v. 46 - Hot, hat och våld mot förtroendevalda ökar​
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hot, hat och våld mot förtroendevalda ökar
 
Under 2012-2016 har hot och våld mot förtroendevalda i kommunfullmäktige ökat från 19 till 25 procent och i landstingen från 25 till 34 procent. Yngre är mer utsatta än äldre. Det visar en rapport från BRÅ.

– Hat, hot och våld mot förtroendevalda är ett allvarligt hot för vårt demokratiska system och kan aldrig accepteras. Det undergräver systemet och kan leda till att människor avstår från att ta politiska uppdrag, säger Emil Broberg, 3:e vice ordförande, SKL.
 
 
Tillfällig lättnad för personlig assistans
 
Regeringen väljer att stoppa Försäkringskassans tvåårsomprövningar till dess att en ny lagstiftning är på plats. Det innebär en tillfällig lättnad.
"Många frågetecken kvar"
Trygga och säkra städer
 
SKL har tagit fram en exempelsamling om hur fem större kommuner organiserar och styr arbetet med trygghet och säkerhet. Kommunerna som har valts ut speglar olika sätt att styra och organisera.
Rapporten "Säkra städer"
 
 
Vd-krönika
Medarbetarna nyckeln till kvalitet
 
 
Just nu pågår Kvalitetsmässan i Göteborg. Här diskuteras många aspekter av kvalitet i välfärden. Och den allra viktigaste förutsättningen för en högkvalitativ och hållbar välfärd är förstås medarbetarna.
 
 
Mer från SKL
 
SKL medverkar på Kvalitetsmässan
Kvalitetsmässan med temat ”Det nya Sverige” pågår 14-16 november i Göteborg och SKL arrangerar och medverkar i många seminarier kring utvecklingen av välfärdens verksamheter.
Europas största mässa för verksamhets- och samhällsutveckling
 
 
Delad föräldraledighet och heltidsarbete främjar jämställdhet
Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, om jämställdhet på arbetsmarknaden: "För att fler ska kunna arbeta heltid krävs att kvinnor och män i högre utsträckning delar lika på föräldraledigheten, på VAB-dagar och på det obetalda hemarbetet." 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Svenska elever i topp på demokrati och samhällsfrågor
Svenska elever presterar i topp i ICCS 2016, den internationella undersökningen om åttondeklassares kunskaper i demokrati och samhällsfrågor. Inget av de deltagande länderna har bättre resultat än Sverige. Per-Arne Andersson, SKL, gläds över beskedet på Skolbloggen. 
Skolbloggen
 
 
Därför behövs oberoende av inhyrd personal
Hans Karlsson, SKL, skriver på Vårdbloggen om hyrpersonal: "Patienter vill ha kontinuitet. Personalen vill ha stabila arbetsgrupper. Därför jobbar landstingen och regionerna för att minska beroendet av hyrpersonal. För knappt ett år sedan enades alla landsting och regioner om en gemensam ansträngning."
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag att begränsa möjligheterna att placera ensamkommande i annan kommun
Regeringen har lämnat en lagrådsremiss med förslag som innebär att möjligheterna begränsas för en anvisningskommun att placera ett ensamkommande barn i en annan kommun. 
Syftet är att åstadkomma en jämnare fördelning

Statens medicinsk-etiska råds verksamhet och organisation ses över
Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har funnits i drygt 30 år. Sedan rådet inrättades har utvecklingen gått snabbt framåt och regeringen anser därför att det finns skäl att se över Smers verksamhet och dess organisatoriska former.
Statskontoret ska analysera bland annat hur rådet fullgör sitt uppdrag

Skolinspektionens granskning av huvudmäns styrning av förskolan
Ansvariga huvudmän för förskolor missar ofta viktiga delar i styrningen av kvaliteten i förskolan. Ofta används endast kvantitativa metoder för att utvärdera om förskolorna uppfyller de mål som finns i den nationella läroplanen. Det menar Skolinspektionen efter granskning.
29 huvudmän granskade