Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Nu närmar sig höstlovet, då passar vi på att ha årets sista MasterClass i e-dialog där vi ger oss i kast med att se hur tekniken kan stödja fysiska dialoger. 

I detta brev lyfter vi särskilt fram några kommuner som deltar i arbetet med medborgardialog i komplexa frågor som inkludering och skolfrågor.

Vi har haft ett välbesökt seminarium om dialog med unga som vi hoppas inspirerade till nya tag i arbetet med att involvera ungdomar i samhällsutvecklingen.
Under e-Medborgarveckan genomfördes mängder av aktivteter i första hand på bilbioteken och ofta i samverkan med olika lokala aktörer, studieförbund, seniornet, banker m.fl. Ett viktigt folkbildningasarbete.  


Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Utveckla demokratin genom dialog och deltagande
boka in 17-18 maj 2018
 
Konferens i Stockholm med fokus på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens i Stockholm, Sverige där du möter internationella och svenska experter, forskare, representanter från kommuner och civilsamhälle i Sverige och andra länder. Konferensspråk: engelska
Några av våra internationella talare och samarbetspartners är Giovanni Allegretti, forskare, University of Coimbra, Portugal, Josh Lerner, Executive Director

Participatory Budgeting Project.Detta är en utmärkt möjlighet för dig som vill veta mer om medborgarbudget och andra former för delaktighet för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle med fokus på social integration och samhällsbyggnad. Ta del av andras erfarenheter, dela med dig och diskutera hur deltagande processer kan utvecklas, markera den 17-18 januari 2018 i din kalender.

Har du förslag på programpunkter skicka ett mail till anders.nordh@skl.se
 
SKL: Filmtävling 2018
 
Välkomna med era bidgrad till SKL:s  Filmtävling - VAL 2018

Vem kan vara med i filmtävlingen?
Filmtävlingen vänder sig till kommuner, landsting och regioner. 

Filmerna får vara max 4 min långa!

Temat är VAL 2018 - de kan t.e.x. handla om:  Varför det är viktigt att rösta, valet är en grund för demokrati, information om hur valet går till.

De fem bästa filmerna visas på Demokratidagen den 14 mars  2018 och läggs upp på SKL:s webbsida.

En jury kommer att utse de bidrag som det sedan kommer vara möjligt för alla att rösta på.

Vi vill ha era bidrag senast den 30 januari.

Kontakta anders.nordh@skl.se ang. inlämning av tävlingsbidrag
 
 
SKL: Digital medborgarbudget skapar öppenhet och engagemang
 
Nässjö kommun har under flera år arbetat för att medborgarna i kommunens kransorter ska få möjlighet att påverka hur budgeten för orten används.

En utmaning har varit att få ortsborna engagerade. Men när kommunen började arbeta med digital medborgarbudget blev det enklare och fler engagerade sig.

Sedan 2010 har kommunen gått in för att ge invånarna inflytande över hur en del av budgeten för de orter de bor på används genom så kallad medborgarbudget. Jennifer Cronborn, som är projektledare på Nässjö kommun, berättar att arbetet bygger på principen att de som bor och verkar lokalt vet bättre vad de behöver, än de som arbetar i kommunhuset. Något som har välkomnats av befolkningen på de mindre orterna.
 
Fagersta: Inkludera flera 
 
Vi tror att vi kan hitta smarta, hållbara, gemensamma lösningar på Fagerstas utmaningar tillsammans!
Fagersta kommun genomför under 2016 - 2018 ett projekt med samlingsnamnet Inkludera flera!
Tanken med projektet är att motverka segregation och utanförskap, samt främja integration och inkludering. Därför vill vi också bjuda in så många invånare som möjligt att delta i skapandet av framtidens Fagersta genom en rad medborgardialoger.
Medborgardialogerna ska resultera i konkreta förslag på hur kommunen tillsammans med övriga delar av samhället ska inkludera flera.

Här får du löpande information om det som händer i projektet. Det senaste ligger överst, så ibland kanske du måste scrolla nedåt för att få en fullständig bild! 
 
Linköping: Mitt Berga
 
Under hösten 2016 bjöd Linköpings kommun in personer som bor i Berga eller på annat sätt har anknytning till stadsdelen till samtal. Syftet med samtalen var bland annat att öka medvetenheten hos kommunens olika företrädare om hur boende och verksamma upplever och ser på stadsdelen men också att få fler att vilja vara med och utveckla Berga.
Under våren 2017 genomfördes dialogmöten i Bäckskolans matsal. Alla som deltog i mötena bestämde tillsammans vilka teman eller områden som var viktiga att prioritera och arbeta vidare med.
Arbetsgrupper bildades och tillsammans tog de fram förslag på åtgärder som kan utveckla Berga ytterligare. Vad kan vi göra själva? Vad kan andra göra och vem gör vad?
 
Svenljunga: Skoldialog
 
Skoldialog handlar om att samla in perspektiv från våra invånare som tankar, idéer, åsikter och känslor som är kopplade till hur vi skapar en skola med god kvalitet i framtidens Svenljunga.

Perspektiven används sen i dialogerna om skolplanen som blir en del av den stora översiktsplanen.

Två arbetsgrupper formades av politiker, invånare och berörda tjänstemän med olika perspektiv på frågan. Arbetsgrupperna träffades vid sex tillfällen under våren.
De första träffarna inriktade sig på skolans organisation och de följande mötena behandlade lärande, det sociala, ledarskap och styrning.

Vår process går nu vidare enligt steg 4 i vår översiktliga plan. Alla är inte överens, men det finns ändå några principer som lämnas vidare till skolutredningen och till våra politiker.
 
Region Östergötland: Brukar- och medborgardialoger
 
Varje år håller några grupper av politiker i Region Östergötland brukar- eller medborgardialoger med befolkningen i olika aktuella frågor.
De synpunkter som invånarna ger politikerna i dialogerna används för att förbättra vården och servicen i Region Östergötland. Syftet är att skapa en mer jämlik vård och service utifrån de behov som befolkningen i länet har.
Politikergrupperna kallas brukardialogberedningar. Varje år beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden om ett antal sjukdoms- eller behovsområden som de olika beredningarna ska arbeta med. Varje beredning arbetar med ett område. En brukardialog består av sju politiker från olika politiska partier.
 
Ale: Medborgarpanelen
 
Vill du vara med och påverka? Ett sätt att påverka utvecklingen i Ale kommun är att delta i kommunens medborgarpanel.
Medborgarpanelen består av en grupp människor i olika åldrar och med olika bakgrund som besvarar och diskuterar frågor som är aktuella för kommunen.
Medborgarpanelens deltagare ska vara 18 år eller äldre, bo i kommunen och inte vara aktiv i någon av kommunens politiska nämnder eller i kommunfullmäktige.
Se rapporter från genomförda dialoger
 
Karlstad: Medborgardialog om utvecklingen av Skutberget
 
 
Norsjö: Trygg och säker i Norsjö kommun
 
Polisen och Norsjö kommun har i sin överenskommelse att samverka kring trygghets- och brottsförebyggande arbete. Polisen genomför nu i höst i samverkan med Norsjö kommun dialogforum med olika grupper i samhället för att kolla av vad medborgarna vill att polisen prioritera i sitt utåtriktade arbete.

Genom att komplettera kommunens och polisens problembild med information från medarbetare och medborgare kan det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet utvecklas.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.