Rekyl för dollarn
 
Efter sommarens stora nedgång på aktiemarknaderna, som en effekt av uteblivna räntehöjningar i Nordamerika, kom rekylen med besked under september.

Globalt aktieindex gick upp med hela +3,8% i svensk krona varav dollarförstärkningen står för hälften.


Globalt sett är konjunkturen stark och framförallt, den är stark i alla regioner och det finns ingen anledning att tro något annat på medellång sikt.

Bolagsvinsterna är robusta och andelen förannonseringar om vinstutvecklingar har i Nordamerika varit de högsta på över fem år. Förutsättningarna finns att de globala vinsterna i bolagen stiger mer än 10% i år.

Läs hela vår Fondkommentar här
 
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
Nya fonder:
Utbudet av fonder på vår plattform ökar varje månad. Vi har nu 1787 fonder, detta för att du som kund ska ha det största utbudet att välja de bästa.

Trenden med hållbara fonder håller i sig, kolla in dessa nykomlingar:

East Capital
- Sustainable Emerging Markets F


Öhman Fonder
- Sverige Marknad Hållbar


Alla fonder
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
Legg Mason - Legg Mason Royce US Small Cap Opportunity Fund 14,27%
 
Månadens bästa hedgefond
Atlant Fonder - Sharp +7,77%
 
Månadens bästa räntefond
Schroders - SISF Global High Yield +9,56%

Avkastning per 2017-10-10, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar

Egypten har de senaste åren hackande repat mod. Landet devalverade för snart ett år sedan, ett beslut som innebar att det egyptiska pundet halverades i värde mot dollarn. Därefter höjde centralbanken räntan flera gånger. Landet har idag stöd av IMF.

Läs mer
 
Henrik Wold Nilsen,  SPP

Den ekonomiska tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna, IMF tror att tillväxtmarknaderna kommer att växa drygt 1 procentenhet snabbare än mogna marknader, under de kommande två åren. Men med en exponering mot dessa marknader genom en vanlig indexfond följer problem kring hållbarhetsfrågor som miljö och folkhälsa som man som investerare kanske helst undviker, säger, Henrik Wold Nilsen förvaltare av SPP Tillväxtmarknad Plus. 

Läs mer
 
Richard Bentefour, Enter Fonder
 
Enter Fonder har nu blivit hårdare vad gäller etiska värden och samtliga fonder är från idag klassade som etiska enligt Fondbolagens förenings klassificering och gränsvärde.

I juni fattade styrelsen för Enter Fonder ett beslut om att göra sina fonder mer etiska. Nu har allt genomförts och sedan idag är fonderna att klassa som etiska.

Läs mer
 
 
Som kund hos Fondmarknaden.se får du automatiskt en testdepå. Testdepån kan du dels använda för att testa vår tjänst, men framförallt kan du prova på att fondspara. Du får 100 000 kr i fiktiva pengar att handla fonder för. Din testdepå följer med under hela din tid som kund hos Fondmarknaden.se.

Läs mer
 
 
 
Nya analyser
Nordamerika - Starka förutsättningar i slutet av cykeln                                        
 
Det är en underdrift att säga att den nuvarande amerikanska ekonomiska expansionen har lett till stor skepsis bland investerarna. Dess ytlighet och den aldrig tidigare skådade graden av intervention från centralbankerna utgör absolut goda skäl för en sådan hållning. Trots detta är expansionen nu den tredje längsta sedan 1900, har varat i 98 månader och verkar fortsätta på den vägen*. Men detta innebär inte att man bör känna sig alltför säker på vägen framåt: urvalets ringa storlek (endast 23 expansioner under de senaste 117 åren) gör det svårt att ställa säkra prognoser utifrån den aktuella statistiken. Vad som dock står allt klarare är att ledande indikatorer pekar mot stärkande aktivitet i USA och resten av världen under de kommande kvartalen. (Analys producerad av Invesco 2017-09-26)

Läs mer
Vi har snart kommit genom det tredje kvartalet och kan dra slutsatsen att Norden har varit en gynnsam region att ha varit investerad i hittills i år. Med undantag för energisektorn och delvis konsumentprodukter har alla sektorer utvecklats bra. I takt med stadigt bättre makrotal globalt sett, i synnerhet från Europa, har Nordens höga andel av cykliska aktier gått särskilt starkt. (Analys producerad av Storebrand 2017-09-26)

Läs mer
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.