Information och nyheter till medarbetare i stift och på nationell nivå om verkställandet av Gemensamt ansvar.
Foto: Emma Berkman /Ikon
Gemensamt Ansvar - ett helikopterperspektiv
 
Just nu effektiviseras förvaltningen av Svenska kyrkans fastigheter och byggnader i genomförandet av gemensamt ansvar. De senaste besluten rör bland annat arbetet med lokalförsörjningsplaner. Här får du aktuell information om hur arbetet går framåt.
 
Under 2018 kommer stiften att behöva arbeta med två nya områden. Dels införandet av fastighetsregistret, dels förberedande arbete med införandet av lokalförsörjningsplanerna. 
 
Foto: Kristina Strand Larsson /Ikon
Fastighetsregistret
 
Nyheter om fastighetsregistret
 
Arbetet med fastighetsregistret pågår enligt plan. Under 2018 kommer insamling och registrering att ske. Registret ska vara i skarp drift från den 1 januari 2019. Pågående uppdateringar om fastighetsregistret förmedlas till stiftskanslierna genom de representanter som stiftskanslierna utsett till samverkansfunktionen i den nationella projektorganisationen. Läs mer...
Vad innebär fastighetsregistret? 
 
I enlighet med kyrkomötets beslut ska det nya, gemensamma fastighetsregistret ge stöd till församlingar, stift och den nationella nivån att få överskådlighet över fastighetsinnehavet. Läs mer...
 
Foto: Zulu Zulu /Pixabay
Lokalförsörjningsplaner
 
Nyheter om lokalförsörjningsplaner
 
I beslutet om Gemensamt Ansvar ingår att varje församling eller pastorat ska ha en fastställd lokalförsörjningsplan senast 1 januari 2022. Nu har kyrkostyrelsens arbetsutskott beslutat om inriktning och tidplan för verkställandet. Regleringen fastställs i slutet av 2018, och rekommenderade arbetsprocesser för planerna tillgängliggörs 2019. Läs mer...
Lokalförsörjningsplan - vad innebär det?
 
Syftet med lokalförsörjningen är att ge församlingar goda förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag, med byggnader och mark som är funktionella inom givna ekonomiska ramar. För att det ska vara möjligt krävs planering, samverkan och ett kontinuerligt förbättrings- och effektiviseringsarbete. Lokalförsörjningsplanen är ett viktigt stöd i det arbetet. Läs mer...
 
Foto: Heung Soon /Pixabay
Utjämningssystemet
 
Förtydliganden gällande kyrkounderhållsbidraget
 
Kyrkounderhållsbidraget (KUB) regleras i en ny bestämmelse i kyrkoordningen, som träder i kraft 2018. Enligt bestämmelsen ska kyrkostyrelsen besluta om bidrag till stiften, som stiften ska använda till församlingarnas underhåll av kyrkobyggnader. Det innebär att både kyrkostyrelsen och stiften har ett uppdrag från kyrkomötet att se till att det nya bidraget används till just underhåll av kyrkobyggnader, och att någon annan form av användning av bidraget inte blir aktuell.

Det har även förekommit uppfattningar om att det inomkyrkliga kyrkounderhållsbidraget ska följa samma regelverk som gäller för det statliga bidraget kyrkoantikvarisk ersättning. Så är inte fallet. Kyrkounderhållsbidrag får användas till underhållsåtgärder på alla kyrkobyggnader som ägs av församlingar och pastorat inom Svenska kyrkan, således inte bara skyddade kyrkobyggnader. 

Informationen på intranätet om det nya bidraget har mot bakgrund av detta uppdaterats och hittas här
Utjämningssystem - vad innebär det? 
 
Kyrkomötets beslut om ett förändrat utjämningssystem syftar till att utjämna de olika ekonomiska förutsättningarna som församlingarna har. Kyrkounderhållningsbidraget är en aspekt av det ändrade utjämningssystemet, och det finns fler. Beräkningen av avgifter och bidrag i utjämningssystemet kommer att förändras och förenklas. Förändringen av utjämningssystemet genomförs successivt 2018–2021. Läs mer...
 
Foto: Klaus Hausmann /Pixabay 
Kompetensförsörjning och utbildning
 
En effektivisering av fastighetsförvaltningen hos församlingar och pastorat förutsätter ett ökat samarbete inom Svenska kyrkan. Den nationella nivån och stiftskanslierna kommer därmed att utöka sitt samarbete och erbjuda fler utbildningar, fastighetsdagar och kompetensutveckling. Syftet med delbesluten kring kompetensförsörjning och utbildning är att sprida vägledande praxis inom det inomkyrkliga fastighetsområdet.

Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 
 
Foto: Kristina Strand Larsson /Ikon
Handledning för fastighetsförvaltning
 
Som stöd till församlingar och pastorat ska en handledning för fastighetsförvaltning, med fokus på drift och underhåll, tas fram. Det kommer även innefatta upphandlingar.

Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 
 
Översiktlig tidplan
 
Genomförandet av gemensamt ansvar sker enligt ett kyrkomötesbeslut som fattades hösten 2016 med anledning av kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2016:06 Gemensamt ansvar – fastigheter, kyrkor och utjämningssystem. Skrivelsen har föregåtts av en utredning med samtliga församlingar som remissinsatser. Den aktuella tidplanen för delbesluten är: 

Fastighetsregistret: Under 2018 kommer insamling och registrering att ske. Registret ska vara i skarp drift från den 1 januari 2019. Mer information hittar du på intranätet

Lokalförsörjningsplaner: En närmare reglering av vilka kriterier en lokalförsörjningsplan bör ha kommer att upprättas i form av en Svenska kyrkans bestämmelse, som fastställs av kyrkostyrelsen under slutet av 2018. En rekommenderad arbetsprocess som kan stödja församlingarna i arbetet med att upprätta (och senare revidera) lokalförsörjningsplaner kommer att tillgängliggöras under 2019.  

Utjämningssystemet: Ett förändrat ekonomiskt utjämningssystem införs successivt 2018–2021. Kyrkounderhållsbidraget (KUB) regleras i en ny bestämmelse i kyrkoordningen, som träder i kraft 2018.

Kompetensförsörjning och utbildning: Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 

Handledning för fastighetsförvaltning: Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 

Överlåtelse av övertaliga kyrkobyggnader: Information kommer i nästa nyhetsbrev. 
 
Här hittar du mer information om Gemensamt Ansvar
 

Fastigheter & kulturarv portalen
Här kan du läsa de senaste som händer inom fastighetsområdet.
https://internwww.svenskakyrkan.se/fastighetkulturarv