyggande är i fokus.

Läs mer på Boverkets webbplats
Anmäl dig redan nu till årets PBL kompetensdagar. Foto: Hans Ekestang
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling