Den nya ordningen för leverantörsprövning, det så kallade ESPD-systemet, har gett upphov till många frågor från både upphandlare och leverantörer. I Upphandlingsmyndighetens frågeportal har svaren om ESPD-systemet varit bland de mest lästa under hela 2017. För att på ett mer strukturerat sätt behandla dessa frågeställningar har vi därför tagit fram en vägledning i ämnet.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
Vid årsskiftet träder den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. Det blir det första steget mot den nya nära vården. Vad är det primära i den nya nära vården? Vad gör vi redan idag som fungerar bra? Välkommen till en kostnadsfri helgkonferens 28 november i Nacka.

Källa: SKL
Helsingborgs stad, Åre kommun, Trelleborgs kommun och Stockholm stad är vinnare på årets upplaga av Kvalitetsmässan.

Källa: SKL
En av leverantörerna, Stockholm Gastrocenter, i Stockholms läns landstings upphandling av vård av mag- och tarmsjukdomar drog tillbaka sitt vinnande anbud. När företaget hotades med miljonkrav ångrade man sig och hävdar nu att anbudet fortfarande gäller.

Källa: Upphandling 24
Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.

Källa: Svenskt Näringsliv
När Upphandlingsmyndigheten bildades fick Statskontoret i uppdrag att utvärdera den nya myndigheten och på tisdagen 31 oktober släpptes rapporten. Den visar att mycket har kommit på plats, men en del återstår att göra.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
 Novus har gjort en undersökning åt SVT kring vinst i välfärden och synen på valfrihet.

Källa: Novus
SKL tar inte ansvar för det som skrivs på de externa sidorna.