Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Veckorna går fort! 
Vi är inne i en intensiv period där vi bl.a. har haft besök av Josh Lerner, Executive Director Participatory Budgeting Project US. Josh har träffat vårt nätverk för medborgarbudget och haft föreläsningar i både Göteborg och Stockholm. 

Vår diplomutbildning träffades också i veckan, nu laddar alla deltagare för att skriva sina uppsatser, vi ser fram emot avslutningen av utbildningen. 
Vi har också haft träff med våra kunskapsnätverk där vi hade gästföreläsare från våra nordiska grannländer, de deltog också i spännande panelsamtal om delaktighet och demokrati.


Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Materclass e-dialog - blandade dialoger
 
Blandade dialoger – tekniken som stöd till fysiska dialoger, den 2 november 2016

Idag använder vi digital teknik mer och mer i vårt arbetsliv. Digitala lösningar underlättar kommunikation, samarbete och informationsinsamling. Trots dessa uppenbara fördelar så lyser digitala teknologier ofta med sin frånvaro i fysiska möten och medborgardialoger.

Tid: 2 november, start 10:00 - 16:00
Plats: SKL, Horsngatan 20
Avgift: 1 750 (ex. moms) kaffe och lunch ingår 
 
SKL: Höstens seminarier
 
Här kan du se vilka seminarier, utbildningar vi har planerat hittills inför hösten.


10 oktober Att bygga framtid tillsammans, snarare än hantera kris och nedgång

Tillgång till information en grundpelare för demokratin - Vi gör ett antal videosinpelningar som vi kommer att presentera i omgångar

31 oktober: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor kring inkludering och integration

2 november: MasterClass e-dialog: Tekniken som stöd till fysiska dialoger

21 november Tillit och samverkan för verksamhetsutveckling



Varmt välkommen till våra arrangemang!
 
SKL: Tillit och samverkan för verksamhetsutveckling
 
Välkommen till en konferens om hur du blir bättre på att tillvarata medarbetare, invånare, brukare och patienter samt idéburna organisationer för att höja kvalité och öka effektiviteten.

Konferensen genomförs i nära samarbete med Phil Cass, från Columbus, Ohio som har 30 års erfarenhet som ledare för idéburna sjukvårdsorganisationer.

Tid: 21 november 2017 - 22 november 2017
Plats: Skansen i Stockholm (lokalen Högloftet)
Kostnad: Endagskonferens dag 1: 2 250kr (1 650 kr per person för ytterligare deltagare från samma organisation) Tvådagarskonferens: 3 950kr (3 300kr per person för ytterligare deltagare från samma organisation) exkl. moms
 
 
Digital delaktighet - webbsändning 
 
eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka som arrangeras för fjärde året av Digidelnätverket.

Veckans fokus är ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet.

SKL webbsänder live från Nynäshamnsbibliotek den 10 oktober. Intervjuer med förtroendevalda, bibliotekspersonal, utbildare m.fl.
 
SKL: Utveckla demokratin genom dialog och deltagande
boka in 17-18 maj 2018
 
Konferens i Stockholm med fokus på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens i Stockholm, Sverige där du möter internationella och svenska experter, forskare, representanter från kommuner och civilsamhälle i Sverige och andra länder. Konferensspråk: engelska
Några av våra internationella talare och samarbetspartners är Giovanni Allegretti, forskare, University of Coimbra, Portugal, Josh Lerner, Executive Director

Participatory Budgeting Project.Detta är en utmärkt möjlighet för dig som vill veta mer om medborgarbudget och andra former för delaktighet för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle med fokus på social integration och samhällsbyggnad. Ta del av andras erfarenheter, dela med dig och diskutera hur deltagande processer kan utvecklas, markera den 17-18 januari 2018 i din kalender.

Har du förslag på programpunkter skicka ett mail till anders.nordh@skl.se
 
Göteborg, Västra Hisingen: Nu bestämmer du!
 
Västra Hisingen låter för andra gången medborgarna avgöra hur en halv miljon kronor ska användas för att skapa en tryggare stadsdel. Denna gång ska förslagen handla om något som skapar möten mellan människor som annars inte träffas. Genom möten kan vi lära känna varandra, se varandras olikheter och likheter och skapa tillit för varandra.
Det kan vara möten mellan personer från olika generationer, i olika åldrar, med olika intressen och kulturer, pratar olika språk eller bor i olika områden av vår stadsdel.
Röstningen på inlämnade förslag startar 9 oktober.
 
Stockholm - Spånga - Tensta: Lekpark vann omröstningen
 
Omröstningen i medborgarbudgeten är avslutad. Förslaget som fick flest röster var en lekpark. Nu väntar ett godkännande i av stadsdelsnämnden därefter startar arbetet med att färdigställa lekparken.

Det vinnande förslaget väntas godkännas under kommande sammanträde i stadsdelsnämnden den 21 september. Därefter kan arbetet med att bygga den nya parken påbörjas. Lekparken beräknas stå färdig under 2018, därefter kommer den officiella invigningen att äga rum.
 
Hallstahammar: e-förslaget
 
Alla har tankar och idéer om hur en kommun kan bli bättre. Och det vill vi ta vara på! Därför finns möjligheten att lägga ett e-förslag så att just din idé kan bli verklighet.
 
Så här går det till: Du lägger ett e-förslag för omröstning här på kommunens webbplats där alla kan gå in och rösta för eller emot. Alla publicerade e-förslag samlas i portalen nedan där röstningen sker. En röst per person gäller. Här finns även möjligheten att kommentera ett e-förslag.

Om ditt förslag får 50 röster för inom 60 dagar så kommer ditt förslag att tas upp för diskussion av de förtroendevalda politikerna i kommunen. 
 
Värmdö: Medborgardialog vägval Hemmesta
 
Den 18 och 19 oktober kommer nästa medborgardialog om den framtida utvecklingen av området kring Hemmesta äga rum.

Dialogen tar avstamp i den medborgardialog som hölls i Vik och Hemmesta skola under våren, den 10 och 11 maj 2017.

Under sommaren och hösten har två arkitektkontor arbetat med att ta fram förslag till översiktliga planer för området, strukturplaner.

På höstens medborgardialog går det att ta del av och diskutera dessa planer.
 
Grästorp: Framtidens seniorer inbjuds till "teatime"
 
För att få reda på hur framtidens seniorer vill leva och bo i Grästorp inbjuds alla över 50 år till en medborgardialog och "teatime" den 24 oktober klockan 18-21 i Bellmansalen i Kulturhuset.
Med hjälp av synpunkter från invånarna vill Carina Torpenberg (M) och Tobias Svensson (S) från sociala utskottet tillsammans med tjänstemän och representanter från Trygga Hem i Grästorp få en bild av hur man som Grästorpare vill leva och bo i kommunen i framtiden. Frågeställningarna kan vara många.
 
-Vi vill lyssna på de som är mitt i livet, som har frågor om sitt framtida seniorliv eller som redan idag är senior eller anhörig och som har ideér och tankar hur vi tillsammans kan skapa ett ännu bättre Grästorp, säger Nina Schmidt, kommunens utvecklingscoach, som just nu jobbar med en genomlysning av samtliga sociala verksamheter där medborgardialogen är en del av detta.
 
Orust: Medborgardialog som pilotprojekt
 
Nu startar vi ett pilotprojekt med medborgardialog som handlar om utveckling av Henåns och Svanesunds centrum. 
Vi startad under sommaren 2017 med en digital karta och en enkät. Vi ville gärna nå alla som bor och verkar här. Vi ville även nå dig du som tillbringar delar av året i vår kommun och alla som besöker oss. Vi inledde med en enkät och en digital karta där du gavs möjlighet bidra med dina tankar och idéer. Arbetet med medborgardialogen kommer att fördjupas längre fram under arbetets gång. Alla idéer och tankar blir ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet med utvecklingen av Svanesund och Henån.
- Det här är så roligt säger Kerstin Gadde kommunalråd. En medborgadialog där alla som bor och verkar här har möjlighet att dela med sig av sina idéer, tankar och behov är en viktigt del för att skapa ett bra och demokratiskt samhälle.
 
Västervik: Motionsskrivardagen
 
Upplägget blir likt föregående år att motionsskrivardagen börjar med en gemensam samling för elever, lärare och politiker i gymnasiets stora aula. En inspirationsföreläsning i ämnet demokrati och möjligheter att påverka är först på programmet. Förbundsordföranden för Centerns ungdomsförbund, Magnus Ek, är inbjuden föreläsare och kommer att lyfta viken av demokrati och olika möjligheter att engagera sig i samhället.
 
Kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S) står tillsammans med fullmäktiges demokratiberedning och Västerviks Gymnasium bakom arrangemanget. 
- Motionsskrivardagen är en demokratiutvecklingsdag, där vikten av delaktighet och engagemang betonas, säger Dan Nilsson.
 
Stockholm: Allaktivitetshus ska öka samhörighet och trygghet i Östberga
 
Nu skapar Stockholms stad ett allaktivitetshus i Östberga genom ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen, Stockholms stadsbibliotek och Svenska bostäder.
I allaktivitetshuset ska de boende kunna besöka Östbergas nya bibliotek, fritidsgården, fältassistenterna, öppna förskolan, Östberga Community Center och andra kommunala verksamheter. Samtidigt ska det vara enkelt för föreningar och andra aktörer att använda lokaler för olika aktiviteter.

- Med allaktivitetshuset vill vi befolka torget och därmed öka trygghet och trivsel. Tanken är att huset ska bli en mötesplats för boende i Östberga med omnejd, säger stadsdelsdirektör Lena Lundström Stoltz
Idén om ett allaktivitetshus kommer från den medborgardialog som genomfördes i Östberga under 2016. Huset var ett av de förslag som de boende förde fram för att öka trivsel, samhörighet och trygghet.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.