Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender
och framtidsprognoser.
En tillbakablick på oktober
Vädret fortsatte att vara något varmare än normalt under oktober men trots det ökade landets elförbrukning. Det blåste betydligt mer än månaden innan vilket medförde en stor uppgång av Sverige vindkraftsproduktion. Från de låga nivåerna under september ökade även kärnkraftsproduktionen i såväl Sverige som Finland. Jämfört med månaden innan blev spotpriset under oktober lägre.

Terminspriset
Terminskontrakten för nordisk el har lyft i pris sedan en månad tillbaka. Det gäller såväl kontrakten nära i tid som de som ligger flera år fram i tiden. Några av orsakerna till det högre priset är att kostnaden för såväl kol som utsläppsrätter har ökat samt att priset på terminskontrakten på den tyska elmarknaden också har stigit. En faktor som har hindrat priset att stiga än mer att det hydrologiska överskottet i Norden har ökat.

Spotpris
Som det nämndes ovan sjönk spotpriset i hela landet jämfört med månaden innan som en följd av att elproduktionen ökade. Jämfört med samma månad i fjol blev de svenska priserna i år mellan 4,6-7,3 öre/kWh lägre beroende på elområde där störst förändring var i norr. På grund av begränsningar på det svenska elnätet blev priset i oktober högre i Stockholmsområdet än norra Sverige medan Malmöområdet fick det högsta priset. För elområde 3 blev priset i oktober 29,37 öre/kWh.

Prognos
Efter ett lägre pris i oktober väntas nu de svenska spotpriserna successivt stiga från november till januari. Kärnkraften väntas dock producera på nästintill full kapacitet samtidigt som vindkraftsproduktionen ökar denna tid på året. Det som kommer att få priset att öka är en allt högre elförbrukning. Den finansiella elmarknaden präglas just nu av torra väderprognoser och en stigande trend på råvaror och på den tyska elterminsmarknaden. Det finns således utrymme för högre priser på sikt.
Analysen är baserad på vår tro om kommande prisutveckling och utgör ingen garanti för utfall. Alla åtgärder görs på eget ansvar.
 
Förändringar av energiskatten

Från och med 1/1-2018 flyttas kostnaden för energiskatten från din elhandelsfaktura till din elnätsfaktura. Flytten av skatten innebär inga ökade kostnader. Har du både elhandel och elnät på samma faktura kommer energiskatten återfinnas bredvid dina elnätskostnader.
 
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev