Nytt avtal med fokus på samverkan och arbetsmiljöavtal.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt samverkansavtal
 
SKL och Pacta har tecknat ett nytt samverkansavtal med fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn med tydligare koppling mellan samverkan och arbetsmiljö.

- Som arbetsgivare ser vi samverkan som grunden för hur vi vill jobba i framtiden. Avsikten med det nya avtalet är att ytterligare stimulera samverkan på lokal nivå, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

Pressmeddelande: Nytt samverkansavtal med fokus på arbetsmiljö
 
 
Intervju om samverkansavtal
 
I en längre intervju berättar Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef, Sveriges Kommuner och Landsting och Johan Ingelskog, förhandlingschef Kommunal om sin syn på det nya avtalet.

- Med samverkan tror man verkligen på att delaktighet och inkluderande gör verksamheten bättre, säger Johan Ingelskog.

SKL:s arbete med arbetsmiljö
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen
 
Utifrån kampanjen #metoo och de röster som höjts kring sexuella trakasserier, har även SKL fått frågor kring detta problem.

Statistik från SCB och Arbetsmiljöverket visar att ungefär två procent av alla anställda i kommuner, landsting och regioner uppgett att minst en händelse som rör sexuella trakasserier har inträffat under det senaste året. Det är i nivå med övriga arbetslivet.

Sexuella trakasserier och andra former av kränkande beteenden på arbetsplatsen är fullständigt oacceptabelt. Arbetsgivaren har ett stort ansvar med att förebygga att sådant uppstår.

Frågor och svar om kränkande särbehandling
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Heltidsarbete ökar jämställdheten
Det skiljer 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige. En stor anledning till detta är att kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än männen. Denna skillnad måste jämnas ut, menar Agneta Jöhnk i senaste blogginlägget.

En förutsättning för att fler ska kunna arbeta heltid, är att man delar på uttaget av föräldraledigheten och vardagssysslorna i hemmet.
SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
 
Mer om arbetsgivarfrågor
 
Bli deltidsbrandman
Totalt i Sverige finns det omkring 10 700 deltidsbrandmän. Systemet med deltidsbrandmän är en viktig del i svenska kommuners räddningstjänst.

Med en medarbetare som är deltidsbrandman får verksamheten en professionell livräddare. Deltidsbrandmän är också viktiga resurser i arbetet med att förebygga olyckor och andra händelser på arbetsplatsen.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?
 
 
Arbetsrätten i kommuner, landsting och regioner
Nu finns en uppdaterad version av Arbetsrätten i kommuner, landsting och regioner. Skriften vänder sig främst till dig som är chef eller personalhandläggare.

Den nya upplagan har reviderats i förhållande till föregående upplaga med anledning av ändrad lagstiftning och kollektivavtal samt nya rättsfall från Arbetsdomstolen.

Arbetsrätten i kommuner, landsting och regioner 2017
 
 
Intervju med Ulf Olsson
Förhandlingsdelegationens ordförande Ulf Olsson medverkar i en intervju i Kommunalarbetaren.

I den berättar Ulf Olsson om sin syn på sifferlösa avtal, heltid som norm samt vilken fråga han ser som den viktigaste frågan i nästa avtal med Kommunal.

Intervjun i sin helhet