Fler behöver arbeta längre för att möta välfärdens behov.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Riksdagen behöver fatta beslut om ett förlängt arbetsliv
 
År 2050 kommer en fjärdedel av befolkningen vara 65 år eller äldre. När färre ska försörja fler behöver vi jobba längre. Hur mycket ska de pensionsrelaterade åldersgränserna på 55, 61, 65 respektive 67 år höjas?

Debattartikel av Lena Micko, ordförande
 
 
Fler måste arbeta heltid
 
I det kollektivavtal som slutits mellan SKL och Kommunal ska alla arbetsgivare ha färdigställt handlingsplaner vid årsskiftet 2017/2018.

Se en längre intervju med Agneta Jöhnk, avdelningschef och Charlotta Undén, förhandlare, där de berättar om vad det innebär att gå från deltid till heltid.


Vad gör SKL för att fler ska arbeta heltid?
Förändringar i AKAP-KL
 
1 januari 2018 aktiveras ett familjeskydd i pensionsavtalet AKAP-KL, pensionssystemet för dig som är född 1986 eller senare.

I ett kort klipp förklarar Ossian Wennström, förhandlare, vad det nya familjeskyddet innebär och vad du som arbetsgivare behöver göra.

Pensioner enligt kollektivavtal
 
 
Förlikning med BRF
 
SKL och Pacta har nått en förlikning med Brandmännens riksförbund i Arbetsdomstolen.

− Det är glädjande att vi har nått en förlikning med BRF. Enligt överenskommelsen med BRF tar de avstånd från massuppsägningar, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef.

Pressmeddelande: SKL och Pacta når förlikning med BRF
Tillsyn av äldreomsorgen
 
Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell tillsyn av arbetsmiljön av äldreomsorgen.

Tillsynen startar hösten 2017. I denna tillsyn fokuserar man på tre områden; organisatorisk och social arbetsmiljö, delaktighet samt genus.

Råd vid kontakt med Arbetsmiljöverket
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Nyanlända kan möta välfärdens rekryteringsbehov
Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer än de som befinner sig i arbetsför ålder. Vilka ska utföra de välfärdstjänster som alltfler barn och äldre har ett ännu större behov av de kommande tio åren?

Agneta Jöhnk skriver i ett blogginlägg att det är från gruppen som nyanlända som vi kan hämta den ökade sysselsättningen. Sverige måste bli bättre och snabbare på att tillvarata nyanländas kompetens.
 
 
 
Mer om arbetsgivarfrågor
 
Ny ordförande i förhandlingsdelegation
Ulf Olsson har utsetts till ny ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

- Tillsammans med mina kollegor i delegationen vill jag fortsätta arbetet för att vi ska bli ännu attraktivare arbetsgivare, säger Ulf Olsson.

Pressmeddelandet i sin helhet
 
 
Kompetensutmaningen - konferens med goda exempel
Den 1 februari 2018 anordnar SKL en konferens där kommuner får lära av varandra om hur man möter kompetensutmaningen.

Vi vill gärna presentera olika exempel på detta från hela landet, dela gärna med dig av ditt exempel genom att mejla till sverigesviktigastejobb@skl.se!

Exemplen kan vara från alla kommunala verksamheter.