Nyhetsbrev från SKL - planering och byggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
PBL och bostadsbyggandet i ständig rörelse
 
Det fortsätter att  komma rapporter och utredningar om hur vi ska bygga mer bostäder. Ta del av SKL:s kommentarer och remissvar här nedanför. 

Missa inte heller våra konferenser om bland annat översiktsplanering i mindre kommuner.

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef
 
Så har SKL tyckt i aktuella utredningar
 
Översiktsplaneutrendingen - detaljplanekravet
Översiktsplaneutredningen har lämnat ett första delbetänkande – Detaljplanekravet, SOU 2017:64. Betänkande finns att ta del av på regeringens hemsida. SKL anser bland annat att förslaget ger kommunen förtydligade möjligheter att välja mellan planläggning eller bygglovgivning i det enskilda fallet beroende på hur markanvändning och befintlig bebyggelse ska förändras och utvecklas. Förslaget kan däremot inte förväntas ge någon betydande effekt på takten i bostadsbyggandet.
Utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner - SKL säger nej till Boverkets förslag att införa sanktioner mot kommunernas byggnadsnämnder om de inte hanterar en bygglovsansökan inom tio veckor. Förslaget slår hårt mot kommuner som har ont om personal. Byggnadsnämnderna har lagligt rätt att finansiera sin handläggning av bygglovsansökningar via en avgift. Boverkets förslag innebär att nämnderna inte ska få ta ut hela denna avgift av den som ansökt om bygglov då hanteringen inte skett inom tidsfristen på tio veckor.
Hyran vid nyproduktion – en utvärdering och utveckling av modellen med presumtionshyra (SOU 2017:65) I betänkandet redovisas resultatet av den översyn som gjorts av den nuvarande modellen för hyressättning vid nyproduktion av hyreslägenheter och ett antal förslag i syfte att skapa bättre förutsättningar för att hyreslägenheter byggs. SKL tillstyrker förslagen om att under vissa förutsättningar öppna för ändringar av presumtionshyran under dess löptid och avstyrker förslaget om en ny modell för tvistlösning. 
Från A till ÖP - planeringsprocessen i mindre kommuner, 9 november 
 
SKL bjuder in till årets andra översiktsplanedag, denna gång med fokus på mindre kommuner och era planprocesser. Hur skräddarsyr ni en ÖP anpassad efter den mindre kommunens möjligheter? Vilka frågor är nödvändiga att ta hand om i planen? Kan vi samarbeta över kommungränserna? Hur kan vi lära av varandra?
  • Tid: Torsdagen den 9 november 2017
  • Plats: SKL, lokal Torget, Hornsgatan 20, Stockholm
  • Målgrupp: Kommunala översiktsplanerare, observera att fokus för dagen är på mindre kommuner
  • Kostnad: 2 000 kronor inklusive fika och lunch. (Ej webbsänd)
Klimatanpassning - webbaserat nätverk
 
SKL har sedan några år ett webbaserat kommunnätverk för klimatanpassningsfrågor. Vi har nu bytt till en annan plattform, för att enklare kunna logga in och diskutera med andra osv. För att gå med, skicka oss ett mejl. 

Kontakt: Emilie Gullberg
Klimatklippet: Tips och strategier för att anpassa samhället
 
Kommuner, landsting och regioner har stora möjligheter och utmaningar att minska sin klimatpåverkan och anpassa sig till ett förändrat klimat. Vi har samlat exempel på utmaningar och lösningar i form av korta inspirationsfilmerfrån olika delar av Sverige. 
Seminarium kring snöskoteråkning (webbsänt), 13 november
 
I samverkan med Nationella Snöskoterrådet bjuder SKL in till ett kunskapsseminarium kring snöskoterfrågorna.
  • Tid: 13 november 2017 9.30 - 16.00
  • Plats: SKL, Stora Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm
  • Målgrupp: Dagen vänder sig till dig som arbetar med samhällsplanering, kultur- och fritid- och miljöfrågor.
  • Kostnad: 1 300 kr exklusive moms
 
 
Kurs: PBL - tillsyn, ingripanden och påföljder, 5 december
 
Kursen tar upp ingripanden och påföljder enligt 11 kap. plan- och bygglagen och 9 kap. plan- och byggförordningen. Vi går också igenom relevanta bestämmelser i lagen och förordningen med fördjupning i vissa delar.
  • Tid: 5 december 2017 9.30 - 16.30
  • Plats: Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15, Stockholm
  • Målgrupp: Främst tjänstemän hos byggnadsnämnder men även kommunjurister, förtroendevalda och övriga med intresse för aktuella frågor.
  • Kostnad: 3 500 kronor (exklusive moms)
Stöd till kommuner för Gröna städer
 
I regeringens budgetproposition föreslås ett ekonomiskt stöd inriktat till kommuner. Stödet ska möjliggöra stadsnära grönska, ekosystemtjänster och åtgärder för barns uttemiljöer. Satsningen omfattar 100 miljoner kronor. Hur detta ska utformas i detalj bereds i Regeringskansliet. 
Presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder, 16-17 april 2018
 
Leder du arbetet i en nämnd med ansvar för strategiska miljöfrågor, planering eller byggande? Nu kan du boka in tiden för 2018 års presidiedagar i almanackan.  

Presidiedagarna för miljö-, plan- och byggnämnder är en årligen återkommande konferens där vi lyfter aktuella samhällsbyggnadsfrågor inom era ansvarsområden. Här samlar vi medverkande från SKL, berörda departement, kommuner och andra intressanta aktörer, för att informera, samtala och inspirera kring aktuella ämnen. Presidiedagarna är också ett tillfälle att träffa kollegor från hela landet. Program publiceras senare under hösten. Konferensen är 16-17 april på Clarion Hotel Sign i Stockholm. 
Kurser: Säkra lekplatser och Den urbana grönskans betydelse
 
Vi tipsar om några av tankesmedjan Moviums kommande konferenser:
- Bedömning av risk och säkerhet i lekmiljöer, 26 oktober i Lund
- Den urbana grönskans betydelse för hälsa och välbefinnande, 30 november i Stockholm. 
 
Kontakta oss gärna!
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva. 
Anna-Bie Agerberg, 08-452 75 84 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, genomförande)

Emma Bonnevier
08-452 71 64, (klimatanpassning, EU-perspektiv) 

Emilie Gullberg, 08-452 73 50 (klimatanpassning, öppna jämförelser, detaljplanering, översiktsplanering)

Eva Hägglund, 08-452 78 67 (stadsutveckling, översiktsplanering, regional utvecklingsplanering)

Kristina Isacsson, 08-452 77 80 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, PBL-taxa)

Christina Thulin, 08-452 78 70
 (översiktsplanering, digitalisering, havsplanering) 

Jan-Ove Östbrink, 08-452 71 05 (bostadspolitik, bostadsförsörjning, byggande, boende och bostadsmarknad, regional utvecklingsplanering)