v. 40 - Skatteunderlagsprognos från SKL
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Högkonjunktur men stora utmaningar väntar 
 
Efter några års stark tillväxt råder högkonjunktur i ekonomin. Från 2019 förväntas en normalisering med en svagare utveckling. Befolkningen och behoven i kommunsektorn fortsätter växa.

– Det kommer att  krävas en rad olika åtgärder för att kostnaderna inte ska överstiga intäkterna inom ett par års tid. Trots både generella och riktade statsbidrag till olika områden så står kommuner och landsting inför stora utmaningar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 
 
Fler barn och unga möter BUP
 
Den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, träffar fler barn och unga än tidigare – samtidigt blir väntetiderna allt längre.
Svårigheter att rekrytera personal
Västsvenskt EU-handslag för ökad delaktighet
 
Hälften av alla beslut som tas av ett kommun- och regionfullmäktige påverkas av EU. Det är dags att höja ambitionsnivån och öka kunskapen och delaktigheten.
Debattartikel av bland annat Lena Micko
 
 
Vd-krönika
Vi tolererar aldrig hot och våld 
 
 
Att människor som arbetar med att vårda och hjälpa utsätts för hot och våld är alltid oacceptabelt. Ett fortsatt systematiskt arbetsmiljöarbete är den bästa vägen till en trygg vardag för medarbetarna i vår sektor.
 
 
 
Mer från SKL
 
Arbetet för oberoende av hyrpersonal
Agneta Jöhnk, SKL, skriver om arbetet samtliga landsting och regioner gemensamt och med stöd av SKL gör för att nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården. "Det innebär kontinuitet och trygghet för patienten och ger bättre förutsättningar för god arbetsmiljö."
Arbetsgivarbloggen
 
 
 
Analys av de statliga lärarlönesatsningarna 
Per-Arne Andersson, SKL, skriver om Riksrevisionens granskning av karriärstegsreformen och Lärarlönelyftet. "Underrubriken 'Högre lön, men sämre sammanhållning' speglar väl den bild vi ser."
Skolbloggen
 
 
En trygg valrörelse för förtroendevalda
SKL arrangerar en dag för en trygg valrörelse 2018. Förtroendevalda och säkerhetsansvariga kommer att berätta vilka strategier de har skapat för att öka tryggheten. Polisen medverkar för att beskriva sina erfarenheter, ge råd och reflektera över risker och möjligheter. 11 december i Stockholm.
Mer info och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag: nytt sätt att nivåstrukturera den nationella högspecialiserade vården
Regeringen menar att läkare och vårdteam inte får tillräckligt med träning på det specifika ingreppet de ska utföra. Därför föreslår regeringen i en lagrådsremiss ett nytt sätt att nivåstrukturera av den nationella högspecialiserade vården.
Föreslås träda i kraft den 1 juli 2018

Beslut om statsbidrag för insatser mot hiv/aids inför 2018
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att förbereda fördelning av statsbidragen för insatser mot hiv/aids inför 2018. Nytt är att alla ideella organisationer – även de på regional och lokal nivå – nu kommer att söka pengar direkt hos Folkhälsomyndigheten, istället för som tidigare gå igenom kommuner och/eller landsting.
Pressmeddelande

Ny utbildning för blivande ämneslärare
Regeringen har beslutat om att införa en ny tvåämnesutbildning för blivande ämneslärare i grundskolans årskurs 7-9.
Syftet att öka söktrycket och minska avhoppen

Boverket föreslår en förenklad kontroll av serietillverkade hus
Boverket har lämnat förslag till regeringen som syftar till att förenkla processen för kontroll av egenskaperna hos serietillverkade hus. 
Rapport från Boverket