Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om uppdaterad hemsida, vem som gör vad inom SKL:s fastighetsgrupp, pågående ramavtalsupphandlingar och FoU-projekt.
 
Uppdaterad hemsida
 
Fastighetssidorna på skl.se har uppdaterats. Syftet med uppdateringen är att det ska vara enklare att hitta information om vad SKL gör inom olika områden. Gå gärna in och läs på www.skl.se/samhallsplaneringinfrastruktur/offentligafastigheter.

Hör gärna av dig om du har synpunkter och förbättringsförslag.
Personalläget i fastighetsgruppen på SKL
 
SKL:s fastighetsgrupp är nu fulltalig och nedan ser du vår övergripande ansvarsfördelning.
Helén Örtegren har arbetat på SKL sedan december 2016 och hennes fokusområden är lokalresursplanering, hyresadministrativ förvaltning samt finansierings- och upphandlingsfrågor. Helén håller i Fastighetsrådet (FoU-fonden för landstingens och regionernas fastighetsfrågor) och fram till årsskiftet Best Service, som är ett nätverk för landstingens serviceorganisationer.
Saija Thacker började i slutet av juni och har fokus på miljö-, energi-, klimat- och innemiljöfrågor kopplat till fastigheter. Saija ansvarar även för landstingens och regionernas nyckeltalsnätverk. Hon håller i FoU-fonden Offentliga fastigheter som SKL, Fortifikationsverket och Samverkansforum, genom Statens Fastighetsverk och Specialfastigheter, står bakom.

Bo ”Bobo” Baudin som började i början av oktober fokuserar på bygg-, drift- och förvaltningsfrågor, med stort fokus på digitalisering. Bobo ansvarar även för Måttboken som innehåller mått och krav som ställs på olika idrottsmiljöer. Vidare håller han i FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor samt är adjungerad till Aff styrelse.
Pågående och kommande FoU-projekt
 
Förstudie – ramavtal förskola
 
SKL och SKL Kommentus Inköpscentral, SKI, genomför en förstudie under perioden maj 2017- februari 2018. Förutsättningarna för ramavtal till stöd för kommunernas arbete med att bygga förskolor utreds under förstudien.

En enkät skickades ut till samtliga 290 kommuner i juni för att undersöka intresset och behovet av ramavtal kopplade till förskoleutbyggnad. 191 kommuner besvarade enkäten och av dessa var 127 kommuner intresserade av ramavtal.

En workshop arrangeras i Stockholm den 23 november 2017 för kommunrepresentanter för att kartlägga vilka faktorer, som är viktiga att beakta när SKL och SKI utreder och planerar för ramavtal för att underlätta kommunernas utbyggnad av förskola.

Kontakta Bengt Westman, bengt.westman@skl.se, om du har intresse av eller frågor om förstudien och workshopen.
God innemiljö
 
Syftet med projektet är att tillgängliggöra information kring innemiljö på ett sådant sätt att det på ett enkelt sätt kan ligga till grund för en bra diskussion med korrekt fakta som underlag. Målgruppen är till exempel rektorer, lärare, föräldrar och ansvariga politiker.

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet anmäler du detta till Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.
Finansiering av kommunernas fastigheter
 
Syftet med projektet är att identifiera och analysera olika typer av finansieringsformer samt att resonera kring hur de framtida investeringarna kan finansieras. Syftet är även att ta fram generella och strategiska råd.

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet och/eller har din kommun goda exempel på finansiering som ni vill dela med er av inom projektet anmäler du detta till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se.
Följdinvesteringar – kommunala verksamheters behov av lokaler och omsorgsboenden vid stadsutveckling
 
Syftet med detta projekt är att ta fram en modell för att identifiera behovet av kommunala lokaler när en ny stadsdel ska planeras samt att visa hur de nya lokalerna kommer att påverka framtida investeringsplaner.

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet och/eller har din kommun modeller och nyckeltal som kan fungera som inspirerande exempel anmäler du detta till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se.
Lokalförsörjningsprocesser
 
Lokalförsörjningsprocessen är en kommunövergripande process, som är beroende av flera andra processer – inte minst budget- och investeringsprocesserna. Syftet med det här projektet är att inventera och analysera framgångsrika exempel på lokalförsörjning.

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet och/eller har din kommun processer som kan fungera som inspirerande exempel anmäler du detta till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se.
Digital fastighetsautomation
 
Syftet med projektet är att tydliggöra hur man kan arbeta med digital fastighetsautomation och så kallade smarta byggnader. Hur hänger informationsstruktur, digitala plattformar och informationssäkerhet ihop? Vilka är de konkreta nyttorna och hur hanteras säkerhetsrisker?

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet anmäler du detta till Bo Baudin, bo.baudin@skl.se.
Digitala lås
 
Syftet med detta projekt är att belysa ett antal strategiska frågeställningar kring begreppet digitala lås, ta fram generella råd samt presentera goda exempel. 

Är du eller någon i din organisation intresserad av att delta i styrgruppen för projektet anmäler du detta till Bo Baudin, bo.baudin@skl.se.
 
Webbsändning – Konstgräs, miljö och mikroplast
 
Konstgräsplaner bidrar till mikroplastspridning. Kommunerna äger och driver majoriteten av anläggningarna. Många kommuner står i begrepp att bygga nytt men frågar sig nu hur miljöaspekterna ska hanteras.

I denna sändning informerar SKL om förbundets arbete, vad processerna syftar till och på vilket sätt de bidrar till bättre beslutsunderlag för kommunerna.

Medverkande: Nils-Olof Zethrin, expert idrott och fritid, SKL; Karin Peedu, upphandlingsstrateg, SKL; Fredrik Bäck, miljöexpert, SKL och Magnus Jansson, idrottschef, Sollentuna kommun.

Se webbsändningen här

Mer info från SKL kultur och fritid på Facebook
 
Pågående ramavtalsupphandlingar
 
SKL Kommentus Inköpscentral genomför ett antal ramavtalsupphandlingar varje år. För att ha möjlighet att avropa på dessa ramavtal måste din myndighet först ha betalat den årliga serviceavgiften på 1 000 kronor. Myndigheten måste också ha anmält intresse för det aktuella avtalet, en så kallad avropsanmälan. Hör med upphandlingsansvarig i din organisation om beslut finns om avrop på det här ramavtalet.

Här kan du läsa mer om hur avropsanmälan fungerar

Pågående upphandlingar som kan vara av intresse finns i pdf-filen nedan:

Pågående upphandlingar (pdf)
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Ny vägledning från Upphandlingsmyndigheten
 
Upphandlingsmyndigheten har kommit ut med en vägledning för upphandling av hållbar utomhusbelysning.

Upphandling av hållbar utomhusbelysning (pdf)

Andra bra verktyg hittar du på www.upphandlingsmyndigheten.se
Fastighetsägarna tar fram Fastighetsförvaltningsindex
 
Fastighetsägarna har gett SCB i uppdrag att ta fram ett Fastighetsförvaltningsindex för bostäder, kontor, butiker och lokaler. Indexet kommer att baseras på aktuella nivåer och den årliga utvecklingen av drift- och underhållskostnader.

Läs mer på Fastighetsägarnas webbplats
 
Platser kvar till studiebesök om Geoenergi – Umeå och Katrineholm
 
Är du nyfiken på geoenergi? Nu finns möjlighet att besöka två olika anläggningar, den ena vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå och den andra vid Backavallens idrottsområde i Katrineholm. Du kommer även få höra Signhild Gehlin, Svenskt Geoenergicentrum, som skrivit SKL:s nya skrift Guide för geoenergi. Då det finns ett begränsat antal platser är det ”först till kvarn” som gäller.
 
Programtider för båda studiebesöken

10:30 – 11:30 Guide för geoenergi, Signhild Gehlin
11:30 – 12:30 Lunch (för Katrineholm gäller 12:00 – 13.00)
12:30 – 15:00 Information om anläggningen och rundvandring

Studiebesök den 15 november – Termiskt nät för Norrlands Universitetssjukhus

Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå är det största sjukhuset i Västerbottens län och i norra sjukvårdsregionen. Sjukhuset ansvarar för högspecialiserad vård och service till 876 000 människor som bor på en yta som motsvarar mer än halva Sverige. Sjukhuset är arbetsplats för omkring 5 600 personer och består av 330 000 kvadratmeter yta att värma och kyla. Sjukhuset har krav på sig att bland annat värme-, kyl- och elförsörjning ska vara redundant och försörjningssäkert, vilket i praktiken innebär att man måste ha reservsystem som går in om ordinarie system fallerar. Det energisystem för värme och kyla som man satsat på är ett internt termiskt nät i vilket det ingår två geoenergianläggningar, tre leveranspunkter för fjärrkyla, två anläggningar med kylvärmepumpar, solfångare och en spets-lastkylmaskin. Satsningen på det termiska nätet har även inneburit att patienter och vårdpersonal fått förbättrat inomhusklimat både sommartid och vintertid.

Studiebesök den 17 november – Borrhålslager för Backavallens idrottsområde i Katrineholm

Backavallen är en del av Sportcentrum i Katrineholm. Anläggningen har flera år på nacken och har utvecklats över tid. Bandyplanens kylanläggning är från 1964. Fjärrvärme anslöts i början av 1980-talet och ishallen Woodyhallen var färdig år 2006. År 2009 anlades en konstgräsplan med ett borrhålslager under. Backavallens borrhålslager ingår i ett energisystem som består av flera samverkande delar. Sommartid laddas borrhålslagret med spillvärme från kylkompressorer vid bandyplanen och sommarvärme från fotbollsplanen. Vintertid används värme från borrhålslagret för att med hjälp av värmepumpar värma lokaler, bereda varmvatten samt hålla fotbollsplanens konstgräs snöfritt. Fotbollsplanen hålls därigenom fri från tjäle och är spelbar hela vintern. Anläggningen togs i drift 24 juni 2009 då man började lagra solvärme från fotbollsplanen i borrhålen. Till en början behöll man fjärrvärmeinkopplingen som backup-system, men numera är fjärrvärmen bortkopplad och systemet fungerar som det är tänkt.

Anmälan

Anmälan till studiebesöken görs till Charlotte Marner, charlotte.marner@skl.se så snart som möjligt dock senast den 10 november. Meddela även ev. specialkost i samband med anmälan.

För mer information om studiebesöken, kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skl.se.

Resor till och från studiebesöken står respektive organisation för.
 
Frågor om nyhetsbrevet

Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se

SKL:s webbutik

Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsrelaterade publikationer i webbutiken
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.