Nya elektroniska intyg från Försäkringskassan, rehabkoordinering har effekt på sjukskrivningen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sofie Östling, Försäkringskassan
Medicinska underlag blir elektroniska
 
I november lanserar Försäkringskassan tre nya medicinska underlag som kan utfärdas och skickas elektroniskt. Enligt Sofie Östling, verksamhetsutvecklare på avdelningen för sjukförsäkring på Försäkringskassan, blir det nu tydligare att de medicinska underlagen är kopplade till specifika ersättningar.
- Läkarintyget för sjukpenning påminner om det gamla, men vi har försökt formulera frågorna bättre och göra dem så tydliga som möjligt. Vi har även arbetat mycket med hjälptexterna. Ambitionen är att det ska vara enklare att förstå vilken information som Försäkringskassan behöver.
Till nyheten
 
Peter Lindgren, SKL
Medicinska intyg ses över i nytt projekt
 
Bättre samverkan mellan de aktörer som efterfrågar medicinska intyg kan resultera i färre intyg och en effektivare intygsprocess. Just nu kartläggs floran av intyg i SKL-projektet Hälso- och sjukvårdens intyg för att analysera de olika intyg som efterfrågas och komma med förslag på effektiviseringar.
- Vi samarbetar nu bland annat med Arbetsförmedlingen för att ta fram nya medicinska frågor som är bättre anpassade för deras behov och som underlättar för vården. I slutet av året ska vi sedan testa de nya frågorna i ett litet pilotprojekt, berättar Peter Lindgren, uppdragsledare för SKL.
Till nyheten
 
Ökad trygghet för unga
 
Från 1 februari 2017 kan unga med helt nedsatt arbetsförmåga ansöka om hel stadigvarande sjukersättning hos Försäkringskassan. Det gäller unga mellan 19-30 år som har en så grav och omfattande funktionsnedsättning att diskussioner om rehabilitering och arbetsförmåga inte är aktuellt. Syftet är att öka tryggheten och minska oron hos de unga och deras anhöriga.
De ekonomiska villkoren för sjukersättning ska fram till 30 års ålder vara samma som för den som har aktivitetsersättning. Skillnaden är att den som beviljats hel sjukersättning inte kan få särskild ersättning för aktiviteter och inte behöver skicka in någon ny ansökan och medicinska underlag vart tredje år. Det här innebär att Försäkringskassan kan fokusera mer på de unga som bedöms kunna utveckla en arbetsförmåga under sin tid med aktivitetsersättning, i samarbete med andra aktörer.
Till Försäkringskassan
Ny utlysning av medel för forskning om återgång i arbete
 
Regeringen har gett Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) i uppdrag att utlysa nya medel för forskning om vilka åtgärder som fungerar bäst för att sjukskrivna till följd av psykiska problem och smärta ska komma tillbaka i arbete. 
 
Den nya utlysningen är en fortsättning på forskningsprogrammet Rehsam från 2016. Syftet för denna utlysning är att öka kunskapen om vilka faktorer och åtgärder inom hälso- och sjukvård som tillsammans med insatser från arbetsgivare eller Arbetsförmedlingen, bidrar till att antingen förebygga sjukskrivning eller att sjukskrivna återgår i arbete.

Regeringen har avsatt 31 miljoner kronor för satsningen.
Till nyheten
 
Rehabkoordinatorns stöd kan riktas rätt
 
Anne-Marie Norén, SLL
Patienter med tidigare sjukskrivning och lätt eller medelsvår psykisk ohälsa har god nytta av en rehabkoordinator. Det gäller även de med tidigare sjukskrivning och risk för långvarig smärta, visar en ny rapport från Stockholms läns landsting.
Projektet ”Utvärdering och utveckling av koordinatorfunktion för effektiv rehabilitering inom Stockholms läns landsting” genomförs sedan 2012 för att utvärdera effekterna av rehabkoordinering och utarbeta en fungerande modell som är långsiktigt hållbar.
- Att studien har pågått så länge innebär att resultaten kan ges större tyngd. Samtidigt måste vi påpeka att det är en studie som har fokuserat på just återgång i arbete. Det finns andra aspekter som är betydelsefulla för människor i sjukskrivning, säger Anne-Marie Norén, processledare vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Till nyheten
 
Försäkringskassans samordningsuppdrag otydligt
 
Michael Boman, Försäkringskassan
Försäkringskassans skyldighet för en persons rehabilitering är bland annat att se till att rehabiliteringsinsatser påbörjas snarast och samordna olika aktörers insatser. Uppdraget har visst utrymme för att tolkas olika, något som påverkar funktionen för koordinering. Michael Boman, partnerstrateg på Försäkringskassans avdelning för sjukförsäkringen, belyste Försäkringskassans samordningsuppdrag under SKL:s konferens Koordinatorn – ett nytt stöd i sjukskrivningen.
- Försäkringskassans samordningsuppdrag handlar till stor del om att vi ska verka för att andra aktörer tar sitt ansvar för rehabilitering och återgång i arbete utifrån individens rätt. Det är inte helt tydligt och det gör att det finns en del variation på hur vi tolkar uppdraget internt hos oss på Försäkringskassan.
Till nyheten
 
Uppskattad konferens om rehabiliteringskoordinering
 
Den 14-15 september arrangerade SKL konferensen "Koordinatorn – ett nytt stöd i sjukskrivningen" för rehabiliteringskoordinatorer inom primärvården, sjukhusvården och psykiatrin. 400 deltagare från hela landet sasmlades under två dagar för att ta del av ny kunskap och forskning inom smärta, psykisk ohälsa, arbetsorsakade besvär samt samverkan med arbetsgivare, kopplat till sjukskrivning och rehabilitering.
Under konferensen premiärvisades även SKL:s första film om rehabiliteringskoordinering som tar upp koordinatorns roll i den externa samverkan med arbetsgivare. Filmen kommer att följas av ytterligare fyra filmer om koordinering som samtliga ska ingå i SKL:s kommande webbutbildning för koordinatorer.
Till nyheten
 
Ulrika Eklund och Malin Forsbrand har utvecklat plattformen GOEQUAL.
Skräddarsydda åtgärder ger ökad jämställdhet
 
I år lanseras ett digitalt verktyg som hjälper arbetsplatser att bli mer jämställda. Tanken är att jämställdhetsarbetet ska integreras i verksamheten på ett naturligt och långsiktigt sätt.
Ulrika Eklund och Malin Forsbrand har länge arbetat med jämställdhetsfrågor. Tillsammans har de utvecklat plattformen GOEQUAL, som ska bidra till att användarna kan möta sina patienter/kunder/kollegor som individer och inte utifrån de förväntningar som kan knytas till kön. På ett systematisk sätt ska jämställdheten vävas in i organisationen genom medarbetarnas eget arbete.
- Det behövs inga förkunskaper eftersom verktyget inrymmer kunskaper och systematiskt förändringsarbete och genusforskning. Men det behövs en vilja att skapa resultat och ett ledarskap som sanktionerar arbetet, säger Ulrika Eklund.
Till nyheten
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.