SKL ska ta fram en nationell handlingsplan för skolans digitalisering
 
Den 19 oktober antog regeringen en nationell digitaliseringsstrategi för skolan och SKL fick ansvar för att göra en handlingsplan. Regeringen vill att den svenska skolan ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens för att främja kunskapsutveckling. Strategin sträcker sig fram till 2022 och innehåller tre fokusområden:
  • Digital kompetens för alla i skolväsendet
  • Likvärdig tillgång och användning
  • Forskning och uppföljning kring digitaliseringens möjligheter.
 
 
Nationell skrivardag 28 november
 
Digitalt skrivande i skolan
 
Tillsammans med Skolverket och Vinnova bjuder SKL in till kostnadsfri heldag om digitalt skrivande i skolan den 28/11 i Stockholm. Målgruppen är utvecklingschefer, utvecklingsledare och centrala IKT-pedagoger inom grundskolans åk 4-9.
 
 
Ny rapport 17 december
 
Öppna jämförelser - Grundskola 2017
 
Öppna jämförelser – Grundskola 2017 publiceras den 12 december. Rapporten beskriver grundskolans resultat för läsåret 2016/17 utifrån nyckeltal om gymnasiebehörighet, uppnådda kunskapskrav i alla ämnen och terminsbetyg i årskurs 6. För första gången skildrar vi också grundskoleelevers syn på sin skola med hjälp av resultat från Skolinspektionens Skolenkäten.
 
Utbildningsplikt för nyanlända med kort utbildning
 
 
Från den 1 januari 2018 gäller ett nytt regelverk för nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet. De nya reglerna innebär bland annat att nyanlända med kort utbildning i huvudsak ska ta del av utbildningsinsatser i form av sfi, samhällsorientering och vuxenutbildning.
 
 
Nytt skolkopieringsavtal på gång
 
Innevarande skolkopieringsavtal (cirkulär 17:37 respektive 14:3) har förlängts till att gälla till och med 31 december år 2017. Ett nytt avtal väntas gälla från och med 1 januari år 2018, information om detta kommer i cirkulär från SKL. Det innebär att två fakturor kommer att skickas under december år 2017 alternativt januari år 2018, en faktura för nuvarande avtal gällande förlängningstiden under hösten och en faktura för kommande avtal.
 
 
 
 
Svenska elever i topp på demokrati och samhällsfrågor
 
Svenska elever presterar i topp på den internationella undersökningen ICCS 2016, om åttondeklassares kunskaper i demokrati och samhällsfrågor. Inget av de deltagande länderna har bättre resultat än Sverige.
 
Konferens
 
Platser kvar till SKLs gymnasiekonferenser - som även webbsänds den 21 november
 
Det finns fortfarande platser kvar till höstens gymnasiekonferenser som äger rum i Stockholm den 15-16 och den 20-21 november, i Malmö den 23-24 november och i Göteborg den 29-30 november. Den 21 november kan du även anmäla dig till webbsändningen. Digitalisering och fjärrundervisning, inkludering och stöd, regional samverkan och regeringens tankar om gymnasieskolan är några punkter på programmet.
 
Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se