v. 44 - Nytt samverkansavtal med fokus på arbetsmiljö
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt samverkansavtal med fokus på arbetsmiljö
 
SKL och Pacta har tecknat ett nytt samverkansavtal med fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn med tydligare koppling mellan samverkan och arbetsmiljö.

− Som arbetsgivare ser vi samverkan som grunden för hur vi vill jobba i framtiden. Ska vi klara välfärdens utmaningar så måste vi ta vara på alla medarbetares kompetens och engagemang, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.
 
 
Analys av planer mot våldsbejakande extremism
 
Cirka hälften av de undersökta kommunerna har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Det framgår av Segerstedtinstitutets rapport, som är framtagen på uppdrag av SKL.
Handlingsplaner ger ökad medvetenhet
Heltidsarbete ökar jämställdheten
 
"Det skiljer 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan män och kvinnor. En stor anledning till detta är att kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än männen. För att jämna ut denna skillnad måste fler arbeta heltid."
Agneta Jöhnk, SKL, i Arbetsgivarbloggen
 
 
Vd-krönika
Bostadsbristen kräver ett nationellt grepp
 
 
En bostad är en grundförutsättning för att en god livsmiljö och ett bra liv för den enskilde. Vi måste gemensamt arbeta för att det ska bli verklighet – för alla kommuninvånare.
 
 
Mer från SKL
 
 
 
Förlossningsvården engagerar
På Vårdbloggen skriver Hans Karlsson, SKL, om förlossningsvården: "Alla mammor ska känna sig trygga, både före, under och efter graviditeten. Alla barnmorskor ska ha villkor som gör att de kan utföra sitt jobb på bästa sätt. Så är det inte alltid idag, och det är jag fullt medveten om."
Vårdbloggen
 
 
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen
SKL har fått frågor kring omfattningen av problemet med sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Detta med anledning av kampanjen #metoo.
Officell statistik och vad arbetsgivare kan göra


 
 
Nytt från omvärlden
 
315 miljoner till yrkesutbildningen
Regeringen föreslår att 315 miljoner kronor ska avsättas för 2018 för att stärka kvaliteten och bredda utbudet av utbildningar inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Ska gå till utbildningar som är dyra för kommunerna att genomföra

Generaldirektör för nya Jämställdhetsmyndigheten utsedd
Lena Ag, för närvarande generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna, har av regeringen utsetts till generaldirektör för den nya Jämställdhetsmyndigheten.
Myndigheten startar sin verksamhet 1 januari 2018

Statistik över sökande till gymnasieskolan hösten 2017
Inför detta läsår ökade andelen förstahandssökande till ett yrkesprogram jämfört med föregående år. Det visar statistik från Skolverket. Barn- och fritidsprogrammet ökade mest bland yrkesprogrammen.
Statistik som går att bryta ner på län och kommun