v. 42 - Ekonomirapporten hösten 2017
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utmaningar kräver minskad statlig detaljstyrning
 
Höstens Ekonomirapport pekar på ett relativt starkt 2017, men stora utmaningar väntar. Demografins utveckling innebär ökade kostnader. En åtgärd som krävs är minskad statlig detaljstyrning.

– Kommuner, landsting och regioner står inför omfattande utmaningar. Det kommer att bli allt viktigare med mindre kortsiktiga statliga satsningar och mer långsiktigt hållbar finansiering av välfärden, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Riktade statsbidrag ger mindre effektiv välfärd
 
Mycket tid och pengar krävs för att hantera det ökande antalet riktade statsbidrag. Resurser som istället skulle kunna användas i välfärden, skriver SKL:s ledning på DN Debatt.
Debattartikel
SKL välkomnar enklare samverkan
 
Det måste bli enklare att samverka över landstings- och kommungränsen. SKL välkomnar förslaget som regeringens utredare nu lägger fram om enklare avtalssamverkan.
Avtalssamverkan ger effektivitet
 
 
Vd-krönika
Kommunutredning öppnar upp för fler samarbeten
 
 
Utredarna har lyssnat på medlemmarnas önskemål och lägger nu fram förslag som ska göra det lättare för kommuner, landsting och regioner att samverka. Det är väldigt glädjande.
 
 
Mer från SKL
 
Färdplan för god och nära vård
SKL stödjer i huvudsak förslagen från regeringens utredare om att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.
SKL:s yttrande
 
 
Staten behöver ge vägledning om mikroplaster
Naturvårdsverket behöver ta fram en vägledning om hur konstgräsplaner för fotboll ska utformas och skötas för att minska spridningen av mikroplaster. Det framhåller SKL i ett yttrande.
Konkreta riktlinjer behövs
 
 
Lagförslag om vattenkraft måste arbetas om
Regeringens aktuella lagförslag om vattenkraft hotar angelägen samhällsutveckling och måste arbetas om. SKL föreslår nu alternativa författningslösningar.
Kommuner bör få anta åtgärdsprogram
 
 
Stärk nationella minoriteter utan detaljstyrning
De nationella minoriteternas ställning behöver stärkas. SKL instämmer kring huvuddragen i utredningen om minoritetspolitik, men motsätter sig detaljstyrning av kommunernas arbete.
SKL:s yttrande
 
 
Öka möjligheterna till fjärr- och distansundervisning
Fjärrundervisning ökar elevers tillgång till undervisning av hög kvalitet och är en lösning för att möta dagens lärarbrist. Därför hade SKL önskat att utredningen "Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad":s förslag gått ännu längre.
Fjärrundervisning behöver vara möjligt i tidigare årskurser
 
 
Kommunal vägbelysning ses över
Det finns många belysningsanläggningar med ett stort behov av underhåll. SKL och Trafikverket har analyserat läget och tagit fram en inriktning för hur kommunal belysning längs statliga vägar ska ses över under de närmaste tio åren.
Syftet är att få ett enhetligt ägande
 
 
Heltid som norm är en jämställdhetsfråga
Per Kågeson skriver i Dagens Samhälle att heltidsarbete inte är något för småbarnsföräldrar. För SKL och Kommunal är arbetet med heltid som norm inom kommuner, landsting och regioner däremot en av de mest centrala jämställdhetspolitiska insatser som kan göras.
Debattartikel
 
 
Nytt från omvärlden
 
Medel till att sprida goda exempel på insatser för ökad och säker cykling
Regeringen har beviljat SKL 1,5 miljoner kronor inom ramen för regeringens nationella cykelstrategi för ökad och säker cykling. 
SKL ska samla, lyfta och sprida goda exempel