Nyheter från SKL för dig som arbetar inom socialtjänsten

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Här kommer en rättelse gällande seminariet som vi skrev om i nyhetsbrevet som vi skickade tidigare i eftermiddag.
Informationen nedan är den rätta och den som gäller.
 

Placerade barns hälsa - hur får vi det att fungera?
 

Många studier har genom åren pekat på att placerade barns hälsa är sämre än andra barns. Det gäller såväl tandhälsa som psykisk och somatisk hälsa. Detta är dock ingen naturlag. Idag finns det alla förutsättningar att leverera ett bättre resultat. Sedan april 2017 finns det dessutom lagstöd för att landstingen ska erbjuda alla placerade barn hälsoundersökning. Under en heldag tar vi med avstamp i forskningen sikte på flera konkreta förslag på hur vi kan stärka placerade barn och ungas hälsa.
 
Bo Vinnerljung professor i socialt arbete vid Stockholms universitet menar att det är systematiken som saknas i hälsoarbetet runt de placerade barnen. Centralt blir samarbetet mellan kommun och landsting, samt kompetensutveckling inom hälso- och sjukvården för att bättre förstå syftet med hälsoundersökningen. Den psykiska hälsan behöver också särskilt uppmärksammas.

Under dagen går vi igenom hur samverkan mellan olika huvudmän kan se ut. Förutom Bo Vinnerljung kommer även Stefan Kling, barnläkare från Malmö tala om kompetensutveckling och bemötande av barnen. Vi går även igenom lagstiftningen om att placerade barn ska erbjudas hälsoundersökningar. Dagen leds av Kjerstin Bergman, samordnare samt Fredrik Hjulström, handläggare på SKL. Seminariet kan följas på plats på SKL i Stockholm eller via webben. Alla som anmäler sig får även en länk till den inspelade dagen i efterhand.

Datum 28 februari 2018 kl. 10.00–16.00. Kaffe serveras från 9.30.
Plats SKL, Lokal: Stora Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm
Målgrupp: Politiker, ledande tjänstemän och verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten och närliggande verksamhet.
Arrangör: Sektionen för Vård och Socialtjänst, SKL
Kostnad: 2 600 kr (exkl. moms) för att delta på plats i Stockholm. 1 500 kr (exkl. moms) för deltagande via webbsändning.
Anmälan: Anmäl via denna anmälningslänk senast den 25 februari 2018 .
Information: För frågor om programmets innehåll kontakta karin.falck@skl.se
För frågor kring anmälan kontakta: Konstella: konferens@konstella.se,
telefon: 08-452 72 86