Miljöchefsnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sveriges Kommuner och Landsting ger ut detta nyhetsbrev några gånger per år som information till er som är chefer inom miljöområdet i kommunerna. Vi vill delge er aktuella frågor som vi arbetar med, bland annat i samarbete med den grupp av kommunala miljöchefer vi träffar fyra gånger per år. Information om miljöfrågor finns även på www.skl.se/miljo.

Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.

Trevlig höst!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, tfn 08-452 78 63, ann-sofie.eriksson@skl.se
Budgetpropositionen 2017/2018
 
Budgetpropositionen innehöll många förslag till satsningar inom miljöområdet. Regeringen föreslår att återinföra radonbidraget (ca 35 miljoner kr per år i tre år), satsa på avancerad avloppsrening för att begränsa utsläppen av läkemedelsrester (45 miljoner kronor 2018 och en ökning av anslaget i ytterligare två år), ge statligt stöd till kommunala energi- och klimatrådgivningen (125 miljoner 2018) samt att öka stödet till kommuner för Grönare städer, ekosystemtjänster och barns utemiljöer (100 miljoner kronor 2018, och en kraftig ökning i ytterligare två år).

I övrigt finns förslag till satsningar för att minska plaster i hav och natur, förbättra avfallsstatistik och spårbarhet, restaurera och anlägga våtmarker för att minska övergödningen, sanera och återställa förorenade områden, klimatanpassning och ökade medel för att inrätta vattenskyddsområden. För SKL:s sammanställning av budgetpropositionen se här.
Energi och klimat
 
Energideklarationen och Boverket föreslås ta över uppföljningen av byggnaders energiprestanda
 
Boverket föreslår att det tekniska egenskapskravet gällande energihushållning för nya byggnader samordnas med energideklarationssystemet. Boverket blir då tillsynsmyndighet. Energideklaration ska skickas in till energideklarationsregistret inom två år från det att byggnaden har tagits i bruk. Om inte energiprestandakravet uppfylls tas sanktionsavgift ut och krav ställs på åtgärder. Till kommunen lämnas även fortsättningsvis tekniskt underlag, t.ex. energiberäkning, inför beslut om startbesked. Kommunen kan under byggprocessen begära in nödvändiga handlingar t.ex. vid ändringar och inför slutbesked.

SKL har tidigare ställt sig positivt till en sådan samordning med systemet för energideklarationerna. Vad gäller kommunens insats inför startbesked och vid ändringar arbetar SKL med att ta fram en mall för att underlätta granskningen. Mallen kan ses som en utvidgad energideklaration eller ett utdrag ur energiberäkning av viktigare in- och utdata. Ett förslag kommer att skickas ut till intressenter.

Boverkets rapport 2017:22 

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
Havs- och vattenfrågor
 
Rapportering av åtgärdsprogrammet för vatten
 
Den 1 december i år planerar vattenmyndigheterna att skicka ut en enkät för återrapportering av åtgärdsprogrammen för vatten. Uppföljningen behövs även för att Sverige ska kunna genomföra den interimsrapportering av åtgärdsprogrammens genomförande till EU-kommissionen som ska ske under 2018.

Enkäten kommer troligen ställas till kommunstyrelsen och riktar sig till flera funktioner inom kommunen (miljö, plan, VA m.fl.). Ni får gärna flagga för era ”vattenkollegor” om detta. Enkäten ska besvaras senast den 28 februari 2018.

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Rapportering avloppsreningsverk
 
Naturvårdsverket kommer inom kort att skicka ut en enkät till alla VA-huvudmän i kommuner med avloppsreningsverk från 2 000 pe och uppåt samt spillvattenförande avloppsnät anslutna till dessa avloppsreningsverk. Ni får gärna flagga för era VA-kollegor.

Det är viktigt att svara på enkäten eftersom den består av ett antal uppgifter som anses obligatoriska av EU men som ännu ej implementerats i svensk författning. Dessa måste rapporteras för avloppsdirektivet och tas i nuläget inte in på annat sätt. Enkäten ska lämnas in senast den 17 november 2017.

För frågor kontakta Anna Maria Sundin (NV), tfn 010-698 11 79, annamaria.sundin@naturvardsverket.se

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Ny tjänst om lokal vattenbalans på SMHI:s webbplats
 
”Vattenbalans” heter en ny tjänst från SMHI. Den erbjuder både översiktlig och detaljerad information om vattentillgången i landet. Informationen uppdateras dagligen för ca 37 000 ställen i Sverige.

Här finns SMHI:s vägledning

Här finns tjänsten Vattenbalans

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
Miljöstrategiska frågor
 
Sveriges arbete med att genomföra takdirektivet
 
Sedan december 2016 innehåller EU:s direktiv för utsläpp av luftföroreningar (takdirektivet) nya detaljer och bestämmelser som medlemsstaterna ska genomföra till år 2020 och 2030. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ta fram förslag till svenskt genomförande av det reviderade takdirektivet. Uppdraget ska redovisas den 15 december 2017 till miljö- och energidepartementet. De nödvändigaste bestämmelserna för genomförandet ska finnas på plats senast den 1 juli 2018.

EU:s direktiv för utsläpp av luftföroreningar

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Livsmedelsfrågor
 
Statskontorets förslag för att säkerställa att nödvändiga livsmedelskontroller genomförs av alla kommunala kontrollmyndigheter
 
I det förra nyhetsbrevet redovisades att Statskontoret i juni 2017 har redovisat sitt regeringsuppdrag (N201 6/07646/DL) i rapporten ”Stärkt livsmedelskontroll genom ökad kommunal samverkan”.
Rapporten är för närvarande ute på remiss, bl.a. till drygt 40 kommuner. Remissvaren ska ha kommit in till Näringsdepartementet senast den 8 januari 2018.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se och Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
Taxefrågor
 
”Taxa-fakta” – ny sida för frågor och svar om SKL:s taxeunderlag
 
Nu har vi uppdaterat vår sida för frågor och svar som rör SKL:s taxeunderlag. En stor förbättring är att frågorna är sökbara utifrån olika kategorier. Du kan söka efter tidigare frågor och svar. Ställ annars din fråga här – och prenumerera på sidan, så får du del av SKL:s alla svar!

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
SKL:s utvecklingsarbete med ny taxemodell inom miljöbalkens område
 
Under våren 2018 kommer vi börja arbeta med bilaga 1 (fasta avgifter för prövningar etc) för nya taxan. Vi söker fler kommuner som vill utveckla framtidens finansieringsunderlag, genom att delta i detta utvecklingsarbete. Vad saknas idag? Vad kan utvecklas? Hör av dig till oss per mejl och anmäl ditt intresse!

Nu i vinter (2017/2018) planerar SKL att färdigställa en ny bilaga 2 för nya taxan tillsammans med vår arbetsgrupp av kommunala representanter. På vår webbsida finns mer information och det går att prenumerera på sidan, så får du del av uppdateringar.
 
Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
SKL:s underlag till taxebilaga 2 på webben
 
Du har väl sett det uppdaterade underlaget till bilaga 2 på SKL:s webbsida om förändringar i taxeunderlag, som lades ut i maj 2017? Här finns även våra rekommendationer om vad kommunen behöver göra under hösten för att uppdatera sin taxa med nya bilagan. Det var i december 2016 som regeringen beslutade om ändringar i främst Miljöprövningsförordningen, som påverkar kommunernas taxebilaga 2.
 
Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Tillsyn
 
Delbetänkande i kommunutredningen Dir 2017:13
 
Utredningen har i uppdrag att utarbeta en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att fullgöra sina uppgifter och hantera sina utmaningar. De har även haft i uppdrag att utreda förutsättningarna för att ge kommunerna generella möjligheter till avtalssamverkan. Nu har utredningen lämnat ett delbetänkande om kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77).

Förslaget innebär i korthet att en kommun eller ett landsting får träffa avtal om att dess uppgifter helt eller delvis ska utföras av en annan kommun eller ett annat landsting. Tanken är att det ska gå att utföra uppgifter åt en annan kommun eller landsting utan hinder av lokaliseringsprincipen. Om förslaget börjar gälla föreslås lagändringar träda i kraft den 1 juli 2018.

Läs mer om förslaget på regeringens webbplats

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Betänkande av Miljötillsynsutredningen
 
I förra nyhetsbrevet informerades om Miljötillsynsutredningens betänkande ”Miljötillsyn och sanktioner – en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet”. Betänkandet är för närvarande ute på remiss, bl.a. till drygt 30 kommuner. Remissvaren ska ha kommit in till Miljö- och energidepartementet senast den 8 januari 2018. För mer information om förslaget se nedanstående länk.

Miljötillsynsutredningens betänkande

Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
 
PFAS-guiden
 
I samband med att högfluorerade ämnen upptäcktes i marken och i dricksvattnet i flera svenska kommuner under 2014 skapades PFAS-nätverket. PFAS-nätverket arbetar bl.a. med problematiken kring perfluorerade ämnen och diskuterar lösningar för att få bort perfluorerade ämnen i marken och dricksvattnet. Nätverket har arbetat fram PFAS-guiden, som finns på KemI:s webbsida. Guiden är tänkt att underlätta för kommuner, företag och myndigheter.

I syfte att utvärdera guiden behöver SKL få reda på i vilken utsträckning kommunerna använder sig av guiden och om man tycker den är användbar. Vi är tacksamma om ni skickar era synpunkter till oss (se nedanstående kontaktuppgifter) så att vi kan få en tydligare bild över PFAS-guiden.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se och Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se
 
Radon
 
Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar med att förbereda en enkät till kommunerna i syfte att undersöka hur kommunerna arbetar med radon. Syftet är att kartlägga mer ingående hur radonarbetet bedrivs inom plan- och byggområdet respektive tillsynen för kommunens miljökontor.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Vägledning och riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik
 
Naturvårdsverket har kommit ut med ny vägledning för stöd vid tillsyn av barns och ungdomars utomhusmiljö vid skolor, förskolor och fritidshem när det gäller buller från väg- och spårtrafik.

Naturvårdsverkets vägledning och riktlinjer

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Webbinarier om GIS-stöd
 
Nu kan ni anmäla er till de sista webbinarierna för utbildning i GIS-stödet vid prövning av små avlopp, som HaV tagit fram.

Information om datum och anmälan finns här

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Uppföljning: Beställargrupp Konstgräsplaner och mikroplaster
 
I föregående Miljöchefsnytt tipsade SKL om att Naturvårdsverket önskade en ökad representation med personal med kommunal miljötillsynskompetens i Naturvårdsverkets kommande beställargrupp för konstgräsplaner. SKL kan nu glädjande nog konstatera att ett antal miljökontor kontaktat Naturvårdsverket i samma ärende och förhoppningsvis kommer den blivande beställargruppen därför att ha den nödvändiga miljökompetens som behövs. Beställargruppen kommer att formeras formellt den 23 oktober och kommer att driftas via ett kansli som styrs av Sveriges Fritids- och kulturchefsförening (SFK).

Beställargruppens arbete kommer dock inte att ge svar på frågor om hur konstgräsplaner i närtid ska skötas eller hur tillsyn mot dessa ska bedrivas. Naturvårdsverket har dock meddelat att verket kommer att ta fram någon form av vägledningsmaterial som ska kunna ge ledning om hur planer ska hanteras i avvaktan på att beställargruppens arbete ger nya resultat och rekommendationer. Vi på SKL hoppas få ta del av detta vägledningsmaterial under tiden det utvecklas och undertecknad ser därför gärna att ni till SKL skickar in frågeställningar som ni ser som oklara för att bedriva tillsyn kopplad till konstgräsplaner.

SKL vill också tipsa om ett webbinarium den 26 oktober (kan ses i efterhand) där vi på SKL beskriver de processer som förbundet just nu deltar i.

Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se
Övrigt
 
Skapa goda ljudmiljöer – handbok i trafikbullerskydd
 
Sveriges Kommuner har i samarbete med Trafikverket och Stockholms stad tagit fram en ny handbok i trafikbullerskydd. Handboken presenterades på Trafik- och gatudagarna den 16-17 oktober.

Handboken kommer att skickas ut till samtliga trafik- och samhällsbyggandsförvaltningar under oktober månad. Den kommer också gå att beställa.

Här finns "Skapa goda ljudmiljöer" i pdf-format
 
Animaliska biprodukter
 
Jordbruksverket planerar att under 2018 genomföra pilotprojekt om kontroll av animaliska biprodukter. Pilotprojekten är en del i ett pågående förbättringsarbete där fokus ligger på att arbeta fram stödjande och vägledande material. Projekten under 2018 omfattar kontroll av matavfall från restauranger och storkök samt kontroll av förvaring av animaliska biprodukter i primärproduktionen.

Har du frågor kontakta Jordbruksverket via e-post abputveckling@jordbruksverket.se

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Aktuella konferenser och seminarier
 
Kommunala miljöchefsdagar i Stockholm 9-10 november 2017
 
SKL anordnar en 1½- dagskonferens med aktuella myndighetsfrågor inom miljö- och hälsa samt livsmedelsområdet. Den statliga utredningen om kommunal samverkan kommer att berätta om sitt delbetänkande, och SKL:s berättar om hur kommuner kan öka avtalssamverkan.

Mer information och anmälningslänk finns här

Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se och Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Presidiedagar för bygg- och miljönämnder 16-17 april 2018
 
Konferensen riktar sig till presidier och chefer inom plan, bygg och miljö. Inbjudan och program kommer i slutet av året.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 7860, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Miljömålsdagar i Uppsala 14-15 maj 2018
 
Tillsammans med länsstyrelsen i Uppsala län, Uppsala kommun, Naturvårdsverket och RUS arrangerar Sveriges Kommuner och Landsting miljömålsdagar i Uppsala.

Mer information finns här
Dokumentation från genomförda konferenser
 
Konsten att planera och finansiera tillsyn 5 september
 
Missa inte chansen att se presentationsbilderna från den uppskattade konferensen om bl.a. behovsutredningar och taxefinansiering.

Presentationerna finns här

Kontakt: Tove Göthner-Tideman, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Nätverksträff för miljöstrateger i kommunerna 7-8 september
 
Sveriges Kommuner och Landsting anordnade ett nätverksmöte för miljöstrateger i kommunerna den 7-8 september. Denna gång ägnades tid åt Agenda 2030 och klimat- och miljökrav i upphandling.

Dokumentation finns här

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
och Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Att vidta åtgärder och planera för minskat trafikbuller 28 september
 
Konferensen handlade om att arbeta strategiskt och att genomföra åtgärder mot trafikbuller. En skrift om åtgärder mot trafikbuller som tagits fram av SKL i samverkan med Trafikverket och Stockholms stad presenterades också.

Dokumentation finns här

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Vi som jobbar med miljöfrågor:
 
Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 7860, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Thomas Forsberg, tfn 08-452 7882, thomas.forsberg@skl.se
Fredrik Bäck tfn 08-452 7714, fredrik.back@skl.se
Tove Göthner, tfn 08-452 7925, tove.gothner@skl.se
Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Michael Öhlund, tfn 08-452 7963, michael.ohlund@skl.se


Information om hur SKL jobbar med miljöfrågor