Nya skrifter från SKL
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nya skrifter från SKL
 
Nu har det kommit två nya skrifter från Sveriges Kommuner och Landsting – Upphandling av tekniska konsulttjänster samt Guide för geoenergi. I detta nyhetsbrev får du veta lite mer om dessa samt hur du kan beställa skrifterna. FoU-fonden för landstingens fastighetsfrågor har även delfinansierat Chalmers nya rapport Enpatientrum i Sverige – Förstudie om vårdavdelningar med fokus på nuläge som du också kan läsa om.
Upphandling av tekniska konsulttjänster
 
Att arbeta med offentliga upphandlingar är vardag för många i offentlig sektor. Trots detta upplevs det ofta som en utmaning där mycket kan gå snett. En lyckad upphandling kan spara både tid och pengar men för att nå dit krävs goda kunskaper inom detta komplicerade område. Om det är en upphandling som inte utförs särskilt ofta kan det bli en extra utmaning. För att förbättra kunskapen om upphandling av tekniska konsulttjänster och på så sätt höja kvaliteten i våra inköp har Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Svenska Teknik&Designföretagen tagit fram den här handboken.

Beställ eller ladda ner
Guide för geoenergi
 
Geoenergi, som klassas som förnybar energi, är en samling välutvecklade teknikslag som står för närmare en fjärdedel av energianvändningen för värme och kyla till byggnader i Sverige. Det finns många goda exempel, varav några presenteras i denna skrift, på geoenergitillämpningar som sparat stora mängder pengar åt fastighetsägaren samtidigt som klimat- och miljöpåverkan minskat.

Skriften ger dig som arbetar med offentliga fastigheter en introduktion till hur olika tillämpningar av geoenergi fungerar, en orientering kring ekonomi och miljö, en processbeskrivning för genomförande av ett geoenergiprojekt, tolv goda exempel och en checklista att använda vid geoenergiprojekt.

Beställ eller ladda ner
Beställ skrifterna
 
Skrifterna skickas ut till dem som är medlemmar i Offentliga fastigheter och SKL:s FoU-fonder för fastighetsfrågor.

Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsrelaterade publikationer finns i vår webbutik där du kan ladda ner rapporterna gratis som PDF:er samt beställa dem som tryckta skrifter.

Enpatientrum i Sverige – Förstudie om vårdavdelningar med fokus på nuläge

Under de senaste åren har ett antal ny- och ombyggnationer av vårdavdelningar genomförts runt om i Sverige. Samtidigt brottas de flesta svenska landsting och regioner fortfarande med frågan om enpatientrum. Är det detta man ska satsa på generellt, finns det alternativ och undantag? Det framförs motargument som byggkostnader, bemanning, patienters upplevelser av att vara isolerade m.m. Frågan är komplex. Vad som behövs för att ge dessa diskussioner kvalitet, är kunskap. Fram tills nu har det inte funnits något sammanställt nationellt material om erfarenheter av enpatientrum i Sverige. Aktörsnätverket vårdens byggda miljöer – Landstingens fastighetsråd (SKL), Forum vårdbyggnad, Program för teknisk standard och Centrum för vårdens arkitektur – har därför tagit initiativ till och finansierat en kunskapssammanställning om enpatientrum som genomförts av CVA. Data har samlats in och sammanställts i rapporten tillsammans med reflektioner över befintliga erfarenheter och data.

Du hittar rapporten på Chalmers Centrum för vårdens arkitekturs hemsida.

Frågor om nyhetsbrevet

Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se.
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.