Observera arbetsgivare nr 27 2017 - föräldrapenning och föräldralön, semesterväxling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nya regler om föräldrapenning och föräldralön från 1 oktober
 
I de tecknade kollektivavtalen för 2017-2020 finns nya regler om föräldrapenning och föräldralön som trädde i kraft den 1 oktober 2017.  

De nya reglerna innebär att:
  • Föräldrapenning beräknas numera per kalenderdag.
  • Föräldrapenningtillägget utges som längst till dess att barnet är 36 månader.
  • Arbetstagaren är på arbetsgivarens begäran skyldig att styrka att denne uppbär föräldrapenning från Försäkringskassan.
  • Arbetstagaren har rätt till föräldrapenningstillägg från första anställningsdagen.   
Reglerna gäller medlemmar i Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund samt Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd 

Läs mer på intranätet (inloggning krävs ej)
 
Rekommendation till lokalt kollektivavtal för semesterväxling
 
I Svenska kyrkans avtal 17 finns en överenskommelse med Vision och med Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund om möjlighet till semesterväxling. Överenskommelsen innebär att arbetsgivaren och arbetstagaren kan komma överens om att arbetstagaren får växla in den del av lönen som utgör semesterdagstillägg till extra lediga dagar. Medarbetaren avstår alltså lön för att istället få extra lediga dagar. 

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har nu tagit fram en rekommendation till lokalt kollektivavtal för semesterväxling, som baserar sig på tillämpningsanvisningarna i avtalet. Rekommendationen och mer information om semesterväxling finns i webbhandboken Vera, som ingår i medlemsavgiften för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. De arbetsplatser som inte har skaffat inloggning till Vera ännu kan göra det här.  

Det är viktigt att komma ihåg att arbetstagarens bruttoinkomst påverkas av semesterväxling, vilket innebär att ersättningar som grundas på den samlade årsinkomsten, inklusive semesterdagstillägg, kan komma att påverkas av semesterväxlingen. Exempelvis minskar den pensionsgrundande inkomsten vid semesterväxling.
Semesterväxling kräver en överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Det finns alltså ingen garanti för den enskilde arbetstagaren utan arbetsgivaren kan säga nej till semesterväxling om verksamheten inte medger dessa extra lediga dagar.

Observera att det endast är medlemmar i Vision och Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund som har  möjlighet till semesterväxling enligt avtalet. Vare sig medlemmar i andra förbund eller oorganiserade arbetstagare kommer således ifråga för semesterväxling.
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.