Inspirationsdagar kring den nya kyrkohandboken
 
 
Vad innebär den nya kyrkohandboken för gudstjänstlivet hos oss?
En ny kyrkohandbok kommer att tas i bruk på pingstdagen 2018, under förutsättning att kyrkomötet antar förslaget. Vad innebär den nya kyrkohandboken för gudstjänstlivet hos oss? Under våren kommer det att hållas ett antal inspirationsdagar på olika platser i stiftet då vi dyker ned i viktiga utvecklingslinjer i både teologi och liturgi, bekantar oss djupare med orden och musiken och får tillfälle till samtal.
 
Medverkande föreläsare:
Biskop Martin Modéus
Stiftsmusiker Karin Wall Källming och lokala kyrkomusiker
Stiftsadjunkt Marie Amnéus Hagman

Läs mer och anmäl dig/er via följande länkar:

Motala, 17 januari
Norrköping, 12 februari
Västervik 7 mars
Eksjö, 18 april
Linköping, 21 april
 
Medel för församlingarnas arbete med flyktingar 2018
 

Har ni en verksamhetsidé för asylsökande eller nyanlända i er församling? Nu finns det möjlighet att, liksom 2016-2017, ansöka ur kyrkomötets medel. Ansökan görs på särskild blankett och skickas till stiftskansliet senast den 10 december 2017. Maxbelopp för ansökan är 300 000 kr. Beslut om ansökan ges före den 31 december 2017. Läs mer på denna länk där du också hittar ansökningsblankett och riktlinjer. Frågor? Ställ dem till susanna.lofgren@svenskakyrkan.se eller inger.mar.nilsson@svenskakyrkan.se  
 
Svenska kyrkan i medierna
 
 
Svenska kyrkans arbete uppmärksammas som vanligt i lokala och övriga medier och Stiftsnytt tipsar om några av artiklarna. Folkungabygdens pastorats planer på förskoleverksamhet uppmärksammas av Corren. Margareta Hagberg, präst i Kolmårdens församling berättar för P4 Östergötland hur man kan stötta vänner i sorg.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Att leda ideella, Vadstena folkhögskola våren 2018
 
"Att leda ideella medarbetare" är en processutbildning för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang.
 
Under fyra kurstillfällen får deltagarna hjälp att se på sin församling på ett nytt sätt och bland annat reflektera kring frågor om församlingssyn, yrkesroll och medarbetarskap.

Mellan träffarna har kursdeltagarna uppgifter som relaterar till det egna församlingsarbetet och mynnar ut i en förankrad utvecklingsplan för arbetet med idealitet och församlingsliv.
 
Det finns 24 platser på kursen. Senast dag för ansökan är 15 december 2017.
Välkommen på invigning!

Lördag den 11 november
kl 12-14 inviger vi utställningen
”I telefonen finns hela människan”. 
Arbetets museum, vån 7, Norrköping.

Jag känner mig mer självständig i Sverige. I Syrien kände jag att min position gentemot mannen jag älskar höll på att försvagas. Jag kände mig ständigt besegrad. Här har jag återvunnit min gamla styrka. Min man har lagt märke till det och finner det märkligt. Jag vägrade avstå från ett eget bankkonto. Jag sa åt honom: ”Jag vill ha ett bankomatkort med mitt namn på, precis som du.”
...
Passion betyder allt. När något händer brukar jag återkalla de vackra dagarna under vår förlovning när vi brukade bråka och försonas. Vi minns de dagarna och den kärleken och det hjälper oss att fortsätta leva tillsammans idag. Passionen har inte avtagit, tvärtom har den vuxit. Varje dag vi lever tillsammans kommer vi varandra närmare. Vi är väldigt vana vid varandra och vi förstår varandra.
...
Vi grälar ibland. Jag blir arg först och han förblir tyst och svarar mig inte. Men om vi är ovänner mer än en halvtimme, går jag till honom och sluter fred.
...
2012 var min son iväg för att hämta gas när han blev skadad av granatsplitter. Jag kommer ihåg hur blodet täckte hela min son. Han var vaken och sa: ”Mamma, jag är okej. När doktorn undersökt honom sa han att han inte var säker på att min son skulle överleva. Lever och urinblåsa hade blivit skadade. Han behövde opereras omedelbart, de skulle försöka rädda hans liv. Det var väldigt svårt, jag kände min själ lämna min kropp.”

 
Läs hela Sausans berättelse på hemsidan.
 
”Jag ville bara ha till en diskussion”
 
Luthers liv dramatiserat. Välkomna på en
teaterföreställning med bygdens lokala
skådespelare under ledning av Ulf Lundberg.
 
Två föreställningar är kvar.
 
11/11 kl 18 i Aneby konserthus och 18/11 kl 18 i Linderås kyrka
 
Anebybon Ulf Lundberg har skrivit ett manus som bygger på Allan Sandströms bok ”Munken som gjorde uppror”. Skådespelarna kommer från Linderås, Aneby och Tranås och är mellan  15 och 75 år gamla.
Ensemblen består av ca 15 personer och flera av dem har tidigare gjort husförhörspjäser tillsammans. Inför reformationsåret tyckte de att det vore på sin plats med en Lutherpjäs.
De två största rollerna innehas av Sebastian Ripenås, som spelar Luther och Axel Pettersson, som spelar Luthers närmaste man Philipp Melanchthon.
 
Mer information kan fås av Ulf Lundberg, 072-2861390
Invigning av minnesplats för Östgötaorgelbyggeriet

Måndagen den 13 november klockan 15 invigs en minnesplats för Östgötaorgelbyggeriet i Paradisparken, Vallastaden, Linköping. Sven LingeAlexander Babos och stiftsantivarie Niclas Fredriksson medverkar och samtalar.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!