Nyheter från SKL för dig som arbetar inom socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Tolkning av domar leder helt fel för människor i behov av personlig assistans
 
Efter ett antal domar i Högsta förvaltningsdomstolen om personlig assistans har Försäkringskassan omtolkat sina beslut kring personlig assistans, något som har lett till förödande konsekvenser för personer som tidigare fått hjälp, men som nu plötsligt står utan. Något måste göras, och det snabbt. Läs hela Åsa Fúrén-Thulins krönika
Vad innebär de nya åtgärderna inom den statliga assistansen som presenterades av Åsa Regnér 14 november:
 
Säkerställa att ingen faller mellan stolarna?
Det kommer ett lagförslag som innebär att kommunerna får en skyldighet att informera om rättigheter enligt LSS till personer som får beslut om avslag eller indrag av personlig assistansersättning från Försäkringskassan. Än är inget sagt om hur detta ska göras av kommunerna. Detta lagförslag är för att ingen ska falla mellan stolarna. Det föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Väntetid, beredskap och tid mellan insatser?
Regeringen kommer att presentera ett lagförslag som innebär att assistans, liksom tidigare, kan lämnas i form av väntetid och beredskap. Lagstiftningen innebär ingen utvidgning utan bara att tidigare ordning återställs. Föreslås träda i kraft under våren 2018


Varför stoppar regeringen två-års omprövningen?
Utvecklingen av praxis inom assistansen får störst genomslag i samband med två-års omprövningarna som Försäkringskassan gör. För att dämpa påverkan på enskild och förhindra att ytterligare ny praxis får genomslag innan LSS-utredningen kommit till sina slutsatser stoppas två-års omprövningarna tillfälligt. Enligt regeringen får kommunerna därmed ett större utrymme att ta sitt fulla ansvar för de som genom redan fattade beslut inte längre har rätt till assistans från Försäkringskassan. SKL är tveksam till vilken effekt ett sådant förslag kan få. Som förslaget framställts omfattas till exempel inte de personer som ansöker om assistansersättning för första gången och inte heller de som ansöker om ändring av tidigare beslut på grund av ett större behov. Föreslås träda i kraft under våren 2018.

Beräkningar av högre timbelopp?
När Försäkringskassan övergick till att betala ut assistansersättning i efterskott innebar det minskad flexibilitet för enskilda som har beviljats ett högre timbelopp än schablonbeloppet. För att korrigera detta föreslås nu att Försäkringskassan ska göra en slutlig avstämning efter utgången av den tidsperiod då man beviljats det högre beloppet. Enskilda kan därmed igen få täckning för sina kostnader även om kostnaderna varierar över tid. En lagändring om detta föreslås träda i kraft 1 juli 2018. Handläggare: Ulrika Lifvakt.
 
Nu är den här:
Kvalitetssäkring av Göteborgs Stads modell för arbetstyngdsmätning
 
I rapporten presenteras en modell för arbetstyngdsmätning framtagen av Göteborg stad. Modellen har utvecklats och använts i flera stadsdelar och även fått efterföljare i andra kommuner. Tillämpningen av modellen har sett lite olika ut. SKL gav 2016 i uppdrag åt FOU i Väst/Göteborgsregionens kommunalförbund att kvalitetssäkra modellen. Resultatet av kvalitetssäkringen redovisas i rapporten. Förhoppningen är att detta ska leda till fortsatt utvecklingsarbete och att erfarenheterna som presenteras kommer till användning när motsvarande utvecklingsarbete sker i övriga kommuner. Går att få tag på i SKLs webbutik
 
Svåra samtal med barn
 -
med  psykolog Åsa Landberg
 
SKL har tagit fram ett antal filmer om hur yrkesverksamma inom socialtjänsten kan tala med barn som har varit eller är med om svåra situationer. Filmerna är ämnade som stöd för yrkesverksamma inom socialtjänsten eller andra verksamheter.

I filmerna intervjuas Åsa Landberg, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut, debattör och föreläsare. Hon har arbetat många år inom offentlig sektor. Idag arbetar hon med och för våldsutsatta barn och för att förbättra deras villkor. Att strukturera svåra samtal handlar om vad man ska tänka på vid mötet med utsatta barn, och hur öppen man bör vara med syftet med mötet.
Se filmerna här
 
Ensamkommande barn och unga
– hur klarar vi uppdraget?
 
Barn och ungas bästa i skärningen mellan budget och regelverk.
Kommunerna står inför flera utmaningar när det gäller ensamkommande barn och unga. Dels ska man hantera omställningen till lägre ersättningar trots oförändrade tillsynskrav, dels klara av att utföra ett gott socialt arbete för en särskilt utsatt grupp.

Antalet unga som får avslag, avviker och lever som papperslösa riskerar att öka i samhället samtidigt som de som får stanna fortsatt ska motiveras till studier och arbete efter de påfrestningar som historiskt långa asylprövningar har inneburit.

Den 18 januari 10.00-16.00 på SKL kommer vi att undersöka vägar framåt för att hantera dessa frågor. Man kan delta både på plats samt via vår webbsändning. Till anmälan
 
Placerade barns hälsa - hur får vi det att fungera?

Hur kan vi möta och stödja unga ensamkommande asylsökande och andra utsatta unga i migration? Denna temadag handlar också om situationen för de unga vuxna i åldern 18-21 år som ofta har väsentligt sämre stödjande strukturer och nätverk i samhället.

Temadagen 28 februari 2018 vänder sig till personal som möter ensamkommande unga: personal inom vård och omsorg, boendepersonal, elevhälsan, socialtjänst, myndigheter och civilsamhälle.

Målet med dagen är att sätta fokus på kunskap och metoder som alla som arbetar inom dessa områden har behov och nytta av, och ge verktyg för att sprida kunskaperna vidare till kollegor och samarbetspartners.

Program och anmälan via https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/nyanlanda/.Dagen kommer också att sändas live på webben, och inspelningen kommer att finnas tillgänglig på vår hemsida i efterhand.
 
Ekonomiskt bistånd kartläggs ur ett jämställdhetsperspektiv
 
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att kartlägga socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv. Syftet är bland annat att säkra en jämställd utbetalning av det ekonomiska biståndet till kvinnor och män i hushåll som berörs.

Att både kvinnor och män har en egen försörjning är grunden för ett jämställt samhälle och regeringen vill nu få en bättre bild över hur kommunerna jobbar med ekonomiskt bistånd och med fördelningen av detta.
Läs hela meddelandet
Uppdrag avseende vård och behandling till barn och unga som lagförts för brott
 
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en pilotstudie om de insatser socialtjänsten ger för att erbjuda vård och behandling till barn och unga under 20 år som lagförts för brott till en påföljd som saknar vårdinslag. Uppdraget ska genomföras i samråd med Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Brottsförebyggande rådet (Brå).
Läs hela meddelandet
 
Webbsändningar i november
 
I webbsändningen den 27 november klockan 10.00-11.00 i programmet Sociala barn- och ungdomsvården intervjuas bland andra Olivia Wigzell, Generaldirektör för Socialstyrelsen av socialtjänstens sektionschef Åsa Furén Thulin. Den 28 november klockan 15.00-16.00 är det dags för vård- och omsorgsnytt och den 29 november 10.00-11.00 är du välkommen att titta på Agenda för integration.
Om du vill medverka eller behöver information om länkar eller annat: k
ontakta karin.falck@skl.se