Mycket tid och pengar krävs för att hantera det ökande antalet riktade statsbidrag. Resurser som istället skulle kunna användas i välfärden, skriver SKL:s ledning på Dagens Nyheter Debatt.

Källa: SKL
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram en visualisering av inköpsmodellen i syfte att inspirera till diskussion om strategiskt arbete med inköp och upphandling. Vi har också definierat vad vi menar med strategiskt inköpsarbete för att skapa en gemensam utgångspunkt. Ett viktigt budskap är bland annat att upphandlingsprocessen bara är en liten del av hela inköpsprocessen.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
Regeringens utredare Anna Nergård för Samordnad utveckling för en god och nära vård (S 2017:01) har fått ett tilläggsdirektiv. Utredningen ska i sitt arbete analysera uppdelningen mellan öppen vård och sluten vård, samt samverkan mellan primärvård och den kommunala hälso- och sjukvården och omsorgen.

Källa: Regeringskansliet
SKL stödjer i huvudsak förslagen från regeringens utredare för att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.

Källa: SKL
Finansdepartementet föreslår undantag från annonseringsskyldigheten för vissa välfärdsupphandlingar. Kontrakt som är värda under 1,9 miljoner kronor ska inte behöva annonseras. Förslaget utgår från Välfärdsutredningens förslag som avser att förenkla upphandlingslagstiftningen.

Källa: Regeringskansliet
Nu kan du anmäla dig till höstens fem regionala konferenser om välfärdsteknik. Konferenserna kommer att hållas i Trollhättan, Malmö och Karlskrona under oktober och november månad.

Källa: Myndigheten för delaktighet
I ett yttrande över ställningstaganden i betänkandet av utredningen om fjärrundervisning och undervisning på entreprenad (SOU 2017:44), avstyrker Konkurrensverket förslaget om förtydligande i lagen om offentlig upphandling (LOU).

Källa: Konkurrensverket
Regeringen vill skapa en nationell statistikdatabas för upphandling och också en ny författningslag om upphandlingsstatistik. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.

Källa: Upphandling 24
Kursen i offentlig upphandling tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.

Källa: SKL
Konstgräsplaner bidrar till mikroplastspridning och den aktuella frågan är hur miljöaspekterna ska hanteras av kommunerna, som äger och driver majoriteten av anläggningarna. I denna sändning informerar SKL om förbundets arbete, vad processerna syftar till och på vilket sätt de bidrar till bättre beslutsunderlag för kommunerna.

Källa: SKL
Upphandlingsmyndigheten har som uppdrag att utveckla kompetensen hos upphandlare och leverantörer inom livsmedelsupphandling genom informationsspridning och branschdialog. Ett nytt grepp i detta arbete är den film Upphandlingsmyndigheten tagit fram för att inspirera till bättre livsmedelsupphandlingar.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
Trafikverket har i ett regeringsuppdrag gjort en grundlig genomlysning av hela sin inköpsverksamhet. Detta inom ramen för den Nationella upphandlingsstrategin.

Tanken är att myndigheter och kommuner ska kunna använda rapporten, med titeln "Trafikverkets strategiska inköpsarbete samt arbete med arbetsrättsliga krav efterlevs i upphandlad verksamhet",
som en handbok i upphandling.

Källa: Trafikverket
Riksdagen har beslutat att viss entreprenadupphandlad verksamhet behöver ett tillstånd från myndigheten IVO för att bedriva verksamhet. Tillståndsplikten gäller för all entreprenadupphandlad verksamhet som startar efter den 15 april 2017.

Källa: SKL
SKL tar inte ansvar för det som skrivs på de externa sidorna.