Studiebesök på geoenergianläggning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inbjudan till studiebesök – Geoenergi
 
Är du nyfiken på geoenergi? Nu finns möjlighet att besöka två olika anläggningar, den ena vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå och den andra vid Backavallens idrottsområde i Katrineholm. Du kommer även få höra Signhild Gehlin, Svenskt Geoenergicentrum, som skrivit SKL:s nya skrift Guide för geoenergi. Då det finns ett begränsat antal platser är det ”först till kvarn” som gäller.
 
Programtider för båda studiebesöken

10:30 – 11:30 Guide för geoenergi, Signhild Gehlin
11:30 – 12:30 Lunch
12:30 – 15:00 Information om anläggningen och rundvandring

Studiebesök den 15 november – Termiskt nät för Norrlands Universitetssjukhus

Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå är det största sjukhuset i Västerbottens län och i norra sjukvårdsregionen. Sjukhuset ansvarar för högspecialiserad vård och service till 876 000 människor som bor på en yta som motsvarar mer än halva Sverige. Sjukhuset är arbetsplats för omkring 5 600 personer och består av 330 000 kvadratmeter yta att värma och kyla. Sjukhuset har krav på sig att bland annat värme-, kyl- och elförsörjning ska vara redundant och försörjningssäkert, vilket i praktiken innebär att man måste ha reservsystem som går in om ordinarie system fallerar. Det energisystem för värme och kyla som man satsat på är ett internt termiskt nät i vilket det ingår två geoenergianläggningar, tre leveranspunkter för fjärrkyla, två anläggningar med kylvärmepumpar, solfångare och en spets-lastkylmaskin. Satsningen på det termiska nätet har även inneburit att patienter och vårdpersonal fått förbättrat inomhusklimat både sommartid och vintertid.

Studiebesök den 17 november – Borrhålslager för Backavallens idrottsområde i Katrineholm

Backavallen är en del av Sportcentrum i Katrineholm. Anläggningen har flera år på nacken och har utvecklats över tid. Bandyplanens kylanläggning är från 1964. Fjärrvärme anslöts i början av 1980-talet och ishallen Woodyhallen var färdig år 2006. År 2009 anlades en konstgräsplan med ett borrhålslager under. Backavallens borrhålslager ingår i ett energisystem som består av flera samverkande delar. Sommartid laddas borrhålslagret med spillvärme från kylkompressorer vid bandyplanen och sommarvärme från fotbollsplanen. Vintertid används värme från borrhålslagret för att med hjälp av värmepumpar värma lokaler, bereda varmvatten samt hålla fotbollsplanens konstgräs snöfritt. Fotbollsplanen hålls därigenom fri från tjäle och är spelbar hela vintern. Anläggningen togs i drift 24 juni 2009 då man började lagra solvärme från fotbollsplanen i borrhålen. Till en början behöll man fjärrvärmeinkopplingen som backup-system, men numera är fjärrvärmen bortkopplad och systemet fungerar som det är tänkt.

Anmälan

Anmälan till studiebesöken görs till Charlotte Marner, charlotte.marner@skl.se senast den 10 november. Meddela även ev. specialkost i samband med anmälan.

För mer information om studiebesöken, kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.

Resor till och från studiebesöken står respektive organisation för.

Frågor om nyhetsbrevet

Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via epost fastighet@skl.se

SKL:s webbutik

Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsrelaterade publikationer i webbutiken
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.