v. 45 - Kostnader för inhyrd personal – en lägesbild
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kostnader för inhyrd personal – en lägesbild
 
Beroendet av inhyrda läkare i psykiatrin i landet fortsätter att minska. Fyra landsting och regioner minskar sitt totala beroende av inhyrd personal. Dock ökar den totala kostnaden i landet.
 
– Även om totalkostnaden har ökat ser vi ändå att det händer saker. Att så många inom primärvården lyckats minska beroendet är ett gott tecken. Det är framför allt primärvården som möter äldre med stort behov av kontinuitet, säger Hans Karlsson, avdelningschef, SKL.
 
 
Trefaldigat inköp av ekologiska livsmedel
 
Det blir allt vanligare att landsting och regioner köper in livsmedel som är ekologiska. Andelen har trefaldigats sedan 2009, visar nya öppna jämförelser från SKL.
Öppna jämförelser miljöarbetet 2017
Lagändring för personlig assistans
 
Regeringen kommer att föreslå förändringar i lagstiftningen för personlig assistans. Det är ett viktigt och efterlängtat besked anser SKL.
Staten bör ersätta tills ny lag är på plats
 
 
Vd-krönika
Samverkan bortom mediebruset
 
 
För att utveckla och möta de utmaningar som offentlig sektor står inför behöver vi samverka på alla nivåer. Vi strävar alla mot samma mål – en bibehållen god och förbättrad välfärd.
 
 
Mer från SKL
 
Så finansieras regional utveckling
Hur ser finansieringen av regional utveckling ut idag? SKL har gjort en kartläggning över regionernas finansieringskällor.
Här kan du jämföra mellan länen
 
 
Största utmaningen nu är konkret handling
Vi behöver gå från ord till konkreta arbetsformer mot våldsutövande extremism, uppmanar bland annat Emil Broberg 3:e vice ordförande, SKL, i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Sjuksköterskornas kompetens ska användas på rätt sätt
Hans Karlsson, SKL, skriver på Vårdbloggen: "Jag har blivit beskylld för att jag inte värdesätter sjuksköterskor. Inget kunde vara mer fel. Jag menar att det är att värna sjuksköterskor när man avlastar dem."
Vårdbloggen
 
 
Arbetsgivarbloggen om det nya samverkansavtalet
Agneta Jöhnk, SKL, på Arbetsgivarbloggen: "Vi gick in i förhandlingarna med syftet att få ett modernt avtal med en tydlig koppling mellan samverkan och arbetsmiljö som också ger uttryck för vinsten med samverkan." På bloggen kan du också se filmer om det nya avtalet.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
150 bredbandsmiljoner omfördelas till glesare befolkade delar av landet
Statens jordbruksverk har fått i uppdrag att omfördela 150 miljoner ur bredbandsmiljarden till glesare befolkade delar av landet. 
Satsning på bredbandsutbyggnad uppgår till 4,25 miljarer

Socialstyrelsens utvärdering av bemanningsmiljarder för 2016
Socialstyrelsen har utvärderat regeringens bemanningsmiljarder under 2016 riktade mot äldreomsorgen.
5 000 fler årsarbetskrafter

Statsbidrag att söka på skolområdet under 2018
Skolverket har sammanställt en årskalender med de statsbidrag som kommer att gå att söka under 2018.
Statsbidragskalender 2018 - skolområdet