Låt oss lära av lokala exempel!
 
För att fler unga ska få möjlighet att komma vidare, från utanförskap till studier eller jobb, krävs bland annat ökat fokus på samverkan mellan de aktörer som har någon form av ansvar för ungdomar eller unga vuxna.
I dag är situationen den att de som inte slutfört en gymnasieutbildning har svårare att få ett jobb.
Det finns ett starkt samband mellan andelen korttidsutbildade unga som varken arbetar eller studerar och långvarigt utanförskap. Samtidigt vet vi vilka metoder och arbetssätt som fungerar och som vi behöver börja använda. Projektet Plug In som drivs av SKL i samverkan med åtta regioner har tagit fram sådana metoder och arbetssätt. Resultaten från Plug In visar att ungdomarna ökat sin utbildningstakt, höjt sina betyg, fått ökad motivation och bättre självkänsla, vilket i fölängningen leder till ökad anställningsbarhet.

Låt oss lära av dessa lokala exempel!

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
 
Tillfälligt kommunbidrag ska möjliggöra för ensamkommande barn som fyller18 att bo kvar i kommunen
 
Integration: Regeringen och vänsterpartiet har föreslagit ett tillfälligt kommunbidrag i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år att bo kvar i kommunen. SKL får många frågor om detta kommunbidrag. De vanligaste frågorna med svar finns samlade på SKL:s webb. Detta togs även upp i den senaste webbsändning av Agenda för Integration. Se länk längre ner i nyhetsbrevet..
Utbildningsplikt för nyanlända med kort utbildning
 
Integration: Från den 1 januari 2018 gäller ett nytt regelverk för nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet. De nya reglerna innebär bland annat att nyanlända med kort utbildning i huvudsak ska ta del av utbildningsinsatser i form av sfi, samhällsorientering och vuxenutbildning.
 
Förslag om samordnad stödfunktion i UVAS-arbetet
 
Arbetsmarknad: Samordnaren för unga som varken arbeter eller studerar föreslår att en permanent stödfunktion inrättas. Stödet ska samordnas och spänna över olika ansvarsområden. Men ingången i arbetet med den unga är kommunen, där man sedan har kontakt och samarbete med andra relevanta aktörer i arbetet med unga som varken arbetar eller studerar.
Låg kännedom om arbetssätt som ger bättre möjlighet till rehabilitering för sjukskrivna som saknar SGI
 
Ekonomiskt bistånd: Det är tyvärr få kommuner som känner till den gemensamma viljeinriktning mellan SKL, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kring bra arbetssätt som ökar möjligheten till rehabilitering för personer som saknar SIG, visar en nyligen genomförd enkätundersökning till IFO-chefer i landetrs kommuner
 
Ensamkommande barn i fokus
 
Ensamkommande barn var i fokus i den senaste webbsändningen från Agenda för Integration. Ove Ledin, handläggare på SKL visar bland annat den senaste statistiken från Migrationsverket och ger en lägesbild av situationen i kommunerna.
 
Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2018
 
Konferensen kommer att genomföras den 15 – 16 mars på Uppsala Konsert och Kongress. Under konferensdagarna kommer aktuella frågor inom arbetsmarknadspolitiken att belysas. Bland annat utbildningens betydelse för en välfungerande arbetsmarknad. Konferensinbjudan och program skickas ut efter trettondagshelgen 2018. Program och anmälan finns i SKL:s kalendarie från 8 januari.
Konferens om att bryta långvarigt biståndsberoende
 
Den 5 februari 2018 genomförs en konferens med fokus på verksamhetsområdet Ekonomiskt bistånd. Bland annat presenteras forskning om barns situation i utsatta hushåll, lärande exempel från lokal nivå som sätter fokus på arbetsmetoder och samverkan som bryter långvarigt bistånd. SKL informerar om systematisk uppföljning, aktuella juridiska frågor och arbetet med kompetensförsörjning inom ekonomiskt bistånd.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.