Samarbete och lokalt inflytande behövs för lyckad integration
 
Hur samhället ska klara integrationen av nyanlända är en mycket viktig fråga. Arbetsförmedlingen har huvudansvaret för insatserna, förutom SFI och samhällsorientering. Men för att lyckas behövs ett väl fungerande samarbete med bland annat kommunerna och hälso- och sjukvården.
Från årsskiftet blir etableringen ett program bland de andra programmen på Arbetsförmedlingen. Vi vet att många kommuner är oroliga för att Arbetsförmedlingen ska göra bedömningar så att många skrivs ut ur programmet. Mister sin etableringsersättning och då är hänvisade till ekonomiskt bistånd. Vi har från regeringen fått klara besked att Arbetsförmedlingen kommer att ta sitt ansvar. Om det inte blir så vill vi så snabbt som möjligt få reda på det från er!

Men låt mig betona ett samarbete behövs och framförallt mer av lokalt inflytande. Det finns med i vår Agenda för integration, bland annat…

Hör av er!

Per-Arne Andersson
avdelningschef
Utbildning och arbetsmarknad
 
Framsteg för SKL:s agenda för integration
 
Integration: Tre åtgärder är genomförda, en majoritet på gång och en knapp tredjedel saknar besked. Så ser en första uppföljning av SKL:s agenda för integration ut, som omfattar 65 förslag till staten.
– Vi har en rak och konstruktiv diskussion med regeringen om vilka beslut staten behöver fatta för att stödja kommuner, landsting och regioner i deras arbete med mottagande och etablering. Vi har fått gehör för en del förslag samtidigt som det finns fortsatta behov inom många andra områden, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
Ekonomiskt bistånd försörjer många långtidsarbetslösa
 
Ekonomikst bistånd: Hälften av vuxna med ekonomiskt bistånd 2016 fick det på grund av arbetslöshet. Nästan fyra av tio hade bistånd under minst tio månader. Det visar Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd som SKL publicerar i samverkan med Socialstyrelsen.
Konferens om att bryta långvarigt biståndsberoende
 
Den 5 februari 2018 genomförs en konferens med fokus på verksamhetsområdet Ekonomiskt bistånd. Bland annat presenteras forskning om barns situation i utsatta hushåll, lärande exempel från lokal nivå som sätter fokus på arbetsmetoder och samverkan som bryter långvarigt bistånd. SKL informerar om systematisk uppföljning, aktuella juridiska frågor och arbetet med kompetensförsörjning inom ekonomiskt bistånd.
 
Digital insatskatalog som växer
 
I början av året startade Samordningsförbundet Centrala Östergötland en gemensam insatskatalog för insatser inom den finansiella samordningen. Det är ett öppet, digitalt sökinstrument som ska effektivisera arbetet med att finna rätt insatser till rätt person. Idag finns över 100 insatser från sju samordningsförbund publicerade -  och fler ska det bli.
 
Framgång utifrån elevens förutsättningar
 
Arbetsmarknad: Plug In-projektets syfte är att få fler elever att bli behöriga till och slutföra gymnasiet. Även om inte alla ungdomar når dessa mål är det svårt att se deras deltagande som ett misslyckande – speciellt när de befunnit sig långt från skolan och gjort stora framsteg utifrån sina förutsättningar. Niclas Askinger från Sandviken är ett bra exempel på det. Efter många år av stor frånvaro i skolan fick han i somras sitt första sommarjobb.
 
Nya projekt:
 
Hälsofrämjande etablering
 
Integration: SKL, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har fått medel från Europeiska Socialfonden till ett projekt kring ohälsa och/eller funktionsnedsättningar hos nyanlända i etableringen. Projektet syftar till att skapa en god och hälsofrämjande etableringsprocess som resulterar i att nyanlända får en egen försörjning genom arbete eller studier.

Fler vägar in - Breddad rekrytering
Arbetsmarknad: SKL har beviljats medel från Europeiska socialfonden för projektet "Fler vägar in – Breddad Rekrytering". Utvecklingsarbetet kommer att bedrivas tillsammans med åtta kommuner, Arbetsförmedlingen och Myndigheten för delaktighet. Syftet är utforska och utvärdera möjligheterna att lösa delar av kompetensförsörjningsbehoven i välfärden genom att bättre ta tillvara kompetensen hos personer som idag finns utanför arbetsmarknaden.
 
Webbsändning om nollplacerade
 
Välkommen till en webbsändning den 22 januari 2018 om hur personer utan sjukpenninggrundande inkomst ska få tillgång till rehabilitering och ett värdigt liv.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.