Vilka branscher har överraskat uppåt och nedåt i rapportsäsongen?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stark rapportperiod
 
Hösten har bjudit på en mycket god avkastning för globala aktier. Sedan slutet av augusti har de levererat runt 8 procent. Långräntorna har krupit upp, en svensk 10-årig statsobligation har stigit med 0,25 %.

Förutsättningarna är fortsatt goda för aktier. Den globala tillväxten är fortsatt mycket bra och den är synkroniserad över alla stora regioner. Detta brukar ställa krav på centralbanker att strama åt likviditet i marknaden vilket man börjar skönja.

Den extremt lätta penningpolitiken går nu mot sitt slut med att den amerikanska centralbanken (FED) nu börjar minska på sina stödköp. Initialt har detta ingen på verkan på ränteläget men när samma sak händer i Europa och hos oss i Sverige med full kraft så får vi en annan bild, även om detta ligger en bit framåt i tiden.

Läs hela vår Fondkommentar här
 
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
Vi har nu över 1800 fonder!

Två nykomlingar:

T. Rowe Price Global Investment - Frontier Markets Equity Fund; fonden som funnits med i flera år är en bredare frontierfond och har en bra riskjusterad avkastning. Den kan med fördel kombineras med en så kallad fokusfond inom samma segment.

Tellus Fonder AB - Bank & Finansfond; för den som vill investera i europeiska bank och finansaktier finns numera den nystartade fonden från Tellus Fonder AB.

Alla fonder
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
First State Investments IE - China Growth Fund 12,16 %
 
Månadens bästa hedgefond
RPM - RPM Evolving CTA Fund 4,89 %
 
Månadens bästa räntefond
Schroders - SISF Global Convertible Bond 4,42 %

Avkastning per 2017-11-10, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar

För 25 år sedan hade vi i Sverige en ekonomisk kris utan motstycke i modern tid. Så här kunde man läsa i media;

Europa upplever nu sin värsta ekonomiska kris på årtionden. För 20 år sedan var Sverige i en liknande situation. En finans-och fastighetskris rasade för fullt och arbetslösheten skenade. Med en fast växelkurs tvingades Riksbanken då höja räntan till 500 procent onsdagen den 16 september 1992.

Läs mer
 
Skogs- och råvarubolagens vinster har överraskat mest uppåt i det tredje kvartalet medan IT-bolagens vinster underpresterat mest i analytikernas ögon. Finwire har gjort en sammanställning när rapportsäsongen nu börjar lida mot sitt slut för börsens storbolag.

Läs mer
 

Börsen har gått starkt den senaste tiden. Är det läge att köpa aktier eller aktiefonder? Analytikerna har en negativ syn på flera ledande index fram till nyår. Det visar en genomgång som Finwire gjort med riktkurser från ledande banker.

Läs mer


 
 
Det har nu gått mer än ett år sedan Donald Trump valdes till USA:s president. Ett av hans mest omtalade vallöften var en skattereform. Går den igenom blir det den största på på tre decennier i USA.

Läs mer
 

Hur har renodlade miljöfonder gått jämfört med världsindex? Finwire har jämfört hur sex miljöfonder gått jämfört med Länsförsäkringar Global Indexnära som följer MSCI World Total Net Return.

Läs mer
 
Andra Farhad, VD Börshajen
Spartips från Andra Farhad aka ”Börshajen”
 
 
Storyn om Andra börjar i förorten Fittja där vardagen handlar om arbetslöshet och kriminalitet. Hon googlade ”hur blir jag rik” och hittade börsen. På några år har hon gjort kometkarriär på finanshimlen och nu brinner hon för att inspirera fler att börja spara.

Mitt bästa spartips är: Börja spara! Oavsett om du sparar lite eller mycket, i fonder eller aktier, det viktiga är att du gör något. Pengar i madrassen växer inte, gör något bättre för din framtid. Det är roligt att se pengar växa!

Kan hon, kan du!

Börja fondspara nu! Ta del av vårt erbjudande där vi dubblar din första investering när du börjar månadsspara. Dessutom; tävla om en fondportfölj värd 5000 kr. Läs mer här
 
Håkon H. Sætre, förvaltare Delphi Nordic
Delphi Nordics förvaltare menar att bolagsspecifika faktorer och dollarn kommer styra de nordiska börserna framöver 
 
 
I mars i år tog Håkon H. Sætre över förvaltningen av fonden Delphi Nordic. Målet för Sætre var tydligt - att med den så kallade Delphi-metoden som grund fortsätta förvaltningsarbetet på samma framgångsrika sätt som tidigare.

Sætre, som tidigare under många år förvaltat en annan fond inom Delphi enligt samma metodik, ger i en intervju med nyhetsbyrån Finwire sin syn på utvecklingen för Delphi Nordic under sitt första halvår som ansvarig förvaltare.

Läs mer
 

Gilla oss på Facebook och dela ditt sämsta spartips och tävla om 5000 kr i fonder!
Läs mer på www.fondsparande.se
 
 
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.