Trafik och infrastruktur
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Attacker med tunga fordon i stadsmiljö
 
SKL avser att under hösten ta fram ett stödmaterial kring vad våra medlemmar kan göra för att förebygga terror med tunga fordon i stadsmiljö. Att förhindra fordonsattacker med tunga fordon i stadsmiljö är en ny fråga för kommuner, landsting och regioner. Historiskt har t.ex. kommuners arbete med stadsmiljö och trafik inriktats på att skapa en trevlig vistelsemiljö, samtidigt som framkomligheten för tunga fordon och servicefordon tillgodoses. 2016 och 2017 drabbades Europa av ett flertal terrorattacker som utfördes med tunga fordon på gågata med målet att skada så många människor som möjligt. Händelserna gör att våra medlemmar ställs inför en rad helt nya planeringsförutsättningar.
Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon
 
Laddinfrastruktur är ett område som blivit allt mer aktuellt i Sverige. Den nya skriften "Ladda för framtiden" är tänkt att fungera som ett stöd för kommuner i utvecklingen av laddinfrastruktur, oavsett om kommunen redan arbetar med laddinfrastruktur eller om det finns ett intresse av att etablera laddinfrastruktur.

Skriften belyser bland annat aspekter av planering och utformning av laddstationer, roller en kommun kan anta vid etablering av laddinfrastruktur och lagstiftningsfrågor.

Beställ eller ladda ner "Ladda för framtiden"
Ny skrift om trafiksignaler
 
Trafiksignalen kan vid höga hastigheter och korsande trafik fungera som en ren säkerhetsanläggning medan dess primära funktion i tätortsmiljöer är att styra trafiken och fördela kapaciteten i en korsningspunkt mellan olika trafikströmmar och trafikantslag. Den ger trygghet för oskyddade trafikanter och spelar en viktig roll för synskadade personer. Därför måste trafiksignalen utformas så att den känns meningsfull och lätt kan uppfattas och förstås av trafikanterna.

Skriften "Kör när det är grönt" ska ses som ett stöd i hur trafiksignaler bör utformas för att vara trafiksäkra och effektiva för alla typer av trafikanter samtidigt som de följer vägmärkesförordningen och föreskrifterna.

Beställ eller ladda ner "Kör när det är grönt"
Upphandling av tekniska konsulttjänster - ny skrift
 
Att arbeta med offentliga upphandlingar är vardag för många i offentlig sektor. Trots detta upplevs det ofta som en utmaning där mycket kan gå snett. En lyckad upphandling kan spara både tid och pengar men för att nå dit krävs goda kunskaper inom detta komplicerade område. Om det är en upphandling som inte utförs särskilt ofta kan det bli en extra utmaning.

För att förbättra kunskapen om upphandling av tekniska konsulttjänster och på så sätt höja kvaliteten i våra inköp har Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Svenska Teknik&Designföretagen tagit fram handboken "Upphandling av tekniska konsulttjänster".

Beställ eller ladda ner "Upphandling av tekniska konsulttjänster"
Förslag om bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik
 
I 2018 års budgetproposition föreslår regeringen ett bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven.

Den 20 september lämnade regeringen budgetpropositionen för år 2018 till riksdagen. Budgeten innehåller ett förslag om ett treårigt statligt bidrag på 350 miljoner kronor per år, för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarloven.

Skälen bakom förslaget är att regeringen vill främja kollektivtrafik och minska resandets miljöpåverkan. Regeringen bedömer att det finns ekonomisk möjlighet för denna investering som når skolungdomar i hela landet. Målgruppen är årskurserna 6–9 i grundskolan och de som studerar första och andra året på gymnasiet.

Nästa steg är att titta på vem som ska kunna söka stödet och hur det ska gå till. SKL har därför kontaktat regeringskansliet och påtalat att SKL gärna bistår i utformningen av stödet, för att det ska ge största möjliga nytta.

Regeringens pressmeddelande
Cykelkonferensen 2018
 
Cykelkonferensen är den nationella mötesplatsen för cykelfrågor och 2018 går den av stapeln 22-23 maj i Östersund. Konferensen arrangeras av SKL och Trafikverket i samverkan med Östersunds kommun. Ett tema för konferensen är de cykeluppdrag regeringen har lämnat efter lanseringen av den Nationella cykelstrategin.
Tipsa om talare och ämnen till Persontrafik 2018
 
Persontrafik är en mötesplats för alla verksamma inom kollektivtrafikbranschen. Var med och påverka innehållet!

SKL är en av arrangörerna som står bakom Persontrafikmässan. Nästa år är platsen Stockholm. Programgruppen har redan satt igång arbetet och har en öppen process. Målet är att Persontrafikmässans seminarier bli ännu bättre och därför behöver programgruppen din hjälp.

Vilka ämnen intresserar dig? Vem vill du höra som talare?

Lämna förslag på ämne och/eller talare, programgruppen Stockholmsmässan

Persontrafik 2018

Kontakt: Sara Rhudin, tfn 08-452 75 44, e-post sara.rhudin@skl.se
Nominera årets Trafiklabhjälte!
 
SKL sitter med i juryn som utser årets Trafiklabhjälte. Vinnaren ska vara en person som med engagemang och drivkraft bidragit till utvecklingen av digitala tjänster inom kollektivtrafiken i Sverige.

Läs mer här
SKL-expert i utredningen för särskilda persontransporter
 
Förra hösten beslutade regeringen att göra en översyn av regelverket för färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Utredningen har nu kommit igång. SKL deltar med en representant i expertgruppen.

Läs mer här
 
Kurser och konferenser
 
Trafik- och gatudagarna 16-17 oktober i Stockholm